Kukuruz šećerac: Zdravlje, kalorije i recepti – sve je tu!
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Ako ste ikad provodili ljeto na selu, onda je dio vaših lijepih uspomena pečenje kukuruza, i to najčešće predvečer kad bi nebo bilo prepuno zvijezda. Nažalost, danas su takvi običaji i okupljanja jedva primjetni, a i nekako rjeđe jedemo svježi kukuruz.
Danas kukuruz šećerac kupujemo konzerviran jer je kao takav praktičan, dovoljno je otvoriti konzervu i dodati kukuruz jelima, najčešće rižotu.
Budući da evocira uspomene, posvetit ćemo nekoliko rečenica kukuruzu šećercu te se upoznati s njegovom nutritivnom i kalorijskom vrijednošću te dati poneku ideju za recept.
Kukuruz šećerac – zdravlje
Vitamini B skupine, posebice tiamin i folat, vlakna, antioksidansi poput zeaksantina i luteina, magnezij i fosfor samo su dio nutrijenata koje sadrži ova bezglutenska žitarica. Zbog vlakana pridonosi sitosti i zdravoj probavi, a zahvaljujući spomenutim antioksidansima čuva zdravlje očiju.
Kao riznica vitamina B skupine štiti živčani sustav i pridonosi metabolizmu energije.
Kukuruz šećerac je odličan izvor složenih ugljikohidrata pa, iako ga volimo jesti samostalno posoljenog, dodajte ga u ručak ili večeru uravnoteženo s nekim kvalitetnim izvorom proteina i povrćem. Tako ćete dobiti uravnoteženi obrok.

Kukuruz šećerac – kalorije
Na 100 g kuhani kukuruz šećerac sadrži oko 86 kalorija, što je manje od kalorija jedne banane. Od toga sadrži 21 g ugljikohidrata, oko dva grama vlakana i tri grama proteina. U navedenoj količini kukuruza šećerca nalazi se oko četiri grama prirodno prisutnog šećera.
Ako se koristi kukuruz šećerac iz konzerve, dodatno se dodaje šećer, ali ne u pretjeranoj količini, tek oko tri grama dodanog šećera na 100 g kuhanog kukuruza. Možemo zaključiti da je kukuruz šećerac niskokalorična namirnica, a udio šećera vrlo se lako uklapa u dnevne preporuke od oko 30 g.
Kukuruz šećerac – recepti
Slijedi nekoliko jednostavnih recepata s kukuruzom šećercem koji se lako može dodati u jela kao izvor složenih ugljikohidrata, pogotovo kada nemate vremena kuhati žitarice. Iako je riječ o žitarici, kukuruz ubrajamo i u povrće.

Ljetna salata s kukuruzom šećercem
Ova salata idealan je prilog ribi ili bijelom mesu, a ako želite kompletan obrok, ubacite konzervu tune ili kockice piletine.
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog kukuruza šećerca
- 1 rajčica (narezana na kockice)
- pola avokada (narezanog na kockice)
- 1 crvena paprika (narezana na kockice)
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
- sok polovice limuna
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- Sve sastojke pomiješajte, a po želji ohladite salatu prije konzumacije u hladnjaku.

Pljeskavice od kukuruza
Ove pljeskavice mogu biti odličan izbor uz jogurt i salatu kada ste na odmoru ili vam se jede nešto hrskavo.
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog kukuruza šećerca
- 1 jaje
- 2 jušne žlice integralnog brašna
- 1 jušna žlica sjeckanog vlasca
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje za pečenje.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke, osim ulja i oblikujte pljeskavice.
- Pecite ih na tavi na maslinovom ulju sa svake strane oko 2 – 3 minute dok ne porumene.

Kokos kukuruzna juha
Ako volite kokosovo mlijeko i juhe na bazi njega, onda će vam se svidjeti i ova u kombinaciji s kukuruzom šećercem. Recept je jednostavan i pogodan za one koji žele isprobati nove okuse.
Sastojci:
- 2 šalice kuhanog kukuruza šećerca
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 1 krumpir (narezan na kockice)
- 200 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
- 1 crveni luk
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- kurkuma.
Priprema
- Na maslinovom ulju dinstajte sjeckani luk, a potom dodajte kockice krumpira i kukuruz.
- Ulijte povrtni temeljac i kuhajte dok krumpir ne omekša.
- Potom, dodajte kokosovo mlijeko i začine te sve usitnite štapnim mikserom.
- Poslužite toplo.

Namaz od kukuruza šećerca
Ovaj osvježavajući namaz od kukuruza šećerca i korice limete pravo je osvježenje za doručak ili za snack s krekerima.
Birajte bio ili eko proizvedenu limetu budući da koristite koricu.
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog kukuruza šećerca
- pola avokada
- sok i korica polovice limete
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- prstohvat čilija.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke i usitnite ih u blenderu ili štapnim mikserom. Po želji naknadno dodajte nekoliko zrna kukuruza radi teksture.
- Koristite namaz za tost i tortilje ili kao ljetni dip.

Kukuruzna pita s tikvicama i feta sirom
Ako uživate u složenim receptima, onda je ova pita pun pogodak. Svi sastojci su poznati, a začini će podići pitu na višu razinu.
Sastojci:
- 1 šalica kuhanog kukuruza šećerca
- 1 ribana i ocijeđena tikvica
- 100 g razmrvljenog feta sira
- 2 jaja
- 3 jušne žlice kukuruznog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- crni papar
- sol
- timijan
- maslinovo ulje za premazivanje.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Sve sastojke pomiješajte u zdjeli u glatku smjesu.
- Nauljite kalup i ulijte smjesu.
- Pecite pitu oko pola sata dok ne poprimi boju i čvrstu teksturu.
Pročitajte i ove članke:
- Zaboravite tužna, premekana zrna: Kako kuhati i ne prekuhati kukuruz?
- Juha od kukuruza: Tri fina recepta gotova za 15 minuta
- Kukuruz kao prilog: Sad je prava prilika za istraživanje njegovog kulinarskog potencijala! Imamo 4 recepta za uz meso.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Prvi simptomi shizofrenije: Počinju u 20-ima, evo koji su
- Marija Šimunić
- 4 min čitanja