Cijepljenje u trudnoći – mogu li se cijepiti trudnice i žene koje planiraju trudnoću?

Cijepljenje u trudnoći

Trudnice su kategorija žena koja se uvijek u medicinskim krugovima gleda odvojeno i s posebnom pažnjom s obzirom na specijalne karakteristike koje dolaze s drugim stanjem. Tijelo žene tada je u promjeni, fiziologija se mijenja, a mijenjaju se i rizici za određene bolesti. Ono što može biti bezopasno za buduću majku itekako ima sposobnost da bude jako opasno ili ubojito za njezino dijete.

U tijeku pandemije COVID-19 došlo je do razvitka cjepiva koja pomažu da se bolest uopće ne razvije ili da njezin tijek bude izrazito blag. Zašto vodeća svjetska i hrvatska ginekološka društva preporučuju cijepljenje trudnice protiv COVID-19 i koje se sve posljedice tako mogu spriječiti – saznajte dalje u članku.

Cijepljenje i trudnoća – rizik kod trudnica

Kako odmiče sve više vremena otkad je došlo do primjene cjepiva za COVID-19 kod ljudi, tako je i sve više podataka u kakvom su suodnosu cijepljenje i planiranje trudnoće.

Dokazano je da COVID-19 ima sposobnost oštetiti reprodukcijske organe muškarca i žene. Virus ulazi u stanice i uzrokuje poremećenu funkciju testisa i jajnika, hormonsku neravnotežu te umanjuje plodnost.

Ulazni receptori za virus nalaze se u velikom dijelu reproduktivnih organa muškarca i žene. Upala djeluje i na muškarce jer dolazi do pada koncentracije i kvalitete spermija koja se vraća na normalu tek nekoliko mjeseci nakon preboljenja.

Samo neki od učinaka COVID-19 upale na organe za razmnožavanje su:

Trudnica s koronom
FOTO: Shutterstock

Trudnica s koronom

Kod trudnica s COVID-19 infekcijom dolazi do povišenih rizika za majku i dijete (CRONOS REGISTAR):

  • potreba za intenzivnim liječenjem trudnice je šest puta veća
  • potreba za potporu disanja respiratorom je 23 puta veća (trudnica na respiratoru)
  • rizik od tromboze veći je 4 – 5 puta
  • veći je rizik od prijevremenog poroda i preeklampsije
  • intenzivno liječenje novorođenčadi češće je tri puta
  • vjerojatnost mrtvorođenja je dva puta veća
  • smrtnost trudnica je 26 puta veća.

Pročitajte članak “Koronavirus i trudnoća – savjeti“.

Cijepljenje u trudnoći – koristi od cijepljenja

Učinci cjepiva kod trudnica, odnosno podaci vezani uz trudnice i cijepljenje skupljaju se diljem svijeta u studijama koje provode znanstvenici skupljajući podatke žena koja su se cijepile tokom trudnoće. Zasad postojeći podaci znatno govore u prilog cijepljenju trudnica mRNA cjepivom (cijepljenje trudnica Pfizerom) na kojem je provedeno najviše istraživanja.

Studija iz Izraela koja je uključila preko 4.000 žena koje su rodile u prvoj polovici 2021. godine nije pronašla razliku u ishodima trudnoće ili komplikacijama kod norođenčadi. Slična zapažanja nalaze se u istraživačkim krugovima diljem svijeta.

Cjepivo i trudnoća
FOTO: Shutterstock

Cjepivo i trudnoća

CDC (Centar za kontrolu bolesti) potvrdio je preporuku za COVID-19 za cijepljenje trudnica i dojilja, one koje planiraju trudnoću mRNA cjepivom.

Nuspojave cjepiva kod trudnica nisu različite od ostatka populacije:

Cjepiva protiv COVID-19 sprječavaju ili snažno ublažavaju bolest te tako značajno umanjuju sve rizike teškog oblika bolesti. Na taj način štite trudnicu i dijete od bolesti jer znatno smanjuju komplikacije.

Pročitajte članke:

Cijepljenje za trudnice

Trudnice se mogu cijepiti u bilo kojoj fazi trudnoće, nema znanstvenih dokaza da izbjegavanje cijepljenja u prvom tromjesječju ima bilo kakvu podlogu (cijepljenje u ranoj trudnoći).

Cijepljenje tijekom trudnoće provodi se s uspjehom već desetljećima. Bez rizika danas se trudnicama omogućava:

  • cijepljenje protiv gripe u trudnoći (cijepljenje protiv gripe – trudnice)
  • cijepljenje protiv tetanusa (tetanus cijepljenje u trudnoći)
  • cijepljenje protiv difterije
  • cijepljenje protiv hepatitisa B.

Cijepljenje protiv vodenih kozica u trudnoći

Trudnicama se ne smiju davati cjepiva koja sadrže žive uzročnike, poput cjepiva za vodene kozice, ospice, rubeolu, tuberkulozu i zaušnjake.

Trudnoća nakon cijepljenja
FOTO: Shutterstock

Trudnoća nakon cijepljenja

Protutijela trudnice stvorena cjepivom prenose se preko posteljice u fetus i pružaju mu određenu zaštitu čak i prvih nekoliko tjedana nakon porođaja. Ta se antitijela prenose i preko mlijeka novorođenčetu koji tako prima određenu zaštitu od COVID-19.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu