Glamorgan kobasica: Tradicionalno velško jelo bez mesa! Imamo izvorni recept s par sastojaka
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Iako uz naziv “kobasica” vezujemo meso kao glavni sastojak, Glamorgan kobasica ne sadrži ni trag mesa te je pogodna za vegetarijance. Glamorgan kobasica je tradicionalno jelo koje potječe iz provincije Glamorgan u Walesu, po kojoj je i dobila ime. Glavni sastojci ove kobasice su sir, poriluk i krušne mrvice te se može servirati na različite načine.
Kako je vegetarijanska kobasica postala tradicionalno jelo?
Možda se može činiti čudno da je bezmesno jelo “tradicionalno” u nekom području, ali to samo znači da zaboravljamo vlastita tradicionalna jela bez mesa. U prošlosti se meso tretiralo kao luksuz, bilo je skupo i rjeđe dostupno pa su naši djedovi i bake smišljali različita bezmesna jela koja bi zadovoljila njihove nutritivne i okusne potrebe. Pa tako i mi imamo razna tradicionalna bezmesna jela, kao što su sataraš, slana projara i punjene artičoke.
Kako je onda Glamorgan kobasica postala tradicionalno jelo? Po sličnom principu. Prvi zapisi recepta ove kobasice zapravo su sadržavali određenu količinu svinjetine. Godine 1869. novine su prvi put službeno pisale o Glamorgan kobasici, kada ju je kao proizvod oglasio mesar.
Pretpostavlja se da su se promjena u sastavu i rast popularnosti ove kobasice dogodili tijekom Drugog svjetskog rata, kada se upotreba mesa ograničavala i racionirala.
Glamorgan kobasica – recept
Glavni sastojci ove kobasice su sir, poriluk i krušne mrvice, ali kao i sa svim receptima, postoje varijacije. Jedna od najčešćih varijacija je zamjena poriluka lukom te upotreba različitih sireva. Tradicionalno se za pripremu upotrebljavao Glamorgan sir koji više ne postoji zbog gotovog izumiranja Glamorgan goveda od kojih se proizvodio. Recepti najčešće pozivaju na upotrebu caerphilly ili cheddar sira.
Sastojci:
- 2 poriluka
- 50 g maslaca
- 400 g krušnih mrvica
- 2 čajne žlice majčine dušice
- 1 jušna žlica peršina
- 4 jaja
- 400 g naribanog zrelog cheddar sira
- 1 jušna žlica Dijon senfa
- sol i papar po ukusu
- 50 g brašna
- ulje za prženje.
Priprema
- Poriluk dobro operite i izrežite na tanke kriške.
- Maslac otopite u tavi pa na njemu ispržite poriluk s prstohvatom soli. Pržite na laganoj vatri 5 – 10 minuta, dok poriluk ne omekša.
- U zdjeli pomiješajte 200 g krušnih mrvica, majčinu dušicu, peršin, četiri žumanjka, naribani sir, senf, sol i papar.
- U smjesu umiješajte poriluk.
- Vlažnim rukama formirajte 12 kobasica od smjese.
- Kobasice smjestite na 10 minuta u zamrzivač ili 30 minuta u hladnjak, kako bi se smjesa stisnula.
- U međuvremenu umutite četiri bjelanjka u plitkoj zdjeli s prstohvatom soli dok se lagano ne zapjene.
- Preostale krušne mrvice i brašno stavite na zasebne tanjure.
- Kobasice jednu po jednu uvaljajte u brašno, zatim ih umočite u bjelanjke, a na kraju ih uvaljajte u krušne mrvice. Pripremljene kobasice ostavite u hladnjaku da se stisnu 1 – 24 sata prije prženja.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kobasice pržite na ulju 4 – 6 minuta uz povremeno okretanje, dok ne poprime zlatnu boju.
- Pržene kobasice premjestite na lim za pečenje i pecite 10 minuta. Ako želite izbjeći pečenje kobasica, možete ih samo duže pržiti u ulju.
Nakon prženja kobasice možete i zamrznuti do tri mjeseca. Kada ih izvadite iz zamrzivača, pecite ih oko 25 minuta.
Glamorgan kobasicu možete servirati samostalno ili kako biste servirali i mesnu kobasicu – s prilogom. Kao prilog uz ovu kobasicu možete servirati salatu, krumpir ili pečeno povrće.
Priprema Glamorgan kobasice zahtijeva malo više koraka. Srećom, postoje brojne povrtne polpete, kobasice i popečci koje možete pripremiti kao alternativu mesnima.
Možda će vas zanimati i sljedeći recepti:
- Popečci od tikvica: Prefini su, jednostavno se pripremaju i serviraju na razne načine! Ovim ćete se receptima uvijek vraćati
- Popečci od slanutka: Gotovi za manje od pola sata, a mogu se jesti za bilo koji obrok ili poslužiti kao finger food
- Brzi vegetarijanski recepti: Izbalansirano i fino! Imamo recepte za jednostavna vegetarijanska jela za svako doba dana.
- Cloake, F. (2014). How to make the perfect glamorgan sausages. The Guardian.
- Glover, A. Glamorgan sausages. BBC Good Food.