Pastirska pita bez mesa: Imamo recept za cijelu obitelj! Bezmesna varijanta dostojna je konkurencija irskom specijalitetu!
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Pastirska pita je irski specijalitet koji se tradicionalno sastoji od mljevenog mesa i povrća, koje se prekrije pire krumpirom i zapeče. Varijacija na pastirsku pitu je mnogo, a pastirska pita bez mesa samo je jedna od njih. U zamjenu za meso koriste se sojine ljuspice, leća, gljive ili druge namirnice koje okusom ili teksturom podsjećaju na mljeveno meso.
Osim što se pravi pastirska pita s mljevenim mesom, u nadjev se tradicionalno stavlja povrće kao što su mrkva, grašak i/ili kukuruz. Na vrh pastirske pite stavlja se pire krumpir koji se zapeče. I za pire koji ide na vrh postoje razne varijacije, pa tako neki vole na vrh pite staviti pire od batat krumpira ili od cvjetače.
U nastavku ćete pronaći dva recepta za ukusne i bezmesne varijante ovog jela.
Pastirska pita – recept sa sojinim ljuspicama
Kako biste rekreirali teksturu i okus tradicionalne pastirske pite, u ovom receptu koriste se dehidrirane sojine ljuspice, koje možete potražiti u trgovinama kao što su Kaufland, Spar ili dm. Ako ne volite gljive, koristite veću količinu sojinih ljuspica.
Sastojci za punjenje:
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 šalica dehidriranih sojinih ljuspica
- 1 šalica povrtnog temeljca
- 500 g gljiva
- 2 jušne žlice soja sosa
- 1 jušna žlica javorovog sirupa
- 1 čajna žličica sušenog bosiljka
- 1 čajna žličica sušenog origana
- pola šalice koncentrata rajčice
- 2 šalice smrznutog graška i mrkve.
Sastojci za pire krumpir:
- 1,1 kg krumpira
- 60 g (veganskog) maslaca ili margarina
- 80 – 120 ml biljnog mlijeka
- sol i papar po ukusu.
Priprema
- Prvo stavite kuhati krumpir za pire. Krumpir ogulite i izrežite na kockice. Kuhajte 15 minuta ili dok u potpunosti ne omekša.
- U međuvremenu pripremite punjenje za pitu. Luk i gljive usitnite, a sojine ljuspice rehidrirajte s vrućim povrtnim temeljcem.
- U većoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje i stavite pržiti luk. Kad omekša, dodajte usitnjeni češnjak. Potom dodajte sojine ljuspice i gljive te sve pržite nekoliko minuta.
- Smjesi je potrebno dodati soja sos, javorov sirup, bosiljak, origano, koncentrat rajčice te zamrznuti grašak i mrkvu. Sve skupa pržite dok povrće malo ne omekša. Po želji dodajte još soli i papra.
- Kada se krumpiri skuhaju, procijedite ih i zgnječite s maslacem, mlijekom, soli i paprom.
- Sada je vrijeme da složite pitu! U jedan veliki kalup ili nekoliko manjih stavite punjenje, a na vrh ravnomjerno rasporedite pire krumpir.
- Pitu stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C. Pecite 30 – 40 minuta ili dok vrh pite ne poprimi zlatnu boju.
Pastirska pita bez mesa – recept s lećom
Za one koji ne žele koristiti soju ili su u potrazi za receptom s cjelovitijim namirnicama idealna je pastirska pita bez mesa bazirana na leći. Vrlo je važno koristiti tip leće koji zadržava svoj oblik, kao što su smeđa ili zelena leća. Ako nemate vremena kuhati leću, možete koristiti i leću iz konzerve. U tom je slučaju potrebno uvelike smanjiti dužinu kuhanja punjenja i količinu temeljca.
Ova vegetarijanska pastirska pita kao završni korak sadrži posipanje sira po vrhu pire krumpira. Kako bi ovo bila veganska pastirska pita, za pripremu pire krumpira koristite biljno mlijeko. Na vrh pire krumpira nemojte posipati sir ili koristite vegansku zamjenu za sir.
Također, postoji opcija zamrzavanja individualnih porcija – u manji kalup odvojite dio punjenja i pirea na vrhu pa zamrznite prije pečenja. Alternativno, ako želite skuhati manje porcija, možete prepoloviti recept.
Sastojci za punjenje:
- 50 g maslaca
- 2 luka
- 4 mrkve
- 1 manja glavica celera
- 4 režnja češnjaka
- 200 g gljiva
- 2 lista lovora
- 1 jušna žlica sušenog timijana
- 500 g leće
- 100 ml crnog vina
- 1,7 l povrtnog temeljca
- 3 jušne žlice koncentrirane rajčice
- sol i papar po ukusu.
Sastojci za pire krumpir:
Priprema
- Prvo je potrebno napraviti punjenje pite. Luk, mrkvu i celer izrežite na manje kockice, a potom u većoj zdjeli zagrijte maslac. Povrće pržite dok ne omekša, 10-ak minuta. Pred kraj dodajte usitnjeni češnjak.
- Gljive izrežite na šnitice ili kockice i dodajte povrću. Sve skupa pržite još oko pet minuta.
- U zdjelu dodajte lovor, timijan, leću, vino i temeljac. Sve skupa kuhajte 30 – 40 minuta, dok leća ne bude kuhana.
- Kada punjenje maknete s vatre, dodajte koncentriranu rajčicu i, po želji, sol i papar.
- Dok se punjenje kuha, možete pripremiti pire krumpir.
- Krumpir ogulite i izrežite na kockice. Kuhajte 15 minuta ili dok u potpunosti ne omekša.
- Procijedite krumpir i zgnječite ga s maslacem, mlijekom, soli i paprom.
- Sada je vrijeme da složite pitu! U jedan veliki kalup ili nekoliko manjih stavite punjenje, a na vrh ravnomjerno rasporedite pire krumpir. Vrh pire krumpira posipajte sirom.
- Pitu stavite peći u pećnicu zagrijanu na 190 °C. Pecite 30 – 40 minuta ili dok vrh pite ne poprimi zlatnu boju.
Pročitajte i članke:
- Mujadara: Samo tri sastojka! Imamo recept za bliskoistočno jelo koje se može jesti hladno ili toplo, kao glavno jelo ili prilog
- Španjolska tortilja: Otkrijte novi način uživanja u neodoljivoj deliciji! Evo recepata za jednostavan i brz ručak koji će vas dugo držati sitima
- Tart od smokava, karameliziranog luka i sira: Kao prilog, finger good ili glavno jelo! Imamo recept koji odlično kombinira slatko-slane okuse.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- pastirska pita
- pastirska pita bez mesa
- recepti
- veganska pastirska pita
- vegetarijanska pastirska pita
- Andrews, A. (2021). Vegan Shepherd’s Pie. Loving It Vegan.
- Desmazery, B. (2009). Golden veggie shepherd’s pie. BBC Good Food.