Bolne ovulacije: Osjeća ih oko 40 % žena, a mogu biti signal upozorenja za ozbiljna zdravstvena stanja! Evo kada potražiti liječničku pomoć

Bolne ovulacije

Ovulacijska bol je bol u zdjelici koju neke žene imaju tijekom ovulacije. Ovulacija je dio menstrualnog ciklusa kada jajnik oslobađa jajnu stanicu. Obično se događa otprilike na pola puta između menstruacije ili oko 14. dana 28-dnevnog menstrualnog ciklusa. Žene koje često osjećaju bol tijekom ovulacije mogu na temelju vrste boli koju osjećaju prepoznati kada se počne javljati.

Bolne ovulacije također se nazivaju “mittelschmerz”. Izraz dolazi od njemačkih riječi za “sredinu”, što upućuje na sredinu menstrualnog ciklusa, i “bol”. Obično su bezopasne i ne zahtijevaju liječničku pomoć. Lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta učinkoviti su u liječenju bolnih ovulacija.

Oko 40 % žena osjeća bol tijekom ovulacije.

Bol tijekom ovulacije obično je bezopasna, ali jaka bol može ukazivati ​​na druga zdravstvena stanja. Dobro je znati da postoji mnogo praktičnih načina za ublažavanje bolova tijekom ovulacije. Ako postoji jako bolna ovulacija, liječnik može propisati oralne kontraceptive kako bi spriječio ovulaciju i pojavu bolova.

Bolne ovulacije - uzroci
FOTO: Shutterstock

Bolne ovulacije – uzroci

Ovulacija je dio menstrualnog ciklusa kada jedan od jajnika oslobađa jajnu stanicu. Jajne stanice rastu unutar folikula – vrećice ispunjene tekućinom. Taj se folikul na kraju rasteže i otvara (pukne) kako bi oslobodio jajnu stanicu. Bolne ovulacije mogu uzrokovati:

  • rastezanje folikula 
  • izbijanje jajašca kroz folikul.

Bolna ovulacija – koliko traje?

Ovo je normalan dio menstrualnog ciklusa i procesa ovulacije. Ovulacijska bol obično traje nekoliko sati. Međutim, bol može trajati i do 48 sati.

Sama bol tijekom ovulacije nije razlog za brigu. No, ako postoje drugi simptomi uz jake bolove, to bi mogao biti znak drugog, ozbiljnijeg stanja, kao što su:

Bolne ovulacije - simptomi
FOTO: Shutterstock

Bolne ovulacije – simptomi

Bolne ovulacije mogu biti slične kao bol tijekom menstruacije – poput menstrualnih grčeva. No, ovulacijska bol javlja se oko dva tjedna prije nego što dođe do menstruacije.

Bol se može osjećati poput blagog probadanja ili iznenadne, oštre boli. Obično boli samo jedna strana donjeg dijela trbuha (strana koja oslobađa jajnu stanicu). Neke žene osjećaju bol nekoliko minuta, dok druge osjećaju bol cijeli dan. Također možete doživjeti:

Također, ponekad se javljaju i bolne grudi u ovulaciji. Više o tome pročitajte u članku “Bolne grudi nakon ovulacije – simptomi ovulacije te bolne, napete i natečene grudi prije menstruacije“.

Bolne ovulacije i nadutost

Osim boli, neke žene tijekom ovulacije osjećaju i nadutost, što može dodatno pridonijeti ukupnoj nelagodi. Bolne ovulacije i začeće također su povezani ovim simptomom. Napuhnutost se često pripisuje hormonalnim fluktuacijama i pripremi tijela za moguće začeće. Iako ovi simptomi mogu smetati, općenito se smatraju normalnim dijelom ženskog menstrualnog ciklusa.

Bolne ovulacije nakon poroda

Bolna ovulacija nakon poroda nije neuobičajena pojava. Ovaj fenomen, poznat kao postporođajna ovulacijska bol, javlja se dok se tijelo postupno vraća na svoje hormonske obrasce i menstrualni ciklus prije trudnoće. Neugoda tijekom ovulacije može se pripisati rastezanju i zacjeljivanju reproduktivnih organa nakon poroda. Iako ova bol obično nije tako intenzivna kao trudovi, ipak može biti neugodna, posebno za žene koje su nedavno prošle kroz težak porod.

Bolne ovulacije - dijagnoza
FOTO: Shutterstock

Bolne ovulacije – dijagnoza

Bolne ovulacije najčešće se dijagnosticiraju na temelju vremena boli. Ovulacija se obično događa otprilike na sredini menstrualnog ciklusa, nakon dva tjedna od zadnje menstruacije. Možete osjetiti bolne ovulacije ako osjećate bol u ovom trenutku ciklusa. Liječnik može tražiti vođenje evidencije menstrualnih ciklusa sa zabilježbama kad god se javljaju bolovi i njihovu lokalizaciju.

Liječnik može dodatno obaviti i pregled abdomena i zdjelice. Ovi testovi mogu pomoći u isključivanju drugih uzroka boli, poput endometrioze ili ciste na jajniku. Ako se javljaju bolni jajnici u ovulaciji, možda će trebati učiniti ultrazvuk abdomena ili vagine, a također se može uzeti i bris tekućine iz vrata maternice kako bi se testiralo na infekciju.

Bolne ovulacije - lijek
FOTO: Shutterstock

Bolne ovulacije – lijek

Većina žena ne treba liječenje za bolne ovulacije. Bol obično nestaje unutar jednog dana. Ako se pitate kako ublažiti bolne ovulacije, imajte da umu da se mogu uzimati lijekovi protiv bolova koji su dostupni u slobodnoj prodaji, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi, ibuprofen ili naproksen za ublažavanje boli.

Jastučić za grijanje dijelova tijela ili vruća kupka također mogu pomoći u ublažavanju boli.

Kad je u pitanju jaka ovulacijska bol, razgovarajte sa svojim liječnikom o uzimanju kontracepcijskih pilula. Hormonski lijekovi sprječavaju ovulaciju, a bez ovulacije, neće biti ovulacijskih bolova.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Ovulation Pain. (2023). Cleveland Clinic.
  2. Mittelschmerz. (2022). Mayo Clinic.
  3. Ovulation pain. (2022). Better Health.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu