4 najzdravije zamjene za maslac za kuhanje i pečenje

Maslac je sastojak bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti doručak ili pečenje kolača

Maslac je sastojak bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti doručak ili pečenje kolača, no za osobe s intolerancijom na laktozu, alergijom na mlijeko ili one koji paze na unos zasićenih masti – on može biti problematičan.

Srećom, postoji niz alternativa koje mogu poslužiti umjesto maslaca, a istovremeno obogatiti vašu prehranu.

1. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje prirodno je bez laktoze i mliječnih sastojaka pa je odličan izbor ako ste alergični na mlijeko ili ga izbjegavate.

Sadrži zdrave mononezasićene masnoće, koje mogu pomoći u snižavanju LDL kolesterola (tzv. lošeg kolesterola). Također, ima antioksidativna i protuupalna svojstva, a istraživanja ga povezuju s manjim rizikom od srčanih bolesti, demencije i određenih vrsta raka.

Umjesto maslaca možete ga koristiti u pečenju, za premazivanje kruha, prženje ili pečenje povrća.

2. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je također bez mlijeka i pogodno za vegane. Međutim, sadrži oko 90 % zasićenih masti, pa nije najbolji izbor za one koji žele čuvati zdravlje srca. Podiže LDL kolesterol jednako kao maslac ili mast.

Možete ga koristiti u umacima ili za pirjanje povrća, ali preporučuje se koristiti ga u manjoj količini – otprilike 25 % manje nego što bi recept inače tražio maslaca.

zamjena za maslac
FOTO: Shutterstock

3. Ghee (pročišćeni maslac)

Ghee se radi od maslaca i zato nije pogodan za osobe s alergijom na mlijeko. Ipak, sadrži tek male količine laktoze pa ga mnogi s intolerancijom na laktozu dobro podnose.

Bogat je masnoćama pa se uklapa u keto prehranu, i koristi se na isti način kao i maslac – kao namaz, za pirjanje ili prženje.

4. Biljni maslac

Biljni maslaci napravljeni su od različitih ulja, poput avokada, kokosa, masline, suncokreta ili soje. To ih čini pogodnima za vegane i vegetarijance. Njihova nutritivna vrijednost ovisi o sastavu, no u većini slučajeva mogu se koristiti jednako kao klasičan maslac u pečenju i kuhanju.


Ostale zamjene za maslac u kuhinji

Osim ulja i biljnih maslaca, u pripremi kolača i deserata možete koristiti i druge sastojke – zgnječene banane, nezaslađenu jabuku, grčki jogurt ili avokado. Oni dodaju vlagu i vezivnost bez potrebe za maslacem.

Ako tražite namaz umjesto maslaca, odlične opcije su humus, krem sir, guacamole, maslac od orašastih plodova (kikiriki, badem, indijski orah) ili sjemenki (suncokretove).

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pietrangelo, A. (2025). 4 Healthiest Butter Substitutes for Cooking and BakingVerywell Health.
  2. LeWine, H. E. (2024). Is extra-virgin olive oil extra healthy? Harvard Health Publishing.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu