Muffini od tikvica: Za doručak, međuobrok ili večeru! Spremite ove recepte jer su idealan način unosa povrća za one koji ga ne vole

Muffini od tikvica

Tikvice su vrlo popularno povrće diljem svijeta, a dolaze iz porodice bundeva. Na 100 g sadrže tek oko 17 kcal te su izvrsno povrće blagog okusa koje se koristi na mnogo načina. Osim na kajganu, tikvice volimo spremati i u složencima s povrćem. 

Narezane na kolutove, isjeckane na kockice, u obliku špageta ili naribane – tikvice se uklapaju u gotovo svaki slani recept. Tu su i muffini od tikvica. Ovo je idealan način unosa povrća za djecu i one koji ne vole mnoge vrste povrća. 

Muffini s tikvicama i sirom
FOTO: Shutterstock

Muffini s tikvicama i sirom 

Ovi muffini s tikvicama idealni su za doručak, međuobrok ili večeru. Spremite i koji za školsku užinu ili za posao. Za nutritivno bogatiju verziju koristite pirovo ili neko drugo integralno brašno. 

Sastojci:

  • 1 šalica brašna
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • 1 čajna žličica soli
  • 2 čajne žličice šećera
  • pola šalice otopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • pola šalice mlijeka
  • 2 šalice ribanih tikvica
  • pola šalice feta sira (izmrvljenog)
  • 1 šalica naribanog cheddar sira
  • 2 čajne žličice vlasca (nasjeckanog)
  • čili (opcionalno). 

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Pomiješajte brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. 
  3. U drugoj posudi pomiješajte maslac, mlijeko i jaja.
  4. Ulijte mokre sastojke u suhe i miješajte ih dok se ne sjedine. 
  5. U dobiveno tijesto umiješajte tikvice, vlasac, sireve i čili. 
  6. Prelijte tijesto u kalup za muffine ili ih stavite u silikonske kalupe.
  7. Pecite oko 15 minuta dok ne porumene. 
Slani muffini s tikvicama
FOTO: Shutterstock

Slani muffini s tikvicama 

Još jedni muffini od tikvica i sira dolaze u kombinaciji s finim umakom od jogurta koji ćete napraviti od samo tri sastojka. Vjerujemo da jedva čekate probati!

Sastojci za muffine:

  • 3 srednje tikvice
  • 3/4 šalice parmezana
  • 1/3 šalice ribanog sira
  • 1 čajna žličica češnjaka u prahu 
  • 1 čajna žličica luka u prahu 
  • 60 g maslaca
  • 1 čajna žličica soli 
  • 1 čajna žličica papra
  • 2 šalice brašna
  • pola šalice mlijeka
  • 3 jaja

Sastojci za umak od jogurta:

  • 1/3 šalice grčkog jogurta
  • 2 čajne žličice senfa
  • pola čajne žličice mljevene paprike

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Tikvice narežite na tanke kolutove te ih začinite solju, paprom, češnjakom i lukom i posipajte ih parmezanom. 
  3. U zdjeli pomiješajte brašno, otopljeni maslac, mlijeko, potom dodajte jaja i miješajte dok se sastojci ne sjedine. 
  4. Dodajte u smjesu od brašna ribani sir. 
  5. Ostavite nekoliko kolutova tikvica za ukrašavanje, a ostale dodajte u smjesu s brašnom
  6. Punite kalupe za muffine dobivenom smjesom te na vrh stavite dva koluta tikvica. 
  7. Pecite oko 30 minuta.
  8. Pripremite umak od jogurta tako da pomiješate sve sastojke. 
Muffini s tikvicama i kukuruznim brašnom
FOTO: Shutterstock

Muffini s tikvicama i kukuruznim brašnom

Kad spomenemo kukuruzno brašno, odmah se sjetimo naših baka koje su ga rado koristile. Zato su najbolji muffini s tikvicama čiji sastojci podsjećaju na djetinjstvo i najljepše uspomene. 

Ovaj recept je pogodan i za one koji ne podnose gluten, ali uvijek provjerite deklaraciju.

Imajte na umu da i na ostalim sastojcima poput brašna od riže i praška za pecivo također treba biti naznačeno da su bez glutena.

Sastojci:

  • 1 šalica ribane tikvice 
  • 1 šalica kukuruznog brašna 
  • 1/2 šalice brašna od riže 
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice papra
  • 2 jaja
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/2 šalice ribanog sira 
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Ribane tikvice posolite, a nakon nekoliko minuta ocijedite višak vode. 
  3. U zdjeli pomiješajte kukuruzno i rižino brašno, prašak za pecivo, sol, papar i sodu bikarbonu.
  4. U drugoj posudi umutite jaja, dodajte mlijeko i ulje te pomiješajte. 
  5. Smjesi od jaja dodajte tikvice i sjeckani peršin. 
  6. Umiješajte postepeno suhe sastojke u mokre i sjedinite smjesu.
  7. Dodajte sir i ponovno sjedinite sastojke. 
  8. Napunite kalupe za muffine i ostavite malo prostora. 
  9. Pecite oko 20 minuta, a čačkalicom provjerite jesu li muffini pečeni. 
Muffini od tikvica bez brašna
FOTO: Shutterstock

Muffini od tikvica bez brašna 

Umjesto brašna od žitarica za muffine možete koristiti brašna od mahunarki ili orašastih plodova. No, ako želite muffine bez ikakvog brašna, onda su za vas idealni brzi i jednostavni slani muffini s tikvicama u kombinaciji s jajima. 

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice (nasjeckane)
  • 9 jaja
  • pola čajne žličice češnjaka u prahu 
  • pola čajne žličice luka u prahu 
  • pola šalice (švicarskog) sira 
  • pola čajne žličice soli
  • 1/4 čajne žličice papra
  • 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Dinstajte tikvice začinjene paprom i češnjakom. 
  3. U zdjeli umutite jaja i dodajte sir, sol, papar, dinstane tikvice i muškatni oraščić te sjedinite.
  4. Napunite kalupe i pecite muffine oko 25 minuta.
Muffini s tikvicama i mrkvom
FOTO: Shutterstock

Muffini s tikvicama i mrkvom 

Za pojačanje povrća u muffinima idealna su kombinacija tikvice i mrkva. Dodatak toplih začina podići će neutralne okuse na viši nivo. 

Sastojci:

  • 1 šalica ribane tikvice 
  • 1 šalica ribane mrkve
  • 1/2 šalice biljnog ulja 
  • 2 jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije 
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 1 i 1/2 šalica brašna 
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 šalice sjeckanih oraha.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Posolite ribanu mrkvu i tikvicu te ih nakon nekoliko minuta ocijedite od viška vode. 
  3. U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj zdjeli pomiješajte jaja, ulje i ekstrakt od vanilije te umutite. 
  4. U smjesu s jajima dodajte tikvicu i mrkvu te sjedinite smjesu. 
  5. Postepeno suhe sastojke dodajte mokrima i sjedinite u smjesu. 
  6. Umiješajte i sjeckane orahe. 
  7. Napunite kalupe do 2/3 visine te ih pecite oko 25 minuta

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   10

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu