Sladoled (bez jaja i mlijeka) – od badema, smokava i lavande

Sladoled s bademima, indijskim oraščićima i smokvama

Bademi spadaju u najpopularnije orašaste plodove na svijetu. Vrlo su hranjivi i bogati zdravim mastima, vlaknima, proteinima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, iznimno magnezijem.

Jedenje jedne ili dvije šake badema dnevno može dovesti do blagog smanjenja “lošeg” kolesterola i potencijalno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Zdravstvene prednosti smokava su također mnoge i uključuju uporabu u liječenju seksualne disfunkcije, konstipacije i probavnih smetnji, dijabetesa, kašlja, bronhitisa i astme. Smokve se također koriste kao brz i zdrav način dobivanja na težini, dok su recimo bademi odlična hrana za mršavljenje zbog visokog udjela proteina i zdravih masnoća.

Zdravi sladoled

Smokve su još i bogate vlaknima, magnezijem, manganom, vitaminom B6, kalijem i kalcijem, a suhe smokve sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline.

Zdravi sladoled
Foto: Mare

Za ovu kombinaciju sladoleda, s bademima i smokvama, odlučila sam se dok sam sjedila u dvorištu i gledala predivnu rascvjetanu lavandu.

Lavanda - polje
Foto: Mare

Razmišljajući u tom trenu kakav sladoled da napravim, sve se nekako samo od sebe posložilo. Lavanda je prizvala badem, a badem smokvu, a vrući ljetni dan sladoled.

Kod veganskih sladoleda jako se često koristi kokosovo gusto mlijeko iz konzerve, banane ili avokado. Da bi sladoled bio kremastije strukture potrebna mu je masnoća, odatle i taj izbor najčešćih namirnica.

Ja sam htjela da sladoled ima okus isključivo po bademima, da se osjeti smokva pod zubom i blagi miris lavande. Postigla sam to kombinirajući namočene indijske oraščiće koji su dali teksturu sladoledu, ali sam bademovo mlijeko radila sama jer sam htjela gusto mlijeko s visokom koncentracijom badema kako bi ono kompletno zasjenilo indijske oraščiće. Mogli bismo reći da je takvo mlijeko uz malenu pomoć arome badema asimiliralo kremu od indijskih oraščića. Za dodatnu masnoću idealno je koristiti kokosovo ulje, ali sugeriram da to bude ono bez mirisa.

Veganski kornet s bademima
Foto: Mare

Ako imate aparat za sladoled, odmah kad je smjesa gotova ulijte je u aparat i vaš posao je gotov, no ako nemate, a želite kremasti sladoled bez ledenih kristala koji se najčešće stvore kod izrade domaćih sladoleda, potrudila sam se iskušati i jedan drugi način izrade.

Pola smjese sam napravila u aparatu za sladoled, a pola sam zaledila odmah i dvaput ga u razmacima od dva sata vadila, rezala na kocke i ponovno blendala u blenderu. Rezultat je na kraju ispao takav da nisam uspjela naći razliku između onog iz aparata za sladoled i ovog iz blendera.

U nastavku vam donosim recept i sve sastojke dostatne za otprilike 1 litru sladoleda, pa vi prilagodite sebi sukladno količini koju želite. Možda se na prvu sve opisano čini kompliciranim, no stvar je u dobroj organizaciji.

Sastojci:

  • 100 g sirovih badema,
  • 250 ml vode,
  • 230 ml sojinog mlijeka,
  • 70 g indijskih oraščića,
  • 12 datulja,
  • 6 žlica kokosovog ulja bez mirisa,
  • 200 ml vrhnja za šlag (bez sastojaka životinjskog porijekla),
  • 1 žlica arome od badema,
  • ½ žlice arome od vanilije ili mahuna vanilije,
  • ½ žličice soli,
  • 4 zrele smokve (možete koristiti i suhe smokve),
  • lavanda, cvijet (količina je po želji).
Veganski sladoled
Foto: Mare

Priprema:

  1. Bademe i indijske oraščiće je potrebno namočiti u vodi, zasebno, a najbolje je da to učinite večer prije pa da tako odstoje čitavu noć. Nije nikakav problem ni ako ostanu dulje u vodi tijekom drugog dana.
  2. Bademe zatim ocijedite, prebacite u blender (zajedno sa smeđom korom, nije ih potrebno ljuštiti), ubacite datulje i ulijete 250 ml vode i 230 ml sojinog mlijeka. Blendate dok se sve ne usitni te zatim procijedite kroz gazu ili cjediljku s gustom mrežom. Za recept nam je potrebna samo ocijeđena tekućina, tj. mlijeko koje će biti iznimno guste teksture. Pulpu koja je ostala nemojte baciti, možete ju koristiti i kao brašno kad se dobro prosuši.
  3. Tako dobiveno bademovo mlijeko vratite nazad u blender u koji ćete onda dodati ocijeđene indijske oraščiće, aromu badema i vanilije, kokosovo ulje, vrhnje za šlag (bez da ga prethodno miksate) i sol. Blendajte dok ne dobijete glatku bijelu kremu.
  4. Smokve nasjeckajte na malene komadiće i ostavite po strani dok ne dobijete teksturu sladoleda.
  5. Ako koristite aparat za sladoled, dobivenu smjesu ulijte i ostavite da se sladoled radi sukladno uputama proizvođača aparata, a smokve dodajte pred sam kraj ili kad sladoled prebacite iz posude aparata u posudu u kojoj ćete ga držati u zamrzivaču. Samo ih lagano umiješajte u sladoled.
  6. Ako ne koristite aparat za sladoled, dobivenu smjesu prebacite u posudu u kojoj ćete ga zalediti, a kako bi ga lakše vadili, jer će taj proces biti potrebno ponoviti dva puta, možete posudu obložiti papirom za pečenje. Otprilike nakon 2 sata ili ovisno o volumenu posude možda će mu trebati manje ili više, kad je sladoled dovoljno otvrdnuo da ga možete rezati na malene kocke veličine kockica leda recimo, izvadite ga iz posude, izrežite i tako dobivene kocke stavite nazad u blender. Kratko blendajte, vratite nazad u posudu i ponovno zaledite. Taj proces ponovite dva puta, a nakon drugog puta prije no što vratite sladoled u zamrzivač, umiješajte u njega komadiće smokava.
  7. Servirajte po želji, u kornetima ili posudicama od korneta koje po želji možete obogatiti umakanjem u bijelu čokoladu od soje ili riže i uvaljati u mak, zobene, bademe ili nešto drugo, a odličan je i bez korneta. Po vrhu posipajte latice lavande.
Napitak s lavandom
Foto: Mare – Ideja kako aromatizirati lavandom vaša osvježavajuća pića.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Abadem bez, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu