Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

ERCP – što je, kada se izvodi, kako izgleda, cijena

ercp

ERCP ili endoskopska retrogradna koledopankreatografija precizna je i invazivna metoda prikaza žučnih vodova. Osim dijagnostičke, ima i terapijsku komponentu.

Kada se izvodi ERCP?

Pomoću ERCP-a otkrivaju se nepravilnosti ili bolesti u području izvodnih žučnih kanala i gušterače.

Liječnici izvode ERCP kada se žučni kanali suze ili zatvore zbog:

ERCP se najčešće koristi za liječenje problema gušterače i žučnih vodova ili kanala. Za samu dijagnozu često se preporučuju manje agresivne ili neinvazivne pretrage, one pri kojima se fizički ne zadire u tijelo (npr. MRCP).

Kako izgleda ERCP postupak?

Prije samog postupka pacijent prima sredstvo za smirenje. Dodatno mu se daje tekući anestetik kako bi njime isprao grlo. Nakon što se anestezira ždrijelo, bolesnik može imati poteškoća s gutanjem, iako se  anesteziranjem umanjuje rizik od povraćanja tijekom samog postupka.

Neki pacijenti mogu primiti antibiotike ili opću anesteziju, ovisno o njihovom zdravstvenom statusu. Bez obzira, većina pacijenata postupka  se sjeća vrlo slabo ili nimalo jer najčešće zaspu.

Tijekom pretrage pacijent leži na leđima, a savitljivi instrument, endoskop, uvodi se kroz usta u dvanaesnik. Na endoskop je postavljena mala kamera. Instrument ne ometa disanje, ali može uzrokovati osjećaj nadutosti jer se uvodi zrak koji olakšava praćenje postupka, odnosno poboljšava sliku kamere postavljene na kraj endoskopa.

Postupak se prati i pomoću rendgena te kontrastne tekućine koja se ubrizgava kada instrument dođe do dvanaesnika. Tanka se cjevčica provede kroz endoskop i dalje kroz mali otvor u zidu dvanaesnika do žučnih kanala i gušterače.

Ako je na rendgenskim snimkama vidljivo da je glavni žučni vod u svom završnom dijelu blokiran kamencem ili tumorom, tijekom postupka blokada se može pokušati ukloniti ako se procijeni da ne bi bilo komplikacija.

To se čini električnim spaljivanjem otvora glavnog žučovoda (sfinkterotomija) i vađenjem kamenca. Zbog trajnijeg učinka, u otvor se može staviti i potporna mrežica ili “stent”, koja će omogućiti prohodnost kanala.

Ovaj postupak traje od 1 do 2 sata. Nakon zahvata bolesnik će se osjećati pospano nekoliko sati, a dan ili dva može osjećati bol u grlu. Ako se ukloni kamen ili se ugradi plastična cjevčica, bolesnik mora ostati u bolnici preko noći.

Koji su rizici ERCP-a?

ercp2

Mogući rizici uključuju:

  • upalu gušterače, zbog iritacije kanala cjevčicom (kanilom) ili kontrastnom tekućinom,
  • perforaciju crijeva,
  • alergijsku reakciju na anestetik ili iritaciju vene u koju je primljen,
  • krvarenje u slučaju uklanjanja žučnog kamenca.

Važno je da o svim komplikacijama ili simptomima poput boli u abdomenu, vrućice, povraćanja ili krvi u stolici što prije obavijestite liječnika. 

Kod trudnica, kontrastno sredstvo i rendgensko zračenje mogu oštetiti plod te se navedena pretraga nastoji zamijeniti nekim drugim modalitetom.

Kako se pripremiti za ERCP?

Ne smijete jesti, piti, pušiti niti žvakati gumu najmanje osam sati prije ERCP-a.

Recite svome liječniku ako ste alergični na neki lijek ili jod koji se često nalazi u kontrastnim sredstvima. Bolesnici s oštećenjima jetre, srca ili bubrega trebaju se savjetovati sa specijalistom prije zahvata. Ako uzimate lijekove koji razrjeđuju krv (npr. aspirin), nekoliko dana prije postupka vjerojatno ćete morati prestati s njegovim uzimanjem.

Većinu drugih lijekova možete nastaviti uzimati, ali i o njima obavijestite liječnika koji će odlučiti s kojom terapijom nastavljate, a koju privremeno obustavljate. Ako ste dijabetičar, liječnik će posebnu pažnju morati posvetiti praćenju šećera u vašoj krvi tijekom postupka.

Obavezno recite liječniku ako ste trudni ili imate ugrađen pacemaker (elektrostimulator srca) jer to također zahtijeva posebnu pažnju liječnika.

Zbog sigurnosnih razloga, osigurajte da vas netko odvede kući nakon pretrage. Nikako nemojte voziti sami taj dan.

Cijena ERCP

Na pretragu se u bolnicama najčešće čeka više od godinu dana. U privatnim zdravstvenim ustanovama cijena je 700 kn.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.64 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ERCP, ercp zahvat, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu