Tart od smokava, karameliziranog luka i sira: Kao prilog, finger good ili glavno jelo! Imamo recept koji odlično kombinira slatko-slane okuse

Tart od smokava, karameliziranog luka i sira

Tart od smokava, karameliziranog luka i sira kombinira slatko-slane okuse i zasigurno će oduševiti različita nepca. Može se servirati kao prilog, finger food ili kao glavno jelo uz salatu. Također, može se jesti topao ili ohlađen na sobnoj temperaturi. Ako ne volite smokve i/ili kozji sir, postoje različite druge kombinacije voća i sira kojima možete postići slatko-slani balans ovog jela.

Najkompliciraniji dio ovog recepta je priprema karameliziranog luka. Preporučujem napraviti veću količinu (koristeći barem 6 – 7 komada luka) te iskoristiti za druge recepte. Primjerice, kada pripremam mujadaru, često pripremim veću količinu karameliziranog luka nego što je potrebno te odvojim dio za pripremu tarta sljedeći dan.

U nastavku se nalazi recept za tart od smokava s karameliziranim lukom i kozjim sirom, a na kraju ćete pronaći i prijedloge za varijacije na temu.

tart od smokava
FOTO: Shutterstock

Tart od smokava, karameliziranog luka i sira – recept

Iako postoje razne varijacije, kombinacija suhih smokava i mladog kozjeg sira u ovom receptu me apsolutno osvojila. Ako su smokve u sezoni, možete koristiti i svježe smokve. U tom slučaju ih samo operite i izrežite na kriške željene veličine.

Sastojci

  • 1 jušna žlica maslinovog ili biljnog ulja
  • 3 velika bijela luka
  • pola čajne žlice soli
  • 1 jaje
  • 7 – 8 suhih smokava
  • 1 pakiranje ili 250 g lisnatog tijesta
  • 100 g mladog mekog kozjeg sira.

Priprema

  1. Započnite s korakom koji traje najduže, tj. s karamelizacijom luka. U tavi ugrijte ulje i luk izrežite na tanke polumjesece. Pržite luk na srednje jakoj vatri s pola čajne žličice soli. Luk je potrebno pržiti minimalno pola sata kako bi se karamelizirao, uz učestalo miješanje kako bi se izbjeglo zagaranje luka. Možete dodati i čajnu žlicu smeđeg šećera kako biste pospješili karameliziranje. Pred kraj možete dodati i malo vina za deglaziranje tave.
  2. U međuvremenu suhe smokve rehidrirajte u vrućoj vodi.
  3. Tanko razvaljajte lisnato tijesto i stavite na pleh s papirom za pečenje. Nožem zarežite oko ruba lisnatog tijesta (otprilike debljine palca) kako biste napravili koricu te rubove tijesta premažite razmućenim jajem.
  4. Dok slažete tart, ugrijte pećnicu na 200 °C.
  5. Na dno lisnatog tijesta ravnomjerno rasporedite karamelizirani luk. Ostavite rub prazan kako bi se stvorila korica. Na vrh luka stavite rehidrirane smokve, izrezane na kriškice, a zatim posipajte usitnjeni sir po vrhu.
  6. Tart pecite oko 25 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnu boju.

Poslužite ovaj tart narezan na male kvadratiće kao glavno jelo ili kao prilog.

tart od smokava s karameliziranim lukom i kozjim sirom
FOTO: Shutterstock

Tart od karameliziranog luka – varijacije

Ako za tart koristite bazu od karameliziranog luka, možete napraviti i razne varijacije ovog recepta koristeći različito voće ili sireve. Osim smokava, drugo voće koje možete koristiti narezano na šnitice su:

Idealno bi bilo koristiti sezonsko voće. Kozji sir je neutralan i odlično se slaže s većinom predloženog voća, ali također ima svoj specifičan okus koji nije svima najdraži. Sireve također možete prilagoditi vlastitom ukusu pa ovisno o preferencijama možete koristiti:

  • gorgonzolu ili stilton
  • brie
  • feta sir.

Osim kombinacije smokava i kozjeg sira, osobno mi se sviđa i kombinacija kruške i gorgonzole.

Imajte na umu da sir poput gorgonzole ima snažniji okus od kozjeg sira pa i jače dolazi do izražaja.

Prije serviranja po vrhu tarta (ovisno o kombinaciji voća i sira) možete posuti i orašaste plodove, kao što su pinjoli ili usitnjeni orasi. Ako želite da slatki okus dođe više do izražaja u ovom jelu, po vrhu možete staviti i med ili glazuru od aceta balsamica.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu