Šafran – zlatnožuto blago

Začin šafran

Začin šafran (latinski naziv Crocus sativus) poznat je od davnina, a koristio se još u Mezopotamiji prije 5000 godina. Naziv je dobio po perzijskoj riječi za’faran, što u prijevodu doslovno znači “budi žut”. Na glasu je kao najskuplji začin na svijetu jer se dobiva od biljke iz porodice Iridaceae koja ima kratku sezonu cvata –  tri tjedna u godini.

Proces proizvodnje ovog začina je mukotrpan (cvjetovi šafrana ručno se beru, zatim se ručno odstranjuju niti šafrana). Za jedan kilogram šafrana, procjenjuje se da je potrebno 140 000 do 150 000 cvjetova!

Iako je najpoznatiji kao začin, zbog svoje specifične žute boje koristi se i kao prirodno bojilo u prehrambenoj industriji te u medicinske svrhe. Šafran jelima daje predivnu žutu boju te intenzivan miris koji će svako jelo učiniti posebnim!

Šafran – uzgoj

Šafran koji mi danas koristimo kao začin nije divlji šafran ili proljetni šafran, već je to biljna vrsta nastala dugotrajnom kultivacijom.

Postoji više vrsta šafrana koje danas poznajemo, a to su:

 • Crocus sativus ili vrtni šafran – vrsta koju uzgajamo kad kupimo lukovice za sadnju cvijeća, a ima plavoljubičaste cvjetove,
 • Crocus naepolitanus ili žuti šafran – jedini ima žarko žute cvjetove,
 • Crocus biflorus ili dvocvjetni šafran – može imati cvjetove u dvije boje, ali češće raste samo plavoljubičasti cvijet.

Šafran cvijet može biti plavičast ili žut, ovisno o vrsti, ali se za sveopću upotrebu koristi njegov tučak koji je uvijek žarko žut. Biljka šafrana nema definiranu stabljiku, već raste direktno iz podzemne lukovice. Cvijet nije jasno podijeljen na cvjetnu čašicu i krunicu, a tučak je iste boje kao i prašnici iznad kojih se nalazi. 

Intenzivnog je mirisa, a već desetak niti šafrana dovoljno je da bi jelu ili desertima dalo boju. Za razliku od industrijskih boja, žuta boja koju daje šafran je prirodna, a o ukusima i mirisima jela sa šafranom teško je govoriti: potrebno je isprobati! 

Šafran cvijet – slike

Boja cvijeta koju će šafran imati ovisi od vrste do vrste. Ako želite određenu boju, uvijek se možete konzultirati s profesionalnim uzgajivačem ili detaljno proučiti upute koje dobijete uz lukovice koje ste kupili. 

Šafran cvijet

Šafran – sadnja

Šafran se sadi u ljetnim mjesecima, a cvate u kasnu jesen. Za sadnju ćete trebati šafran sjeme u obliku lukovica. One se sade na dubinu do 15 centimetara s po 10 centimetara razlike između dvije posađene biljke.

Šafran za rast voli:

 • dosta sunčeve svjetlosti,
 • manje vode,
 • pognojenu i hranjivu zemlju,
 • propusno tlo.

Dio šafrana koji se koristi za upotrebu u medicinske svrhe i za kulinarstvo je tučak. Odnosno, radi se o vrhu tučka gdje se nalaze tri vlakna, tanka poput dlačica. To je dugotrajan proces koji zahtijeva veliku preciznost, a potrebno je mnogo cvjetova kako bi se dobila zamjetna količina.

Šafran kao lijek

U drevnim vremenima se šafran koristio kao lijek protiv depresije, a danas su poznate mnoge upotrebe šafrana za zdravlje. To su:

 • poboljšavanje cirkulacije,
 • liječenje bolesti srca i krvnih žila,
 • prevencija nastanka kancerogenih stanica,
 • liječenje kožnih bolesti.

Šafranov cvijet posjeduje mnoge ljekovite antioksidanse, pigmente i alkaloide koji doprinose njegovoj ljekovitosti. To su:

Šafran – recepti

Šafran se najčešće primjenjuje u pripravi deserta i jela s rižom. U Italiji njime začinjavaju rižoto, dok Španjolci njime obogaćuju okus svog tradicionalnog jela – paella. U Indiji, šafran se koristi za tradicionalni desert: puding od riže sa orašidima ili Kheer (kir), a čest je gost halvi i slanih jela u kuhinji orijenta.

Šafran možete dodati u toplo mlijeko te napraviti ukusan i zdrav napitak (u Indiji je popularan kao “šafranovo mlijeko”). Možete ga dodati u zeleni čaj, tijekom pripreme (ovaj čaj se tradicionalno pije u Maroku, zimi i nezaboravnog je okusa). Odlično se slaže sa svim:

 • jelima od riže ili slanutka (leblebija),
 • juhama,
 • desertima poput halvi,
 • kolačima od sira ili keksa,
 • suhim kolačima,
 • kolačima od mlijeka u prahu…

Prije upotrebe, 10-tak niti šafrana potopite u žlicu toplog mlijeka ili vode te ostavite barem 10-tak minuta kako bi otpustio boju. Obojenu vodu ili mlijeko sa nitima šafrana dodajte jelu ili desertu.

Šafran kao lijek

Šafran – čaj

Šafran je ljekovita biljka od koje se može pripremiti i ljekoviti čaj koji će Vam pomoći kod mnogih zdravstvenih problema. 

Čaj od šafrana se koristi za:

Dnevna upotreba čaja od šafrana može pomoći kod dugotrajnih bolova i probavnih tegoba. Preporučuju se do dvije šalice dnevno.

Čaj od šafrana za bolji vid se od davnina koristi u tradicionalnim medicinama zemalja istočne Azije, a njegova ljekovita svojstva se pripisuju mnogim antioksidansima koje sadrži. Također, bogat je beta karotenom, pigmentom koji služi za pravilno funkcioniranje očiju. 

Čaj od šafrana – gdje kupiti? Možete ga kupiti u specijaliziranim trgovinama koje prodaju čaj ili u biljnim ljekarnama. 30 grama ovog čaja postiže cijenu i do 80 kuna. 

Šafran – cijena

Šafran koji se nalazi u prodaji pakiran je u vrlo malim količinama, u obliku sušenih niti ili mrvljen. Uzgajivači šafrana preporučuju kupovinu šafrana u nitima jer se u mrvljeni mogu dodavati razni kemijski spojevi, kako bi se zaradio profit (da bi se dobilo na količini), dok se niti šafrana teško mogu imitirati!

Šafran tučak

Ako želite sami uzgajati ukrasni vrtni šafran, sigurno se pitate gdje kupiti lukovice šafrana? Lukovice šafrana kupite u poljoprivrednim ljekarnama ili od profesionalnih uzgajivača koji se često oglašavaju na svojim web stranicama. Cijena jedne lukovice može biti i do 30 kuna pa je šafran uzgoj iz sjemena poprilično skup. 

Šafran začin – gdje kupiti? Ovu biljku se u obliku začina može kupiti u skoro svakoj dobro opremljenoj trgovini mješovitom robom.  Šafran cijena u trgovinama Konzum je 13 kuna za 0.12 grama šafrana. To iznosi čak 10 825 kuna za kilogram šafrana!

Postoje i šafran kapsule koje se koriste u medicinske svrhe, a možete ih kupiti u ljekarnama. To su:

 • Relaxeadoc Šafran Plus kapsule 30mg – 122.22 kune za 30 kapsula, a osim šafrana sadrže ekstrakt lavande i B vitamine,
 • Rodiola & Šafran, EPS ekstrakt, 30 tableta – Phytostandard – 144 kune.

Kod oralne primjene šafrana putem kapsula je od iznimne važnosti da prije upotrebe pročitate uputu za korištenje i pridržavate se preporučenih doza. 

Članak objavljen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu