Ovo su najbolje vježbe za snižavanje krvnog tlaka! Nema vidljivih pokreta zglobova, a smanjit će i sistolički i dijastolički tlak

najbolje vježbe za snižavanje krvnog tlaka

Hipertenzija, obično poznata kao visoki krvni tlak, značajan je zdravstveni problem jer dodatno opterećuje srce, krvne žile i razne organe u tijelu. Problem s hipertenzijom leži u njezinom potencijalu da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija ako se ne liječi ispravno.

Hipertenzija se često naziva “tihim ubojicom” jer možda neće pokazivati vidljive simptome u svojim ranim fazama. Mnogi ljudi s hipertenzijom nisu svjesni svojeg stanja sve dok se ne otkrije tijekom liječničkog pregleda ili kada se pojave komplikacije.

Povišen krvni tlak može dovesti do rizika od srčanih bolesti, oštećenja krvnih stanica, problema s bubrezima i očima, aneurizme, dijabetesa i drugih opasnih zdravstvenih stanja.

Ako želite spriječiti povišenje krvnog tlaka ili smanjiti njegovu razinu ako već bolujete od hipertenzije, osim lijekova u tome vam može pomoći fizička aktivnost. Naime, najnovije istraživanje je pokazalo da je posebna vrsta vježbi korisna za snižavanje krvnog tlaka.

Hipertenzija se često naziva tihim ubojicom
FOTO: Shutterstock

Što je pokazalo istraživanje?

Studija objavljena u British Journal of Sports Medicine istraživala je kako različite vrste vježbanja utječu na razinu krvnog tlaka. Istraživači su prikupili podatke 15.827 sudionika i promatrali sve vrste treninga, uključujući aerobni trening, trening izdržljivosti, intervalni trening visokog intenziteta (također poznat kao HIIT) i izometrijski trening.

Istraživači su sudionicima mjerili krvni tlak prije studije i nakon što su sudionici vježbali najmanje dva tjedna. Također su izmjerili krvni tlak kontrolne skupine.

Istraživači su otkrili da je izometrijska tjelovježba najučinkovitija u snižavanju krvnog tlaka.

Točnije, izvođenje izometrijskih (statičkih) vježbi tijekom vremena povezano je s prosječnim smanjenjem sistoličkog krvnog tlaka od 8,24 mmHg i smanjenjem dijastoličkog krvnog tlaka od četiri milimetra živina stupca.

Izometrijske vježbe
FOTO: Shutterstock

Što su izometrijske vježbe?

Izometrijske vježbe su vrsta vježbi snage kod kojih duljina mišića ostaje ista tijekom kontrakcije. Za razliku od tradicionalnih dinamičkih vježbi kod kojih mišići mijenjaju duljinu dok se kontrahiraju i opuštaju, izometrijske vježbe uključuju držanje određenog položaja ili poze uz otpor bez ikakvog pokreta u zglobu.

Tijekom izometrijskih vježbi mišićna vlakna stvaraju napetost, ali nema vidljivih pokreta zglobova. Ove se vježbe često koriste za izgradnju snage i stabilnosti u određenim mišićnim skupinama i mogu biti korisne u rehabilitaciji, povećanju statičke snage i poboljšanju mišićne izdržljivosti.

Evo nekoliko primjera uobičajenih izometrijskih vježbi:

  • plank – u vježbi plank tijelo držite u ravnoj liniji, držeći težinu na podlakticama i nožnim prstima; ovo primarno aktivira vaše mišiće jezgre, kao i mišiće u ramenima, leđima i nogama
  • wall sits – prislonite leđa na zid i spustite tijelo u sjedeći položaj, kao da sjedite na nevidljivoj stolici; ova vježba odlična je za jačanje bedara, a posebno kvadricepsa
  • statički biceps pregib – držeći bučicu pod određenim kutom, stežete biceps kako biste održali bučicu stabilnom; za razliku od klasičnog biceps pregiba, nema pokreta u zglobu lakta, ali mišići bicepsa su pod napetošću
  • statičko podizanje nogu – ležeći na leđima, podižete noge do određenog kuta i držite ih u tom položaju, pri čemu aktivirate donje trbušne mišiće
  • držanje glutealnog mosta – ležeći na leđima sa savijenim koljenima, podignite kukove od tla i zadržite položaj; ova vježba aktivira gluteuse i mišiće donjeg dijela leđa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu