Zaslađeni sokovi povećavaju nakupljanje masnog tkiva oko organa

dijetalna pića

Svakodnevno konzumiranje napitaka s prevelikom količinom šećera (primjerice gazirani sokovi) može dovesti do nakupljanja masnoća oko unutarnjih organa, rezultati su novog američkog istraživanja objavljenog u časopisu Circulation.

Takvo masno tkivo se naziva visceralno te ono okružuje organe i utječe na funkcije hormona poput inzulina. Inzulinski poremećaji su povezani s dijabetesom tipa 2 i rizicima od srčanih bolesti.

Istraživanje je pratilo raspodjelu masnog tkiva po tijelu i njegove promjene.

Otkriveno je da su svi sudionici tijekom godina dobili visceralno masno tkivo no oni koji su redovito pili pića s visokim udjelom šećera imali su ga više. Istraživanje je provedeno na 1000 ispitanika.

Sokovi

Trećina sudionika nije nikad pila zaslađene napitke, 20 posto ih je pilo povremeno, 35 posto ih je konzumiralo često, a 13 posto na dnevnoj bazi. Količina visceralnog masnog tkiva izmjerena je na početku istraživanja i šest godina poslije.

Kod sudionika koji su svakodnevno ispijali zaslađene napitke količina visceralnog masnog tkiva povećala se za 0,8 kilograma, a kod onih koji nisu uopće pili za 0,6 kilograma.

Radi se o vrlo maloj razlici, ali dovoljnoj da stvori rizik za organizam.

Članak objavljen:

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu