Bolovi u želucu i leđima – uzroci i liječenje

Bolovi u želucu i leđima - uzroci i liječenje

Bolovi u želucu i leđima čest su razlog posjeta liječniku. Obično je riječ o stanjima poput upale mišića donjeg dijela kralježnice (dorzalgija), kada se radi o boli koja potječe iz leđa, ili o gastritisu (gastritis i bolovi u leđima), odnosno kroničnoj upali sluznice želuca kada se radi o boli koja izvire iz područja trbuha, odnosno želuca. Postoje i određena stanja koja mogu biti opasna po zdravlje, a jedan od glavnih simptoma im je istovremena bol u želucu i leđima, uz prisutnost ostalih simptoma.

Pravovremeno liječenje tih stanja može spasiti od boli te potencijalnih komplikacija. Saznajte u ostatku članka koji su najčešći uzroci boli u leđima i želucu i kako ih liječiti.

Grčevi u trbuhu nakon jela
FOTO: Shutterstock

Bolovi u želucu i leđima – uzroci

Kod bolova u leđima i želucu valja razlučiti neke ključne podatke koje mogu pomoći u davanju prave dijagnoze. Vrlo je bitno je li bol ovisna o obroku, tj. javlja li se nakon obroka, a prije nije postojala. Druga bitna informacija je gdje točno u trbuhu boli, u gornjem, srednjem ili donjem dijelu trbuha te je li obostrano ili jednostrano.

Grčevi u trbuhu nakon jela

Kad je u pitanju bol u trbuhu nakon jela, u obzir dolazi nekoliko uzroka.

 • Pankreatitis – upala gušterače. Može uzrokovati bol u gornjem dijelu trbuha uz bolove u leđima, zajedno s povraćanjem i mučninom. Bol ima tendenciju da se smanji kada se osoba nagne naprijed i da se pogorša pri oštrim pokretima poput kašljanja. Akutni pankreatitis može biti uzrokovan žučnim kamencem ili pretjeranim unosom alkohola. Kod kroničnog pankreatitisa bol je često isprekidana i javlja se osobito nakon obroka. Ostali simptomi mogu uključivati nagli gubitak težine, umor, nadutost trbuha, ispuštanje plinova ili masnu stolicu.
 • Žučni kamenci – tvrde naslage koje se nalaze unutar žučnog mjehura, a njihovo formiranje može uzrokovati bol u leđima i želucu. Ne postoji poznati uzrok nastajanja žučnih kamenaca, iako teorije uključuju višak bilirubina i kolesterola u žuči. Bol u trbuhu obično se javlja u gornjem desnom dijelu trbuha uz bolove u leđima. Nastaje zbog kontrakcija žučnog mjehura koji pokušava pomaknuti formirani kamen. Uz bol, često se mogu javiti i mučnina, povraćanje, znojenje. Može doći i do upale žučnog mjehura kao komplikacije.
 • Peptički ulkus (bolovi u leđima zbog želuca) – nastaje kada se razviju erozije (oštećenja) u sluznici želuca ili tankog crijeva. Kada ove erozije uzrokuju rupu ili perforaciju, mogu uzrokovati intenzivnu bol u središnjem ili gornjem lijevom dijelu trbuha. Ta bol često putuje do ramena i leđa kao oblik prenesene boli. Ako se perforacija nije dogodila, malo je vjerojatno da će bol u leđima biti povezana s peptičkim ulkusima. Uzroci nastanka su prekomjerna proizvodnja kiseline, stres, a ponekad i infekcija želuca s Helicobacter pylori ili produljeni unos lijekova protiv bolova poput ibuprofena, aspirina ili diklofenaka. Uz bol, mogu se javiti mučnina, povraćanje i nadutost (bolovi u gornjem dijelu trbuha i nadutost).
 • Sindrom iritabilnog crijeva – stanje u kojem crijeva razvijaju osjetljivost na stresne situacije i određenu hranu. Tri puta je češći kod žena, nego kod muškaraca. Bol u trbuhu kod sindroma iritabilnog crijeva javlja se na lijevoj strani, u donjem dijelu. Drugi simptomi povezani s ovom bolesti su zatvor, sluz u stolici ili proljev. Oboljeli mogu osjetiti nadutost u trbuhu, umor, bolove u leđima, a ponekad i povećanje učestalosti ili hitnosti mokrenja. Simptome često pogoršavaju stresna iskustva i mogu trajati mjesecima i godinama.
Bolovi u leđima od želuca
FOTO: Shutterstock

Bolovi u leđima od želuca

Bol u sredini trbuha koja se širi i u leđa (želudac i bolovi u leđima) također može imati nekoliko uzroka.

 • Aneurizma abdominalne aorte – proširenje stijenke zida velikih krvnih žila koje donose krv iz srca u trbuh (nazvanu aorta). Ako dođe do pritiska aorte iz bilo kojeg razloga, to bi moglo započeti krvarenje u malim količinama. Glavni simptom je bol u srednjem ili donjem dijelu trbuha koja se širi na leđa.
 • Srčani udar – može započeti kao bol u trbuhu. Tipično, bol počinje u srednjem gornjem dijelu trbuha, iznad pupka i ispod prsne kosti. Bol srčanog udara koja počinje u trbuhu ima tendenciju da kreće iznenada ili kao blaga nelagoda. Pacijenti opisuju osjećaj boli tijekom srčanog udara kao teško opterećenje ili pritisak na prsa. Bol koja počinje u trbuhu može se proširiti do lijeve ruke, vrata i čeljusti sa širenjem u leđa. Često je prate znojenje, mučnina i povraćanje. Bol je prisutna neovisno o položaju tijela.
 • Bubrežni kamenci – bol povezana s bubrežnim kamencima obično počinje u leđima i širi se u trbuh (bolovi u trbuhu od kralježnice). U većini slučajeva to je samo na jednoj strani tijela, jer se u jednom bubregu stvorio kamenac. Ostali simptomi mogu uključivati povraćanje ili krv u mokraći te povišenu temperaturu u slučaju infekcije.
Bolovi u donjem dijelu trbuha i leđima
FOTO: Shutterstock

Bolovi u donjem dijelu trbuha i leđima

I ova se vrsta bolova (bolovi u leđima – želudac) prijavljuje liječniku, a uzroci mogu biti različiti.

 • Upala crvuljka (apendicitis) – bol u donjem desnom dijelu trbuha glavni je simptom upale slijepog crijeva, mnogi ljudi također navode bol u leđima povezanu s tim stanjem. Ključno je dijagnosticirati upalu slijepog crijeva prije nego što slijepo crijevo pukne.
 • Infekcija mokraćnih puteva – poput cistitisa i pijelonefritisa može uzrokovati bol u donjem dijelu trbuha koja se širi u leđa. Obično je praćena simptomima poput peckanja pri mokrenju, boli poput pritiska (pritisak u želucu), učestalog mokrenja, povišene temperature, zimice, tresavice i promjene boje urina.
 • Ciste jajnika – čest su uzrok bolova u trbuhu i leđima kod žena u dobi od 13. do 53. godine. Bol ciste jajnika obično počinje na jednoj strani donjeg dijela trbuha i širi se na kuk s te strane, a nastavlja se do donjeg dijela leđa i gornjeg dijela bedra. Javlja se nekoliko dana nakon menstruacije. Može se javiti povraćanje, nadutost i velika bol ukoliko dođe do torzije jajnika.
 • Menstrualna bol – najčešći uzrok bolova u donjem dijelu trbuha i leđima kod žena u reproduktivnoj dobi. To se posebno odnosi na rane godine menstrualnog života. Menstrualni grčevi uzrokuju tupu, isprekidanu bol u donjem dijelu trbuha duž donjeg dijela trbuha, koja se širi na leđa. Menstrualna bol može biti toliko jaka da kod nekih žena ometa njihove svakodnevne aktivnosti. Nekoliko dana kasnije javlja se vaginalno krvarenje. Bol se smanjuje nakon što krvarenje traje nekoliko dana.
Bolovi u želucu i leđima
FOTO: Shutterstock

Bolovi u želucu i leđima – dijagnoza i liječenje

Mnoge od ovih bolesti zahtijevaju pravilnu dijagnozu, kako bi se popravilo stanje koje uzrokuje bol. Liječnik će slušati simptome i pregledati povijest bolesti te provesti fizikalni pregled kako bi pokušao utvrditi potencijalne uzroke, a zatim će koristiti niz testova kako bi isključio ozbiljne probleme.

Ovi testovi mogu uključivati krvnu sliku, ultrazvuk, endoskopije, rendgenske snimke ili testove urina. Kod nekih stanja potrebno je napraviti magnetsku rezonancu (MR) ili kompjutersku tomografiju (CT).

Bolovi u želucu – kako si pomoći?

Liječenje ovisi o uzroku koji uzrokuje bol te je najčešće usmjereno na njegovo uklanjanje, a ponekad se samo oslanja na umanjivanje simptoma bolesti.

Pacijentima s akutnim pankreatitisom savjetuje se da ostanu u bolnici nekoliko dana kako bi liječnik mogao pratiti njihovo stanje. Najčešće se propisuje antibiotik za liječenje gušterače. Pacijentima se također daju intravenska tekućina kroz iglu i lijekovi protiv bolova. Također se stavljaju na dijetu s niskim udjelom masti dok se gušterača potpuno ne oporavi.

Za teže slučajeve možda će biti potreban ERCP, operacija žučnog mjehura ili operacija gušterače. Kod pacijenata s kroničnim pankreatitisom možda će biti preporučen dulji ostanak u bolnici. Neki od tretmana uključuju injekcije inzulina, lijekove protiv bolova, enzime gušterače i operaciju za ublažavanje boli i liječenje blokada.

Bubrežni kamenci najčešće prolaze sami bez izazivanja dugoročnih štetnih učinaka na tijelo. Međutim, bubrežni kamenci koji dugo ostaju u tijelu mogu uzrokovati infekciju bubrega. Ako je pacijent u velikim bolovima jer je kamenac prevelik, liječnik može preporučiti operaciju uklanjanja kamenja ili razgradnje.

Bolovi u želucu - kako si pomoći
FOTO: Shutterstock

Peptički ulkusi mogu zacijeliti sami od sebe. Međutim, obično se vraćaju ako se ne liječe pravilno. Nakon utvrđivanja uzroka nastanka čireva, liječnik može propisati antibiotike ili zatražiti od pacijenta da ograniči unos lijekova koji oštećuju sluznicu želuca. Antacidi i sredstva za ublažavanje boli također se mogu preporučiti za pomoć kod jakih bolova.

Manji žučni kamenci obično prolaze kroz tijelo sami, zbog čega liječenje nije potrebno za asimptomatske pacijente. Osobama kojima je dijagnosticiran žučni kamenac obično se uklanjaju cijeli žučni mjehuri putem laparoskopske ili otvorene operacije. Za slučajeve koji ne zahtijevaju operaciju lijekovi su dovoljni za otapanje kamenja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bplovi u stomaku i leđima, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu