Brza pita od tikvica i sira s malo kalorija, a puno proteina

Brza pita od tikvica i sira

Pite su omiljeno jelo ovih prostora. Rado ih jedemo u kombinaciji s povrćem, sirom, mesom, voćem. Zapravo, pita nam daje puno prostora za kreativnost. Međutim, kad su vani visoke temperature, nije nam do previše teških pita. 

Želimo nešto lagano, jednostavno, ukusno i brzo gotovo, a da opet odgovara našim fitness ciljevima. Upravo brza pita od tikvica i sira sadrži malo kalorija, a daje nam puno proteina.

Za pravu fit verziju birajte posni sir i integralne verzije brašna. 
brza pita od tikvica i sira sadrži malo kalorija
FOTO: Shutterstock

Brza pita od tikvica i sira 

U ovom receptu kombiniramo dvije vrste sira, posni i ricotta sir, kako bismo dobili kremastiju teksturu. Crni papar i sol su klasični nezaobilazni začini, ali po želji dodajte i neke druge. 

Sastojci:

  • 2 manje tikvice (naribane)
  • 300 g ricotta sira
  • 100 g posnog sira
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 2 jaja
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja 
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • crni papar
  • sol
  • 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Nakon što ste naribali tikvice, pustite ih da odstoje oko 15 minuta kako bi se otpustio višak vode. 
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta. 
  4. U zdjeli pomiješajte sve sastojke
  5. Posudu za pečenje premažite uljem ili obložite papirom za pečenje te u nju ravnomjerno rasporedite smjesu.
  6. Pecite oko 30 – 40 minuta, a čačkalicom provjerite je li pečeno. 
Brza pita od tikvica i sira s gotovim korama
FOTO: Shutterstock

Brza pita od tikvica i sira s gotovim korama

Za one koji radije koriste gotove kore – evo recepta. Možete napraviti pitu da izgleda vizualno privlačno s trakicama na vrhu. 

Sastojci:

  • 2 tikvice (naribane i ocijeđene)
  • 300 g posnog sira
  • 2 jaja
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja (ostaviti jednu žlicu za premazivanje)
  • 200 g gotovih kora za pitu
  • crni papar
  • sol.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak nekoliko minuta. 
  3. U zdjeli pomiješajte dinstani luk, češnjak, začine, jaja, tikvice i posni sir.
  4. Posudu za pečenje nauljite ili obložite papirom za pečenje.
  5. Na dno posude stavite 2 – 3 kore te svaku premažite maslinovim uljem. 
  6. Potom, na kore ravnomjerno rasporedite smjesu od tikvica i sira.
  7. Preostale kore izrežite na trakice te ih posložite na vrh tako da jednu postavite horizontalno, a drugu vertikalno. 
  8. Svaku trakicu premažite maslinovim uljem, a po želji po trakicama možete posipati sezam ili kim.
  9. Pecite oko 35 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. 

Po želji pitu poslužite uz jogurt i zdjelicu salate. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.17 / 5   12

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu