Ovaj sok mogao bi zaštititi zdravlje srca nakon menopauze

Ovaj sok mogao bi zaštititi zdravlje srca nakon menopauze

Tijekom i nakon menopauze smanjena razina estrogena može dovesti do slabijeg rada krvnih žila i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Nova studija Sveučilišta Penn State sugerira da svakodnevno pijenje soka od cikle može poboljšati rad krvnih žila i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ovo randomizirano, placebom kontrolirano kliničko ispitivanje pokazalo je da sok od cikle, bogat nitratima, poboljšava protok krvi kroz krvne žile. Nalazi su objavljeni u Frontiers in Nutrition.

Sok od cikle može pomoći u zdravlju srca
FOTO: Shutterstock

Sok od cikle može pomoći u zdravlju srca

Istraživači su prvotno angažirali 54 žene u postmenopauzi, ali su analizirali podatke od 24 žene (12 u ranoj postmenopauzi i 12 u kasnoj postmenopauzi). Sudionici su imali krvni tlak u mirovanju ispod 130/80 mmHg, BMI između 18,5 i 35 kg/m², LDL kolesterol ispod 160 mg/dL, hemoglobin A1C ispod 6 % i normalan šećer u krvi natašte.

Svi su bili nepušači i nisu uzimali kardiovaskularne lijekove ili hormone.

Prema strogim prehrambenim smjernicama, sudionici su konzumirali dvije boce koncentriranog soka od cikle od 70 ml na početku studije i jednu bocu dnevno tijekom tjedan dana. Svaka je boca sadržavala istu razinu nitrata kao tri velike cikle. Kasnije su im kao placebo davali sok od cikle bez nitrata.

Koristeći Doppler ultrazvuk, istraživači su procijenili učinak soka od cikle na protok krvi u brahijalnoj arteriji prije i nakon konzumacije, uspoređujući ga s placebom. Otkrili su da dnevni sok od cikle bogat nitratima poboljšava protok krvi, ali učinak je nestao unutar 24 sata od posljednje boce. Ni sok bogat nitratima ni placebo nisu spriječili pad protoka krvi nakon ishemijsko-reperfuzijske ozljede.

Menopauza i srčani problemi

Dr. Jayne Morgan, kardiologinja u Piedmont Healthcare Corporation, za Medical News Today objasnila je da smanjeni estrogen tijekom menopauze smanjuje njegove kardioprotektivne učinke, zbog čega se povećavaju čimbenici rizika od srčanih bolesti kao što su viši LDL kolesterol, vaskularno ukrućenje i visoki krvni tlak.

Dr. Jocelyn M. Delgado Spicuzza sa Sveučilišta Penn State primijetila je da ova skupina čimbenika rizika čini krvne žile osjetljivima na kardiovaskularne bolesti nakon menopauze.

Antioksidativna i protuupalna uloga estrogena pomaže smanjiti razvoj plaka, čime se smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, vazomotorni simptomi poput valunga i smanjenog sna sada su prepoznati kao čimbenici rizika od srčanih bolesti, osobito među ženama tamne boje kože koje imaju ozbiljnije simptome.

Menopauza i srčani problemi
FOTO: Shutterstock

Nitrati i zdravlje srca

Delgado Spicuzza objasnila je da konzumacija nitrata iz biljaka povećava dostupnost dušikovog oksida u tijelu, što širi krvne žile i poboljšava protok krvi i dopremu kisika do organa. Nakon menopauze, prehrambeni nitrati mogu pomoći u održavanju zdrave funkcije krvnih žila dok razina estrogena pada. Naglasila je da su nitrati iz biljaka poželjniji od onih u prerađenom mesu.

Dijetetski nitrat biljnog porijekla ostaje učinkovit uz stalnu upotrebu, za razliku od nekih lijekova za srce. Najbolji izvori nitrata uključuju lisnato povrće, povrće sa stabljikama i mladicama, začinsko bilje i korjenasto povrće. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo može li ova hrana poboljšati rad krvnih žila kod žena u postmenopauzi.

Dr. Morgan preporučila je druge namirnice koje su zdrave za srce ženama u postmenopauzi, poput soka od nara, citrusa, tamne čokolade, lisnatog povrća, bobičastog voća, maslinovog ulja, češnjaka, ribe i omega-3 masnih kiselina te zelenog čaja. Ove namirnice podupiru zdravlje kardiovaskularnog sustava kroz različite mehanizme, poput poboljšanja protoka krvi, smanjenja upale i poboljšanja endotelne funkcije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu