Čaj od heljde: Pije se protiv kolesterola, za mršavljenje, kod proširenih vena i brojnih drugih tegoba! Imamo jednostavan recept

Čaj od heljde

Heljda (lat. Fagopyrum esculentum Moench) je gotovo nepoznata namirnica na našim tradicionalnim jelovnicima. Iako se ubraja među žitarice, ona je zapravo zeljasto povrće čije sjemenke imaju veličinu zrna pšenice pa se, zajedno s biljkom kvinojom, naziva pseudožitaricom. Po sastavu je zdravija i, nutricionistički gledano, vrijednija od žitarica.

Od hranjivih sjemenki ove ljekovite, medonosne biljke radi se omiljen čaj od heljde, poznat pod imenom Sobacha. Soba-cha je tradicionalni japanski čaj koji se priprema od prženih zrnaca i sjemenki heljde, a poslužuje se topao ili hladan. Okus mu je blag i suptilan, a pije se u zdravstvene svrhe i za uživanje.

Biljka heljda potječe iz jugoistične Azije. Najraniji tragovi uzgoja heljde pronađeni su u sjevernoj Kini, a datiraju iz 2600. godine pr. n. e. U Europi se počela uzgajati tek u 15. stoljeću, a danas je s razlogom vrlo cijenjena namirnica.

Heljda postaje sve popularnija zbog svoje nutritivne vrijednosti
FOTO: Shutterstock

Heljda postaje sve popularnija zbog svoje nutritivne vrijednosti

Naime, heljda sadrži niz zdravih nutrijenata. Dobar je izvor bjelančevina, vlakana i zdravih složenih ugljikohidrata. Također, sadrži esencijalne aminokiseline i vitamine, uključujući vitamin K, vitamin B6, riboflavin (vitamin B2), tiamin (vitamin B1) i folat, kao i minerale poput kalija, magnezija, kalcija, fosfora, joda i željeza.

S obzirom na to da ne sadrži gluten, heljda i heljdino brašno odlična su alternativa za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten, zbog čega ova vrijedna biljka postaje sve popularnija.

Konzumacija heljde kao osvježavajućeg toplog napitka koji je bogat bioflavonoidom rutinom može spriječiti edeme, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, potaknuti gubitak težine i regulirati razinu šećera u krvi.

Čaj od heljde koristi našem imunološkom sustavu, poboljšava rad bubrega i bori se protiv raka.

Heljda čaj je prebiotik i hranjiva namirnica koja pomaže potaknuti rast bakterija mliječne kiseline koje su važne za održavanje zdravlja.

Budući da čaj ne sadrži kofein, možemo ga piti u bilo koje doba dana. Poslijepodnevna šalica heljdinog čaja savršeno odgovara nakon ručka jer pomaže probavi. Poželjno je popiti topli čaj nakon večere ili neposredno prije spavanja jer pomaže mirnijem snu. Usto, magnezij koji se nalazi u čaju opušta krvne žile i mišiće.

Čaj od heljde - recept
FOTO: Shutterstock

Čaj od heljde – recept

Čaj od heljde ima ugodan orašast okus zemljane note i nježan miris. Kuha se kao i svaki drugi čaj, a možete ga poslužiti toplog ili hladnog.

Čaj od heljde, poznat kao Sobacha, može se napraviti jednostavnim namakanjem prženih sjemenki heljde u kipućoj vodi 3 – 4 minute. Plamen isključite jer se ovim čajem ne prokuhavaju sjemenke. Jednu vrećicu od pet grama možete iskoristiti za još dvije šalice čaja.

Ako ne možete nabaviti kupovni čaj, napravite svoj domaći. Za to će vam trebati heljdina krupica i malo više vremena.

Priprema

  1. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte 20 g (dvije jušne žlice) heljdine krupice i lagano pržite oko pet minuta, uz stalno miješanje dok heljda ne zamiriši i lagano porumeni.
  3. Smanjite vatru i nastavite pržiti krupicu dok ne poprimi tamno smeđu boju. Pazite da ne zagori.
  4. Prebacite pržena zrnca na tanjur i ostavite da se ohlade.
  5. Zakuhajte tri šalice (800 ml) vode i dodajte dvije jušne žlice pržene heljde.
  6. Maknite lončić s vatre, poklopite i ostavite da čaj odstoji 5 – 10 minuta.
  7. Procijedite i poslužite toplo ili hladno.

Čaj od heljde se može piti svaki dan, 2 – 3 puta dnevno.

Savjet

Iskorištenu heljdinu krupicu možete dodati u kuhanu rižu, tjesteninu, juhe, variva, tijesto za kekse ili pečenja.

Heljda čaj
FOTO: Shutterstock

Heljda čaj i zdravstvene koristi

Osim uživanja u finom okusu ovog čaja, heljda je pogodna za svakoga jer pomaže u ublažavanju mnogih zdravstvenih problema. Bilo da ga koristite kao hladno, osvježavajuće piće ili vrući, hranjivi napitak, heljda čaj nudi sljedeće zdravstvene prednosti:

Preporučuje se heljda za proširene vene jer viteksin i rutin u heljdinom čaju poboljšavaju protok krvi, sprječavaju proširene vene i oticanje nogu.

Pijte čaj od heljde protiv kolesterola i za jačanje zdravlja srca. Dijetalna vlakna i niacin (vitamin B3) pomažu u poboljšanju razine kolesterola u krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara i pretilosti.

Sadržaj lignana u heljdi štiti od raka dojke i pomaže u obrani od stanične mutacije i širenja raka.

Preporučuje se i čaj od heljde za mršavljenje zbog prisutnosti flavonoida pod nazivom katehin koji  podržava metaboličko zdravlje i pospješuje gubitak težine.

Heljda je također bogata vlaknima koja daju osjećaj sitosti i podupiru rad crijeva. Bogata je i proteinima, a visokoproteinska hrana je, prema istraživanju, ključna za regulaciju tjelesne težine jer dovodi do veće sitosti.

Nuspojave

Heljda je općenito sigurna za konzumaciju i ne bi trebala izazvati nikakve nuspojave kod većine ljudi. Rijetko može izazvati alergijsku reakciju.

Gdje kupiti čaj od heljde
FOTO: Shutterstock

Gdje kupiti čaj od heljde?

Heljdu možete nabaviti u internetskim trgovinama zdrave hrane, trgovinama začina i namirnica azijske kuhinje ili kod OPG uzgajivača.

Čaj od heljde – cijena

Tradicionalno se čaj od heljde radi od pržene heljdine krupice i zrna. Kako biste imali spreman čaj, pripremite veću količinu prženih zrnaca i spremite u hermetički zatvorenu posudu.

Cijena za 250 g heljdine krupice iznosi 2,65 eura, a za 500 g krupice 3,45 eura. S druge strane, 500 g cjelovitog zrna bio heljde košta 2,28 eura.

Originalni japanski čaj je prilično skup, a može se nabaviti putem internetske trgovine. 100 g čaja od pržene heljdine krupice košta oko 22 eura, ovisno o proizvođaču i mjestu prodaje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Choudhary, T. (2023). 10 Amazing Health Benefits Of Buckwheat Tea. StyleCraze.
  2. How to Make Buckwheat Tea: A Guide. (2022). Buckwheat Tea.
  3. Kandola, A. (2019). What are the health benefits of buckwheat? Medical News Today.
  4. Buckwheat Tea. Grimgrains.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu