Salata od repe: Tri recepta puna vitamina i probiotika
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Jedna od tradicionalnih namirnica kontinentalne Hrvatske je repa, korjenasto povrće koje dolazi u različitim bojama – bijeloj, ljubičastoj i žutoj. Osim u svježem obliku, rado jedemo kiselu, kuhanu i pečenu repu.
Ovo niskokalorično povrće obiluje vlaknima, a zahvaljujući antioksidansima, među kojima se nalazi i vitamin C, jača imunitet i štiti stanice od oksidativnog stresa. Kalcij , kalij, magnezij, kao i vitamini B6 i K samo su neki od minerala i vitamina kojima repa obiluje.

Kisela repa na salatu – recept sa začinima
Kisela repa prirodni je probiotik, što znači da hrani naše dobre crijevne bakterije, a zdrava crijevna flora znači i snažan imunitet. Pomaže u regulaciji krvnog tlaka i kolesterola, a jednako tako pomaže rad jetre i bubrega.
Sastojci:
- 300 g ribane kisele repe
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 jušna žlica jabučnog octa
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- crni papar
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Repu isperite pod hladnom vodom kako biste umanjili kiselost.
- Dodajte sve preostale sastojke i pomiješajte.
- Po želji, dodajte i ribanu mrkvu, a poslužite je uz ribu ili varivo.

Salata od repe, mrkve i jabuke
Za konkretniju salatu od repe dodajte orahe i pripremite ukusan umak. Repu isperite pod vodom ako želite manje kiseli okus, a ako volite jači, slobodno preskočite ovaj korak.
Sastojci:
- 300 g ribane kisele repe
- 1 ribana mrkva
- 50 g grubo sjeckanih oraha
- 1 ribana jabuka
- 2 jušne žlice suncokretovih sjemenki
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina.
Sastojci za umak:
- 3 jušne žlice grčkog tipa jogurta
- 1 jušna žlica senfa
- 1 jušna žlica jabučnog octa
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte ribanu repu, mrkvu i jabuku.
- U posebnoj zdjelici pomiješajte sve sastojke za umak.
- Prelijte umak preko salate od repe te posipajte orasima, suncokretovim sjemenkama i peršinom.

Salata od kisele repe sa slanutkom
Ako želite salatu od kisele repe koja je već i malo konkretniji obrok, evo je u kombinaciji sa slanutkom. Dodajte po želji još i feta sira.
Sastojci:
- 300 g naribane kisele repe
- 100 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog)
- 8 maslina (narezanih na kolutiće)
- pola crvene paprike (narezane na trakice)
- 1 jušna žlica kapara
- 1 jušna žlica sezamovih sjemenki
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Sastojci za umak:
- 1 jušna žlica tahinija
- 1 čajna žličica limunovog soka
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- pola čajne žličice mljevenog kima
- crni papar
- sol
- 2 – 3 jušne žlice vode (po potrebi).
Priprema
- U zdjeli pomiješajte kiselu repu, papriku, slanutak, masline, kapare i sezamove sjemenke.
- U zasebnoj zdjelici pomiješajte sastojke za umak i po potrebi dodajte malo vode ako ga treba razrijediti.
- Umak prelijte preko salate.
- Posipajte peršinom.
Pročitajte i ove članke:
- Kisela repa: Varivo naših baka koje može s i bez graha
- 13 najzdravijih korjenastih povrća koje trebate jesti
- Sezonsko voće i povrće po mjesecima – imamo cijelu tablicu!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Mjesečeva dijeta: Kako se provodi i što kaže struka?
-
Kreni Zdravo
- 2 min čitanja