Španjolska tortilja: Brzi ručak od kojeg ćete dugo biti siti
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Španjolska tortilja ili španjolski omlet je tradicionalno španjolsko jelo koje se sastoji od krumpira i jaja. Ovo jelo se na španjolskom zove Tortilla de patatas ili Tortilla española.
Španjolska tortilja od krumpira i jaja je jelo koje je brzo gotovo, a držat će vas dugo sitima. Može se jesti na razne načine – samostalno, kao predjelo, na kruhu itd. U nastavku saznajte kako se pravi španjolska tortilja i kako je možete servirati.
Upotreba luka u španjolskoj tortilji
Dodavanje luka u ovo jelo pomalo je kontroverzna tema. Naime, dio Španjolaca smatra da je luk neizostavni dio ovog jela (zagovornici se nazivaju concebollistas), dok drugi dio Španjolaca smatra da luk narušava tradicijsku autentičnost jela (sincebollistas).
Osobno preferiram dodati luk te smatram da doprinosi punoći okusa ovog jela.
Španjolska tortilja – recept
Iako se o luku u ovom jelu da raspravljati, španjolska tortilja u svakoj regiji Španjolske sastoji se od tri ista sastojka – krumpira, jaja i maslinovog ulja. Krumpiri se prže u dubokom ulju (iako u nastavku teksta možete saznati kako pripremiti tortilju s manje ulja), a zatim se pomiješaju s jajima i smjesa se ponovno prži.
Idealno bi bilo da koristite tavu s non-stick premazom, kako biste tortilju lakše okrenuli. U nastavku provjerite kako se pravi španjolska tortilja s krumpirom.
Sastojci:
- 3 – 4 srednje velika krumpira
- 1 luk
- 1 šalica maslinovog ulja
- 5 jaja
- sol
- papar.
Priprema
- Ogulite krumpire i izrežite ih na tanje ploškice ili manje kockice.
- Izrežite luk na tanke polumjesece.
- U manjoj tavi (promjera 20 – 25 cm) zagrijte ulje.
- Smanjite vatru i ubacite krumpire i luk te ih posolite i popaprite.
- Pržite uz povremeno miješanje dok se krumpir ne skuha i ne dobije zlatnu boju. Za to će vam trebati 10 – 20 minuta, ovisno koliko tanko ste izrezali krumpir. Pripazite da ne prekuhate krumpir.
- Procijedite krumpir i luk, a maslinovo ulje sačuvajte.
- Umutite jaja i pomiješajte ih s krumpirom i lukom.
- U tavi zagrijte dvije jušne žlice maslinovog ulja.
- Stavite smjesu krumpira i jaja u tavu, smanjite vatru i pržite 5 – 10 minuta. Silikonskom špatulom odvojite rubove tortilje od tave kako biste je lakše okrenuli.
- Nakon toga potrebno je okrenuti tortilju, kako bi se i gornja strana zapekla. Uzmite tanjur koji je veći od tave. Tanjurom prekrijte tavu te je pažljivo okrenite naopako. Tortilju možete vratiti u tavu na dva načina – pogurnite tortilju natrag u tavu ili, kako biste osigurali da se tortilja ne raspadne, prekrijte tanjur drugim tanjurom i okrenite. Uklonite prvi tanjur s vrha, a vrh poklopite tavom te sve ponovno okrenite.
- Pržite sve skupa još 5 – 10 minuta, ovisno koliko želite da se jaja skuhaju, a zatim servirajte.
Okretanje španjolske tortilje u tavi prvi put može izgledati zastrašujuće, ali potrebno je samo malo prakse. Umjesto upotrebe tanjura, možete koristiti drugu tavu, iste veličine. Potrebno je samo drugom tavom preklopiti onu u kojoj se nalazi tortilja i okrenuti je.
U nastavku se nalazi video recept za pripremu ovog jela, uz koji ćete bolje razumjeti kako napraviti i okrenuti španjolsku tortilju.
Varijacije recepta
U nekim restoranima u Španjolskoj tortilju znaju “napuniti” različitim punjenjima. Španjolsku tortilju pune na način da na tavu stave pola mješavine krumpira i jaja, zatim željeno punjenje pa ostatak mješavine krumpira i jaja.
Najčešće se pune sirom i/ili šunkom, a ovako napunjena španjolska tortilja često se naziva tortilla de patatas preñá (“trudna” tortilja). U nastavku se nalazi video recept za punjenu španjolsku tortilju.
Iako nije tradicionalno, osobno koristim manju količinu maslinovog ulja za pripremu ovog jela (oko četiri jušne žlice, po potrebi dodam još). Većina ulja se upije pa tako nije potrebno procijediti. Radi lakše pripreme, umućena jaja samo dodam u tavu s krumpirima, umjesto da ih zasebno pomiješam.
Ako želite španjolsku tortilju sa sirom (bez da je punite), iznimno je fino dodati naribanu gaudu i/ili kockice gorgonzole na vrh tortilje, kada je okrenete. Kako bi se sir bolje otopio, poklopite tortilju i pustite da se skuha do kraja na laganoj vatri još 10-ak minuta.
Još jedna varijacija je i španjolska tortilja s tikvicama. Više o pripremi ove varijacije pročitajte u članku portala Zadovoljna.hr “Brze tortilje s tikvicama i sirom koje se mogu jesti za doručak, ručak i večeru“.
Kako servirati španjolsku tortilju?
Španjolsku tortilju možete servirati kao glavno jelo, a u Španjolskoj se jede za doručak, ručak ili večeru. Može se jesti vruća, na sobnoj temperaturi ili hladna. U Španjolskoj se često servira i kao tapa, izrezana na manje komade i servirana s drugom hranom.
Tako serviranu tortilju možete poslužiti s kruhom (ili na kruhu), maslinama, sirom i drugom hranom koja se tipično jede kao predjelo.
Pročitajte i ove članke:
- Mujadara: Samo tri sastojka! Imamo recept za bliskoistočno jelo koje se može jesti hladno ili toplo, kao glavno jelo ili prilog
- Glamorgan kobasica: Tradicionalno velško jelo bez mesa! Imamo izvorni recept s par sastojaka
- Shakshuka: Brzo, lagano i može za bilo koji obrok! Imamo tri recepta, a svaki je gotov za 20-ak minuta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- kako servirati španjolsku tortilju
- luk da ili ne
- punjena španjolska tortilja
- recept
- španjolska tortilja
- španjolska tortilja od krumpira
- španjolska tortilja od krumpira i jaja
- španjolska tortilja od tikvica
- Baztán, M. R. (2021). Potatoes and nation-building: the case of the Spanish omelette. Journal of Iberian and Latin American Studies, 27(2): 151–170.
- Bittman, M. Spanish Tortilla. NYT Cooking.