Vježbanje ujutro ili navečer: Kada odraditi trening? Otkrivamo ima li doba dana utjecaja

Vježbanje ujutro ili navečer

Mnogi se na svojem putovanju do određenog fitness cilja često pitaju je li bolje vježbanje ujutro ili navečer. Naravno, obje mogućnosti imaju svoje prednosti i mogu dati pozitivne rezultate, ali razumijevanje razlika i razmatranje vaših osobnih preferencija može vam pomoći da odaberete najbolje za sebe.

U nastavku saznajte je li bolje vježbanje ujutro ili navečer.

Vježbanje ujutro natašte
FOTO: Shutterstock

Jutarnje vježbe

Jutarnje vježbanje ima brojne prednosti kojem mogu stvoriti pozitivan ton za ostatak dana. Prvo i najvažnije, jutarnja tjelovježba može povećati vašu razinu energije i pomoći vam da se osjećate budnije tijekom dana. Vježbanje ujutro potiče proizvodnju endorfina koji je prirodni dizač raspoloženja.

Osim toga, jutarnja tjelovježba može ubrzati vaš metabolizam, što znači da ćete sagorjeti više kalorija tijekom dana. To može biti posebno korisno za one koji žele kontrolirati svoju težinu ili održati zdravu tjelesnu kompoziciju.

Također, jutarnji treninzi teško će poremetiti vaš svakodnevni raspored jer ih skinete s popisa obaveza prije svih ostalih aktivnosti.

Vježbanje ujutro natašte – korisno ili štetno?

Ideja o vježbanju na prazan želudac, također poznata kao “vježbanje natašte”, posljednjih je godina postala popularna. Neki vjeruju da vježbanje natašte može dovesti do povećanog sagorijevanja masti i poboljšanja performansi. Međutim, ovaj pristup možda neće odgovarati svima.

Vježbanje na prazan želudac može dovesti do bržeg trošenja zaliha glikogena, što može uzrokovati umor i smanjeni intenzitet vježbanja. Iako može dobro funkcionirati za neke ljude, bitno je slušati svoje tijelo i procijeniti kako se osjećate tijekom i nakon vježbanja. Ako ustanovite da vježbanje na prazan želudac negativno utječe na vašu izvedbu ili uzrokuje slabost, razmislite o laganom međuobroku prije jutarnje vježbe.

Vježbanje kasno navečer
FOTO: Shutterstock

Večernja tjelovježba

Za one koji ujutro teško pronalaze motivaciju ili jednostavno imaju zaposlenija jutra, večernje vježbanje može biti izvrsna alternativa. Večernji treninzi pružaju priliku za oslobađanje od stresa i napetosti nakupljenih tijekom dana. Bavljenje tjelesnom aktivnošću navečer može biti izvrstan način da se opustite, razbistrite misli i poboljšate kvalitetu sna.

Vježbanje kasno navečer

Dok večernja tjelovježba može biti korisna, tjelovježba kasno navečer može utjecati na kvalitetu sna. Intenzivni treninzi neposredno prije spavanja mogu povećati adrenalin i broj otkucaja srca, zbog čega je teško opustiti se i zaspati.

Općenito se preporučuje izbjegavanje napornih vježbi najmanje 2 – 3 sata prije spavanja.

Ako više volite vježbati kasnije navečer, razmislite o opuštajućim aktivnostima kao što su lagano istezanje ili joga. Ove aktivnosti mogu pomoći u opuštanju i poboljšanju sna.

trening ujutro ili navečer
FOTO: Shutterstock

Vježbanje ujutro ili navečer – kada je najbolje vježbati?

U konačnici, hoćete li odraditi trening ujutro ili navečer ovisi o vašim osobnim preferencijama, načinu života i odgovoru tijela na različita vremena. Jutarnje vježbe mogu vas energizirati i pripremiti za dan koji je pred vama, dok večernje vježbe nude priliku za opuštanje i oslobađanje od stresa.

Za neke bi vježbanje na prazan želudac moglo biti korisno, ali drugima će možda trebati lagani međuobrok prije jutarnjeg treninga. Kasnonoćna tjelovježba može djelovati umirujuće, ali imajte na umu njezin mogući utjecaj na vaš san.

Ključ uspješnog vježbanja je dosljednost i pronalaženje rutine koja vam odgovara.

Bilo da se radi o trčanju uz izlazak sunca ili jogi uz zalazak sunca, svakako slušajte svoje tijelo, ostanite hidrirani i uživajte u fizičkim i mentalnim dobrobitima koje pruža redovita tjelovježba, bez obzira na doba dana.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.50 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu