Najbolji recepti s tikvicama po preporuci nutricionistice
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Koje jelo vam prvo padne na pamet kada spomenemo tikvice? Jedni će se sjetiti špageta od tikvica kao zamjene za klasičnu tjesteninu, drugi će se prvo sjetiti punjenih tikvica, a treći musake. Kad su u pitanju najbolji recepti s tikvicama, svatko ima svojeg favorita.
Tikvica je svestrana namirnica koja je lako dostupna i zahvalna kada su u pitanju razni recepti. Također, tikvica sadrži tek oko 16 kalorija na 100 g pa je omiljena namirnica u jelovniku za mršavljenje.
Često ima ulogu zamjene neke druge namirnice, kao što su spomenuti špageti ili ploške krumpira u nekom složencu.
Osim toga, vrlo se jednostavno pripremaju na razne načine. Tako se mogu jesti čak i sirove, ali i pržene, pečene, dinstane, pirjane. Sigurni smo da su tikvice, baš poput jabuka i banana, standardna namirnica koja se redovito kupuje.
Najbolji recepti s tikvicama
Spremite ove prijedloge za onda kada dođe vrijeme da potrošite tikvice, a ne znate više što biste točno spremili.
Popečci od tikvica
Možda je ovo bilo omiljeno jelo vašeg djetinjstva, a možda i najbolji recept za tikvice. Ovo jelo biramo kad se želimo malo odmoriti od mesa ili nam se baš jedu popečci od tikvica, a brzo su gotovi.
Sastojci:
- 2 ribane i ocijeđene tikvice
- 2 jaja
- 1 šalica krušnih mrvica
- 1/3 šalice ribanog parmezana
- 1/4 šalice mozzarelle (sitno narezane)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- crni papar
- sol
- ulje za prženje.
Priprema
- Nakon što ste tikvice naribali, dobro ih prosušite krpom.
- U zdjeli dobro pomiješajte tikvice s ostalim sastojcima.
- Zagrijte tavu, a potom smanjite vatru.
- Oblikujte popečke od tikvica rukama ili uz pomoć žlice te ih pecite na ulju oko pet minuta sa svake strane.
- Kad su pečeni, prebacite popečke na ubrus da upiju višak masnoće.
- Tikvice poslužite uz lagani umak.
Palačinke od tikvica
Palačinke od tikvica su idealne kada želite slanu verziju palačinki za doručak ili večeru. Ovaj jednostavan recept spaja sastojke koji obično dođu na red kada ih treba potrošiti.
Sastojci:
- 2 manje tikvice
- 2 jaja
- pola šalice integralnog brašna
- 1/4 šalice naribanog tvrdog sira
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje.
Priprema
- Tikvice naribajte i osušite.
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke osim maslinovog ulja.
- Na zagrijanom maslinovom ulju pecite palačinke od tikvica sa svake strane oko 2 – 3 minute dok ne poprime zlatnu boju.
- Palačinke od tikvica punite šunkom, tofuom, raznim povrćem i umakom od grčkog jogurta.
Tikvice na Tex Mex način
Američka kuhinja nije samo brza hrana. Znate li da je Tex Mex kuhinja kombinacija teksaške i meksičke tradicije? Evo jednog jednostavnog recepta za one koji vole probati nove okuse.
Sastojci:
- 1 srednja tikvica (nasjeckana)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- maslinovo ulje
- prstohvat crvene paprike
- pola šalice crvenog luka (nasjeckanog na kockice)
- 1 šalica crnog graha iz konzerve
- 1 šalica kukuruza iz konzerve
- 1/3 šalice salse
- 1 rajčica (narezana na kockice)
- vrhnje
- pola šalice naribanog cheddar sira
- pola čajne žličice kumina
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tikvice poprskajte maslinovim uljem te ih dinstajte na tavi nekoliko minuta.
- Dodajte češnjak i crvenu papriku te dinstajte oko pola minute.
- U zdjeli pomiješajte crni grah, kukuruz, kumin, salsu, sol, papar i luk te dodajte tikvicama i dinstajte oko jednu minutu.
- Posipajte cheddar sirom te poklopite tavu da se otopi.
- Poslužite jelo uz malo vrhnja i sjeckanim rajčicama.
Tikvice na mediteranski
Mediteranska kuhinja nudi bogatstvo svježih namirnica, okusa i boja, a smatra se najzdravijom na svijetu. Tikvice se uklapaju u mediteransku kuhinju, a evo i jednog recepta koji je jednostavan i spreman kao lagani obrok.
Sastojci:
- 2 šalice tikvica (nasjeckanih)
- pola šalice luka (nasjeckanog)
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 šalica cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1/3 šalice bijelog vina
- 1 šalica slanutka iz konzerve (ispranog i ocijeđenog)
- pola čajne žličice bosiljka
- pola šalice izmrvljenog feta sira
- pola čajne žličice ružmarina
- prstohvat mljevene crvene paprike
- nekoliko maslina
- svježi peršin
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a potom dodajte tikvice i dinstajte ih dok ne porumene.
- Dodajte slanutak, a potom i začine te dinstajte još jednu minutu.
- Ulijte bijelo vino, pomiješajte i dinstajte dok se vino ne upije.
- Maknite jelo s vatre, a potom umiješajte ostale sastojke – rajčicu, feta sir i masline – te poslužite.
Punjene tikvice zapečene u pećnici
Tikvice punite povrćem i nekim izvorom proteina. To može biti mljeveno meso, izblendani tofu ili pak tuna.
Sastojci:
- 4 srednje tikvice
- 400 g mljevenog mesa
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 crvena paprika (nasjeckana)
- 1 rajčica (nasjeckana)
- 1 mrkva (naribana)
- pola šalice kuhane riže
- 1/4 šalice ribanog parmezana
- 1 čajna žličica origana
- 1 čajna žličica bosiljka
- pola čajne žličice mljevene crvene paprike
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje
- pola šalice ribane mozzarelle.
Priprema
- Tikvice operite, prerežite napola i potom izdubite žlicom tako da ostanu debljine oko jednog centimtra.
- Tikvice blanširajte u vrućoj vodi oko dvije minute, potom ih izvadite i ostavite da se ocijede.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane proziran, dodajte i češnjak te dinstajte još jednu minutu.
- Potom, dodajte mljeveno meso i dinstajte oko 10 minuta dok ne posmeđi.
- Dodajte papriku, rajčicu, mrkvu i izdubljeni dio tikvica te dinstajte još oko sedam minuta.
- Umiješajte rižu i začine. Dinstajte još koju minutu, a potom umiješajte parmezan.
- Rasporedite tikvice na pleh za pečenje i punite ih napravljenom smjesom.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Posipajte tikvice ribanom mozzarellom i pecite oko 20 – 25 minuta.
- Poslužite tikvice uz sezonsku salatu.
Špageti od tikvica s pesto umakom i tofuom
Tofu je, baš poput tikvica, zahvalna namirnica koja se lako uklapa u razne recepte i zamjenjuje meso u svakom receptu. Ovaj obrok je lagan i idealan kao izbor laganog ljetnog ručka.
Sastojci:
Sastojci za pesto umak:
- 2 šalice svježeg bosiljka
- 3 – 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 1/4 šalice pinjola
- 2 režnja češnjaka
- pola šalice prehrambenog kvasca (ili parmezana)
- sok jednog limuna
- crni papar
- sol.
Priprema
- Nakon što ste oprali i osušili tikvice, naribajte ih u obliku špageta.
- Tikvice potom posolite i ostavite oko 15 minuta da ispuste vodu.
- U blender ubacite sastojke za pesto umak, a maslinovo ulje dodajte postepeno te na kraju posolite i popaprite.
- Dimljeni tofu narežite na kockice.
- Na tavi lagano zagrijte špagete od tikvica, a potom dodajte kockice tofua, prelijte pesto umakom i poslužite.
Pročitajte i ove članke:
- Jela od tikvica bez mesa: Ljeti je ovo povrće u prvom planu! Uz ove recepte spremite lagani, hranjivi i brzi ručak
- Muffini od tikvica: Za doručak, međuobrok ili večeru! Spremite ove recepte jer su idealan način unosa povrća za one koji ga ne vole
- Brza pita od tikvica i sira s malo kalorija, a puno proteina.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja