Devet korisnih savjeta za kontrolu krvnog tlaka

kontrola krvnog tlaka

Možda imate visok krvni tlak, a da toga niste ni svjesni, jer ne pokazuje simptome zbog čega ga često nazivaju “tihim ubojicom“.

Ako ste među milijunima koji trebaju kontrolirati svoj krvni tlak, evo devet savjeta za početak već danas.

Smanjite unos slane hrane

Odlučite se za opcije s niskim udjelom natrija ili bez dodane soli i ograničite količinu soli koju koristite pri kuhanju.

Zdravi pojedinci ne bi trebali konzumirati više od čajne žličice soli (2.300 mg natrija) dnevno, a neki, posebno oni sa srčanim bolestima, trebaju ostati ispod 1.500 mg. Provjerite oznake na hrani kako biste pratili unos natrija i obratite se liječniku za personalizirani savjet.

Pročitajte članak “Gdje se sve krije sol i kako je smanjiti?“.

Smanjite alkohol

Pretjerano pijenje alkohola povisuje krvni tlak. Muškarci bi se trebali ograničiti na dva pića dnevno, a žene na jedno. Jedno piće jednako je jednoj porciji vina, piva ili male količine žestokog pića.

Ciljajte na 30 minuta aerobne aktivnosti
FOTO: Shutterstock

Vježbajte redovito

Ciljajte na 30 minuta aerobne aktivnosti (poput hodanja, trčanja ili plesanja) dnevno. Možete je podijeliti u tri 10-minutne sesije, kako biste počeli uočavati prednosti.

Pročitajte članak “Ovo su najbolje vježbe za snižavanje krvnog tlaka! Nema vidljivih pokreta zglobova, a smanjit će i sistolički i dijastolički tlak“.

Kontrolirajte veličinu porcija

Kada objedujete vani, razmislite o tome da dio obroka spremite u kutiju prije nego počnete jesti. Kod kuće upravljajte svojim porcijama i sastojcima, kako biste ostali na pravom putu.

Prestanite pušiti

Svi oblici duhana mogu oštetiti krvne žile i povećati rizik od visokog krvnog tlaka. Zatražite pomoć od svojeg liječnika i lokalnih grupa za podršku kako biste napravili plan za prestanak pušenja.

Poboljšajte upravljanje stresom

Izbjegavajte alkohol, pušenje ili prejedanje kada ste pod stresom, jer to može povisiti krvni tlak. Vježbajte jogu, duboko disanje ili meditaciju.

Pročitajte članak “Psiha i visoki tlak: Psihologinja otkriva u kakvoj su vezi“.

meditacijom protiv visokog krvnog tlaka
FOTO: Shutterstock

Oslonite se na podršku prijatelja i obitelji

Podrška zajednice i obitelji ima ključnu ulogu u kontroli visokog krvnog tlaka, pomaže vam da se držite zdravih navika i smanjuje stres.

Slijedite preporuke liječnika

Vaš liječnik vam je vjerojatno dao neke od ovih savjeta i možda vam je propisao lijekove za krvni tlak. Uzimajte lijek prema uputama i zatražite pojašnjenje ako je potrebno.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom o dodacima prehrani

Iako nisu zamjena za prehranu i tjelovježbu, dodaci poput kalcija, kalija, koenzima Q10 i omega-3 masnih kiselina mogu pomoći.

Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego počnete uzimati bilo koji novi dodatak prehrani, kako biste izbjegli moguće interakcije s drugim lijekovima ili stanjima.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu