Salata od repe: Tri recepta puna vitamina i probiotika

Salata od repe

Jedna od tradicionalnih namirnica kontinentalne Hrvatske je repa, korjenasto povrće koje dolazi u različitim bojama – bijeloj, ljubičastoj i žutoj. Osim u svježem obliku, rado jedemo kiselu, kuhanu i pečenu repu

Ovo niskokalorično povrće obiluje vlaknima, a zahvaljujući antioksidansima, među kojima se nalazi i vitamin C, jača imunitet i štiti stanice od oksidativnog stresa. Kalcij , kalij, magnezij, kao i vitamini B6 i K samo su neki od minerala i vitamina kojima repa obiluje.

Iako kiselu repu rado jedemo kao varivo, postoje i razni drugi recepti kako iskoristiti ovu hranjivu namirnicu koja se, nažalost, ne nađe uvijek u prvom planu kada razmatramo što ćemo od povrća staviti u košaricu. 
Kisela repa na salatu - recept
FOTO: Shutterstock

Kisela repa na salatu – recept sa začinima

Kisela repa prirodni je probiotik, što znači da hrani naše dobre crijevne bakterije, a zdrava crijevna flora znači i snažan imunitet. Pomaže u regulaciji krvnog tlaka i kolesterola, a jednako tako pomaže rad jetre i bubrega. 

Sastojci:

Priprema

  1. Repu isperite pod hladnom vodom kako biste umanjili kiselost. 
  2. Dodajte sve preostale sastojke i pomiješajte. 
  3. Po želji, dodajte i ribanu mrkvu, a poslužite je uz ribu ili varivo. 
Salata od repe, mrkve i jabuke
FOTO: Shutterstock

Salata od repe, mrkve i jabuke

Za konkretniju salatu od repe dodajte orahe i pripremite ukusan umak. Repu isperite pod vodom ako želite manje kiseli okus, a ako volite jači, slobodno preskočite ovaj korak. 

Sastojci:

Sastojci za umak:

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte ribanu repu, mrkvu i jabuku.
  2. U posebnoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za umak
  3. Prelijte umak preko salate od repe te posipajte orasima, suncokretovim sjemenkama i peršinom. 
Salata od kisele repe
FOTO: Shutterstock

Salata od kisele repe sa slanutkom

Ako želite salatu od kisele repe koja je već i malo konkretniji obrok, evo je u kombinaciji sa slanutkom. Dodajte po želji još i feta sira. 

Sastojci:

  • 300 g naribane kisele repe
  • 100 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog)
  • 8 maslina (narezanih na kolutiće)
  • pola crvene paprike (narezane na trakice)
  • 1 jušna žlica kapara
  • 1 jušna žlica sezamovih sjemenki
  • 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina

Sastojci za umak:

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte kiselu repu, papriku, slanutak, masline, kapare i sezamove sjemenke
  2. U zasebnoj zdjelici pomiješajte sastojke za umak i po potrebi dodajte malo vode ako ga treba razrijediti. 
  3. Umak prelijte preko salate.
  4. Posipajte peršinom. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu