17 problema sa stopalima koji dolaze sa starenjem

Kako starimo, naša stopala su osjetljiva na bezbroj problema

Kako starimo, naša stopala su osjetljiva na bezbroj problema koji mogu ugroziti njihovo zdravlje i funkcionalnost. Od gubitka zaštitnog masnog sloja do razvoja bolnih stanja poput Mortonovog neuroma i čukljeva – proces starenja predstavlja jedinstven izazov za zdravlje stopala.

Evo koji su uobičajeni problemi sa stopalima koji se javljaju tijekom starenja, njihovi simptomi i mogući načini liječenja.

Atrofija masnih jastučića

Sa starenjem često dolazi do dodatnog debljanja i povećanog taloženja masti. Međutim, jedno područje na kojem se masnoća može smanjiti su stopala, što je problematično jer je ova podstava ključna za zaštitu vaših stopala od stresa svakodnevnih aktivnosti.

Ovo smanjenje podstave može rezultirati nelagodom, osobito u podnožju stopala i peta. Strategije kao što su nošenje mekanih cipela ili korištenje ortotičkih umetaka mogu ponuditi olakšanje. U nekim slučajevima podijatar može preporučiti medicinske intervencije poput injekcija punila za obnavljanje masnog jastučića.

Mortonov neurom

Mortonov neurom, prevladavajuća bolest stopala, pogađa značajan dio populacije. Simptomi često uključuju bol u prednjem dijelu stopala ili osjećaje poput hodanja po tvrdom predmetu. Češći je kod starijih žena i onih koje često nose visoke potpetice ili vrlo uske cipele.

Promjena obuće, korištenje uložaka za cipele i terapija masažom mogu ublažiti nelagodu. U teškim slučajevima mogu biti potrebni medicinski tretmani poput injekcija steroida ili kirurška intervencija.

Ispucale pete

Kako koža sazrijeva, proizvodi manje ulja i elastina, što rezultira povećanom suhoćom i smanjenom fleksibilnošću. Bez redovite njege to može dovesti do otvrdnuća, pucanja ili boli u petama, problema koji se pogoršava s prekomjernom težinom.

Specijalizirane kreme poznate kao keratolitici mogu pomoći u uklanjanju debljih slojeva kože, nakon čega treba koristiti kamen plovućac i svakodnevno hidratizirati za održavanje zdravlja kože. Preporučljivo je konzultirati se sa zdravstvenim djelatnikom ako se razviju oteklina i crvenilo jer će možda biti potrebne masti koje se izdaju na recept.

Plantarni fascitis

Bol koja se osjeća u dnu peta često se pripisuje plantarnom fascitisu, glavnom uzroku takve nelagode. Ovo stanje nastaje zbog iritacije plantarne fascije, ligamenta koji podupire luk stopala, uslijed ponavljajućeg naprezanja ili svakodnevnih aktivnosti.

Čimbenici kao što su visoki svodovi stopala ili prekomjerna težina mogu izazvati predispoziciju kod pojedinaca za ovo stanje. Liječenje obično uključuje odmor, primjenu leda, lijekove protiv bolova bez recepta i vježbe istezanja usmjerene na mišiće potkoljenice.

Bol koja se osjeća u dnu peta često se pripisuje plantarnom fascitisu
FOTO: Shutterstock

Urasli nokti

U nekim slučajevima nokat na nozi može urasti u okolnu kožu, često na rubu nožnog palca. Iako se ovaj problem može javiti kod osoba bilo koje dobi, češći je među starijima. Simptomi mogu uključivati oticanje, bol i moguću infekciju.

Znojna stopala, pretilost i dijabetes povećavaju rizik. Preventivne mjere uključuju izbjegavanje pretjerano kratkog rezanja noktiju i tijesne obuće, a u teškim slučajevima nužna je liječnička intervencija.

Osteoartritis

Kumulativni učinak godina hodanja, ekvivalentan tisućama milja, može doprinijeti osteoartritisu stopala, osobito kod osoba u dobi od 50 godina i starijih. Ovo stanje nastaje zbog razgradnje hrskavice, što dovodi do trenja kosti o kost.

Oni koji su najosjetljiviji obično su stariji od 65 godina.

Ravna stopala

Dok su neki pojedinci rođeni s ravnim stopalima, mnogi to stanje razviju kasnije u životu zbog čimbenika kao što su ozljeda, pretilost, dijabetes ili hipertenzija.

Oštećenje potpornih tetiva može rezultirati spljoštenim lukovima i povezanom nelagodom. Mogućnosti liječenja kreću se od ortotskih pomagala i fizikalne terapije do kirurške intervencije, ovisno o težini simptoma.

Tendinitis Ahilove tetive

Starenje i smanjena opskrba krvlju mogu oslabiti Ahilovu tetivu, što dovodi do boli i nelagode u peti ili stražnjem dijelu gležnja. Odmor, led i lijekovi mogu ublažiti upalu, iako uporni simptomi mogu zahtijevati kiruršku intervenciju.

Dijabetički ulkus stopala

Osobe s dijabetesom izložene su povećanom riziku od razvoja oštećenja živaca, što potencijalno može rezultirati smanjenim osjetom u stopalima i povećanom osjetljivošću na čireve na stopalima. Rano otkrivanje i marljiva njega stopala, uključujući redovito praćenje i održavanje razine šećera u krvi, ključni su za sprječavanje komplikacija koje mogu dovesti do amputacije.

Giht, karakteriziran bolnim artritisom, prevladava među sredovječnim muškarcima
FOTO: Shutterstock

Giht

Giht, karakteriziran bolnim artritisom, prevladava među sredovječnim muškarcima i često je izazvan nakupljanjem kristala mokraćne kiseline, obično u zglobu nožnog palca. Liječenje uključuje lijekove za smanjenje upale i promjene načina života kako bi se spriječili budući napadi.

Čukljevi

Čukljevi, bolne koštane izbočine, obično se razvijaju duž unutarnje strane stopala u podnožju nožnog palca. Tijesna obuća, osobito visoke pete, može pogoršati njihovo stvaranje. Preporučuje se odgovarajuća obuća, a u teškim slučajevima su dostupne kirurške opcije.

Koštani izdanci

Koštani izdanci, glatke koštane izrasline na rubovima kostiju stopala, mogu uzrokovati nelagodu ako zadiru u obližnje živce ili tkiva. Čimbenici povezani s dobi, poput osteoartritisa ili istegnuća tetiva, pridonose njihovom razvoju, osobito kod osoba starijih od 60 godina.

Burzitis

Upala tekućinom ispunjenih vrećica (burza) u stopalu, često zbog ponavljajućih pokreta ili trenja, može dovesti do boli i oteklina u prstima ili peti. Liječenje obično uključuje konzervativne mjere kao što su lijekovi protiv bolova, a teški slučajevi zahtijevaju injekcije kortikosteroida ili kiruršku intervenciju.

Čekićasti prst

Čekićasti prst, karakteriziran abnormalnim savijanjem zglobova nožnih prstiju, obično zahvaća drugi nožni prst. Mogućnosti liječenja uključuju posebnu obuću, liječenje boli i ponekad operaciju za ispravljanje deformiteta.

Čekićasti prst, karakteriziran abnormalnim savijanjem zglobova nožnih prstiju, obično zahvaća drugi nožni prst
FOTO: Shutterstock

Kandžasti prst

Slično čekićastom prstu, kandžasti prst uključuje abnormalnu zakrivljenost zglobova nožnih prstiju, koja se proteže do vrhova prstiju. Ukočenost povezana s godinama može pogoršati ovo stanje, a često se preporučuju vježbe usmjerene na jačanje nožnih prstiju.

Stres fraktura

Smanjena gustoća kostiju povezana sa starenjem, osobito kod žena u postmenopauzi, povećava rizik od stres frakture stopala. Liječenje uključuje odmor i rehabilitaciju za promicanje čvrstoće kostiju, potencijalno nadopunjenu lijekovima za poboljšanje gustoće kostiju.

Gljivične infekcije

Smanjena elastičnost kože i oslabljeni imunitet kod starijih osoba predispozicija su za gljivične infekcije, koje se manifestiraju ljuskanjem i svrbežom na tabanima.

Brzo liječenje antifungalnim lijekovima ključno je za sprječavanje komplikacija (kao što je prijelaz infekcije na nokte), pri čemu je dugotrajno pridržavanje lijekova ključno za uspješno rješavanje. Savjetuje se izbjegavanje krema s kortizonom jer mogu pogoršati gljivične infekcije narušavanjem integriteta kože.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Boyle Wheeler, R. (2024). What Can Go Wrong With Your Feet As You Age. WebMD.
  2. Singer, S. (2018). Coping with the changes your feet undergo as you age. UCLA Health.
  3. Kuzma, C. (2016). 7 Weird Things That Happen To Your Feet As You Get Older. Prevention.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu