Loboda i ljekovitost: Kod kojih tegoba pomaže i što s njom?

Loboda - ljekovitost

Danas često koristimo egzotične biljke i supernamirnice s dalekih kontinenata, no zaboravljamo da pravo blago često raste – tik ispred nas.

Jedno od takvih prirodnih blaga je bijela loboda (Chenopodium album), skromna, gotovo neprimjetna biljka koja se pojavljuje na rubovima vrtova, u voćnjacima, zapuštenim ledinama i na livadama. Nekad smatrana važnom hranom i lijekom, danas je najčešće nazivamo – korovom.

Poznata u narodu kao guščja noga zbog karakterističnih listova, loboda krije u sebi bogatstvo ljekovitih svojstava i predstavlja dragocjen dar prirode pa je njezino mjesto itekako zasluženo, kako u našoj tradicionalnoj medicini, tako i u svačijem vrtu.

Ova jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice lobodnjača (Chenopodiaceae) je jedna od najrasprostranjenijih biljaka na svijetu, otporna na siromašna tla, velike nadmorske visine i minimalne oborine, a može izrasti do dva metra visine.

Latinsko ime roda Chenopodium potječe od grčkih riječi chen (guska) i podion (noga), i to zbog oblika listova koji su nalik stopalu guske. Ime vrste album odnosi se na bijelu boju karakterističnog premaza na mladim listovima.

Mlade stabljike i listovi su često prekriveni dlačicama, a razgranate stabljike rastu uspravno, dok su bočne grane naizmjenične. Bijela loboda je nepravedno zanemareno blago naših vrtova jer se često čupa i uklanja kao korov zbog snažnog korijenja i stabiljke.

Međutim, ona je samonikla jestiva biljka koja se od drevnog doba koristila u prehrani.

Tijekom povijesti ljudske civilizacije loboda nije bila samo uporni pratitelj ljudskih naselja, već i cijenjen izvor hrane i lijekova u mnogim kulturama.

Zalihe sjemena pronađene su u mnogim europskim neolitskim ruševinama, a autohtoni narodi diljem svijeta koristili su i uzgajali divlju lobodu. U Sjevernoj Americi su američki Indijanci koristili sjeme još 1500. godine nove ere.

Kada je u pitanju loboda, ljekovitost ove biljke otkrivamo u nastavku

bijela loboda
FOTO: Shutterstock

Stari znaju – loboda je bila hrana

Naši preci su dobro znali što vrijedi kao hrana u prirodi i svoja znanja su brižno prenosili novim pokoljenjima. Tako je i bijela loboda generacijama bila cijenjena zbog svojih nutritivnih i ljekovitih svojstava, naročito u doba siromaštva i rata. Rasla je brzo, bila je dostupna i, što je najvažnije, izuzetno nutritivna.

Njezini mladi listovi koristili su se kao špinat – kuhali su se, dinstali ili dodavali u juhe, variva i pite. Zanimljivo je da loboda, iako gotovo zaboravljena u modernoj prehrani, sadrži više kalcija, željeza i proteina nego većina povrća koje danas smatramo zdravim.

Njezini mladi listovi imaju veću nutritivnu vrijednost od špinata – bogata je vitaminima A i C, a uz kalcij i željezo, obiluje magnezijem i fosforom – ključnim mineralima za energiju, imunitet te zdravlje koštanog i živčanog sustava.

Važno: Sve jestive biljke u ovoj porodici – uključujući špinat i blitvu – koncentriraju oksalnu kiselinu u listovima. Oksalna kiselina može ometati iskorištavanje kalcija osim ako se ne kombinira s dodatnim izvorom kalcija, poput sira ili jogurta, u istom obroku.

Loboda – ljekovitost

Bijela loboda nije samo nutritivna, već ima i niz ljekovitih svojstava. Njezina blaga laksativna svojstva činila su je korisnom kod probavnih problema.

Pripisivala su joj se i svojstva čišćenja i jačanja krvi te protuupalno djelovanje. Svježe zgnječeni listovi ponekad su se koristili za ublažavanje iritacija kože ili manjih opeklina.

U narodnoj medicini različitih krajeva, pa tako i na našem području, bijela se loboda koristila za različite tegobe, uključujući:

  • pročišćavanje organizma – djeluje blago diuretski i pomaže izbacivanju toksina
  • probleme s probavom – čaj od listova koristio se za umirivanje crijeva i bolova u trbuhu
  • kožne tegobe – oblozi od svježeg lišća stavljali su se na rane, čireve i opekotine
  • pomoć kod anemije – zahvaljujući visokom udjelu željeza, često se preporučivala slabokrvnim osobama.
Chenopodium album
FOTO: Shutterstock

Loboda – ljekovitost i znanstvena istraživanja

Znanstvena istraživanja pokazala su da Chenopodium album ima antioksidativno i protuupalno djelovanje te važnu moć u raznim terapijskim primjenama zahvaljujući biološkim svojstvima kao što su:

  • antibakterijsko
  • antifungalno
  • antivirusno
  • antiparazitsko
  • antipruritičko
  • antikancerogeno
  • antiulcerozno.

Istraživanja su također potvrdila da djeluje kao antireumatik, antidijabetik i lijek za masnoću u krvi.

Farmakološka svojstva bijele lobode time potvrđuju njezinu ljekovitu tradicionalnu vrijednost u svjetskoj farmakopeji.

Vrijednost bijele lobode u vrtu

Prisutnost samonikle lobode u vrtu ukazuje na plodno tlo. S obzirom na to da je vrlo nutritivna i korisna u prehrani, vrijednost lobode se ponovno prepoznaje i sve češće se uzgaja. Lako se uzgaja iz sjemena, brzo raste i može doseći visinu do 1,5 m.

Njezino snažno korijenje pomaže u rahljenju zbijenog tla, poboljšavajući njegovu strukturu i mikrobiološki balans. Kada se biljka ukloni nakon cvatnje, može poslužiti kao organska tvar za kompostiranje, vraćajući nutrijente u tlo.

Određene studije pokazuju da određene “korovske” biljke mogu privlačiti korisne insekte i pčele kad procvjetaju, pa čak i odbijati štetnike. Bijela loboda može imati takvu ulogu u prirodnom ekosustavu našeg vrta, doprinoseći njegovoj ravnoteži na suptilan način.

Okus lobode je vrlo nježan, finiji od špinata, s blago orašastom notom
FOTO: Shutterstock

Kako danas koristiti lobodu?

Okus lobode je vrlo nježan, finiji od špinata, s blago orašastom notom. Ako naiđete na bijelu lobodu u svojem vrtu ili dok šetate prirodom, evo nekoliko ideja kako je uključiti u jelovnik:

  • dinstana s porilukom i češnjakom, kao prilog uz rižu ili krumpir
  • u juhama i varivima, umjesto špinata ili blitve
  • u smjesi za pituzajedno sa sirom ili krumpirom
  • u popečcima – kao lagana i zdrava zamjena za mesne obroke
  • blanširana i zamrznuta – za zimu, kao domaći “špinat”
  • u smoothieju – mladi listovi mogu se dodati kao zeleni dodatak
  • za čaj – osušene listove lobode koristite u pripremi proljetnog čaja
  • kao dodatak jelima – može se sušiti i čuvati kao začinski dodatak jelima.
Bijela loboda nije samo dio biljnog svijeta – ona je dio naše tradicije, našeg identiteta i znanja koje ne bismo smjeli prepustiti zaboravu.

Iako na prvi pogled djeluje skromno i neugledno, u njezinim mladim, proljetnim listovima skriva se pravo blago koje zaslužuje važno mjesto u vrtu, prehrani i u našoj riznici znanja o ljekovitom bilju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Chenopodium Album. (2022). Science Direct.
  2. Weed, S. (2019). Lamb’s Quarters -Chenopodium album. Wise Woman Herbal Ezine.
  3. Bijela loboda. Plantea.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu