Što napraviti od dunja? Evo šest jela od dunja

Što napraviti od dunja

Dunja je voće koje se, možemo slobodno reći, veže uz tradiciju, neka lijepa vremena i predivne jeseni. Pomalo je zaboravljena jer je nećemo tako često naći u trgovinama, a njezin plod još uvijek njeguju oni s posađenim stablom dunje u dvorištu ili voćnjaku.

Sirova dunja je trpkog i gorkog okusa pa zahtijeva termičku obradu, ali nakon toga daje svoj puni potencijal. Kompoti, sokovi, džemovi i pekmezi, ali i kolači – sve su to načini kako iskoristiti dunje u kuhinji.

Ako se pitate što napraviti od dunja, donosimo nekoliko ideja.

Što napraviti od dunja?

Zanimljivo je još spomenuti da u mnogim kulturama dunja ima ili je imala simbolično značenje. Tako se smatrala plodom, odnosno simbolom ljubavi i plodnosti, a poznato je i držanje dunje na ormaru ili prozoru zbog lijepog mirisa.

Kompot od dunja
FOTO: Shutterstock

Kompot od dunja

Ovo je jednostavni recept za dunje idealan za one koji se prvi put susreću s ovom voćkom, a ne znaju kako je spremiti. Iako dodajemo klasični šećer, svakako je riječ o nutritivno bogatijem desertu koji možete poslužiti uz šalicu čaja.

Sastojci:
Priprema
  1. Dunje operite, ogulite i narežite na kockice.
  2. U lonac dodajte vodu, šećer i začine, a kad zakipi, dodajte dunje.
  3. Kompot kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri, a potom ga poslužite toplog.
Sok od dunje
FOTO: Shutterstock

Sok od dunje

Još jedan jednostavan recept s dunjama je sok koji možete raditi kada i kompot te tako napraviti više proizvoda od dunje. Količinu šećera prilagodite po želji.

Sastojci:
Priprema
  1. Dunje ogulite, narežite i kuhajte dok ne omekšaju.
  2. Potom ih ocijedite kroz gazu ili cijedilo, dodajte šećer i limunov sok te kuhajte još 10 minuta.
  3. Ulijte u sterilizirane boce i dobro zatvorite.
Pekmez od dunja
FOTO: Shutterstock

Pekmez od dunja

Uz dunje, za pekmez vam trebaju samo dva sastojka pa možemo reći da je ovo najjednostavniji pekmez od dunja.

Ako ne želite dodavati šećer, dodajte kilogram slatkih jabuka koje imaju zbog pektina ulogu zgušnjivača.
Sastojci:
Priprema
  1. Dunje ogulite, narežite i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Ako koristite jabuke, napravite isto i kuhajte ih s dunjama.
  2. Potom dunje (i jabuke) usitnite štapnim mikserom.
  3. Ako koristite šećer umjesto jabuka, dodajte dunjama šećer i limunov sok te kuhajte dok se smjesa ne zgusne, a potom pekmez ulijte u sterilizirane staklenke. U slučaju da koristite jabuke, dodajte samo limunov sok i kuhajte dok se ne zgusne, a zatim ulijte pekmez u staklenke.

Jela od dunja

Slijedi i nekoliko recepata za konkretnija jela s dunjama, od mesa do kolača.

Jela od dunja
FOTO: Shutterstock

Meso s dunjama

Dunje nisu rezervirane samo za slatka, već i za slana jela. Voćna aroma dunje savršeno odgovara kao kontrast mesu, posebice uz piletinu ili svinjetinu. Dunja s mesom čak je dio tradicionalne kuhinje balkanskog područja i Bliskog istoka.

Sastojci:
Priprema
  1. Dunje operite, prerežite na četvrtine, uklonite koštice i narežite na ploške.
  2. Ako su dunje pretvrde, prokuhajte ih pet minuta u vodi.
  3. Luk dinstajte na ulju dok ne postane staklast i karameliziran.
  4. Meso narežite na kockice, posolite, popaprite i dinstajte sa svih strana dok ne dobije boju.
  5. Potom ubacite dunje i cimet te pomiješajte.
  6. Ulijte temeljac, poklopite i kuhajte do 40 minuta na laganoj vatri. Povremeno pomiješajte.
  7. Poslužite uz rižu ili krumpir.
Pileći bataci s dunjama
FOTO: Shutterstock

Pileći bataci s dunjama

Evo još jedne ideje kako dunje iskoristiti u kombinaciji s mesom, i to s pilećim batacima s povrćem u pećnici u kojoj se dunja karamelizira i daje svu čar svoje arome.

Sastojci:
Priprema
  1. Pileće batke operite, posušite i posolite. Po želji ih marinirajte u limunovom soku s ružmarinom.
  2. Dunje operite, prerežite na četvrtine, uklonite koštice i narežite na ploške.
  3. Povrće narežite na veće komade.
  4. U zdjeli pomiješajte povrće i dunje s maslinovim uljem, začinima i soli.
  5. U vatrostalnu posudu rasporedite povrće s dunjama, a na njih stavite meso.
  6. Prelijte s vinom.
  7. Pokrijte zdjelu aluminijskom folijom i pecite na 200 °C u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.
  8. Potom maknite foliju i pecite još 20 minuta.
jednostavni recept za dunje
FOTO: Shutterstock

Kolač s dunjama

Za ljubitelje voćnih kolača tu je i kolač s dunjama. Savršeno će zamirisati prostoriju uz šalicu toplog čaja od cimeta. Mirisne note jeseni zaista mogu blagotvorno djelovati na naše tijelo i um.

Sastojci:
Priprema
  1. Dunje operite, ogulite i krupno naribajte.
  2. U zdjeli pjenasto umutite jaja sa šećerom, a potom umiješajte ulje.
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet pa umiješajte smjesu od jaja.
  4. Zatim lagano umiješajte ribane dunje. Smjesa treba biti gusta, ali sočna. S 2 – 3 jušne žlice mlijeka regulirajte sočnost.
  5. Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje.
  6. Ulijte tijesto, poravnajte površinu, a po želji posipajte još malo cimeta ili sjeckanih oraha.
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko pola sata, a čačkalicom provjerite je li kolač pečen.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu