Tart od šljiva: 3 recepta, a za jedan ne trebate ni pećnicu
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Šljive su voće koje zaslužuje punu pozornost s obzirom na nutritivan sastav i slasnost koju daju brojnim receptima, ali i nusproizvodima. Osim u svježem obliku, rado ih jedemo suhe, u obliku pekmeza ili džema, ali i u domaćim knedlama.
Šljive su bogate vlaknima te su izvrsne za probavu. Sadrže antioksidans vitamin C, ali i vitamine A i K. Bogate su i mineralom kalijem koji je ujedno i važan elektrolit. Tamno ljubičasta boja šljiva ukazuje i na to da sadrže flavonoide i polifenole koji se bore protiv oksidativnog stresa.
Pored svih dobrobiti koje nam šljive daju, zašto ne bismo napravili ukusan tart od šljiva?
Tart od šljiva – recept sa zobenim pahuljicama i bademovim brašnom
Jednostavan recept za tart sa šljivama lako se pravi od poznatih zamjena za klasičan šećer, a dodatak vanilije, cimeta i meda rastopit će nas i uvesti u jesensku čaroliju.
Sastojci za koru:
- pola šalice bademovog brašna
- pola šalice zobenih pahuljica
- pola šalice integralnog pirovog brašna
- 1/4 šalice meda
- 2 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 500 g svježih šljiva
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 jušne žlice meda
- sok polovice limuna.
Priprema
- Šljive operite, prepolovite i odstranite koštice.
- U blender dodajte zobene pahuljice, bademovo i pirovo brašno, med, kokosovo ulje i sol i izblendajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Pripremite kalup promjera oko 22 cm te ga obložite papirom za pečenje.
- Smjesu za koru prebacite u kalup te je ravnomjerno rasporedite i utisnite u kalup. Ostavite koru u hladnjaku.
- Potom pripremite nadjev tako da u zdjeli dobro pomiješate sve sastojke za nadjev.
- Nadjev prelijte preko ohlađene kore.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite oko pola sata, dok rubovi tarta ne porumene.
- Prije posluživanja ostavite tart od šljiva da se malo ohladi, a dodatno ga ukrasite po želji listićima badema.
Tart od šljiva i čokolade
Možda spoj šljiva i čokolade ne zvuči sjajno, ali dajte šansu ovom receptu. U svega nekoliko sastojaka dobit ćete sočan tart posebnog okusa.
Sastojci:
- 550 g šljiva
- 110 g običnog brašna
- 110 g integralnog pirovog brašna
- 110 g hladnog maslaca (narezanog na kockice)
- 1 jaje
- 50 g šećera u prahu (umjesto šećera može i eritritol)
- 100 g šećera (ili eritritola)
- 40 g kukuruznog škroba ili tapioka škroba
- 200 g tamne čokolade (idealno s 80 % i više kakaa)
- 4 jušne žlice kokosovog ulja (otopljenog)
- pola šalice sjeckanih lješnjaka ili badema
- prstohvat soli.
Priprema
- Šljive operite, narežite na sitne kockice te pomiješajte sa šećerom i ostavite ih da odstoje nekoliko sati.
- Pripremite kalup promjera 28 cm s dnom koje se može izdvojiti.
- Prosijajte brašno pa mu dodajte šećer i sol.
- Zatim brašnu dodajte maslac i jaje te oblikujte tijesto.
- Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
- U smjesu od šljiva dodajte škrob ili tapioku te dobro promiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Razvaljajte tijesto te ga stavite na papir za pečenje i utisnite u kalup.
- Nadjev od šljiva dodajte preko tijesta.
- Pecite tart sa šljivama oko 40 minuta.
- Dok se tart peče, pripremite glazuru od čokolade. Otopite čokoladu na pari te joj dodajte kokosovo ulje.
- Prelijte čokoladu po vrhu tarta od šljiva.
- Posipajte nasjeckanim bademima ili lješnjacima.
- Stavite tart u hladnjak da se ohladi.
Tart od šljiva i badema
Ako volite kupovati hranu iz specijaliziranih trgovina zdrave hrane, onda je ovaj recept za vas. Naravno, ove sastojke možete nabaviti i u svakoj bolje opremljenoj trgovini.
Sastojci za koru:
- 1 šalica badema
- 1 šalica suhih šljiva bez koštica
- 2 jušne žlice organskog kakaa bez šećera
- prstohvat soli
- 1 jušna žlica vode (po potrebi).
Sastojci za nadjev:
- 500 g svježih šljiva
- 100 g tamne čokolade
- 1 jušna žlica meda
- 1 jušna žlica maslaca od badema
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- U blenderu usitnite bademe pa im dodajte suhe šljive, kakao i prstohvat soli. Izblendajte sve sastojke u kompaktnu smjesu. Po potrebi dodajte vode kako biste postigli kompaktnost smjese.
- Pripremite kalup za pečenje promjera oko 20 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- Utisnite smjesu u kalup, a potom je stavite u hladnjak na hlađenje.
- Dok se kora hladi, pripremite nadjev. Otopite tamnu čokoladu pa joj dodajte maslac od badema, med i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte.
- Izvadite koru iz hladnjaka i preko nje prelijte nadjev od čokolade.
- Svježe šljive operite i sitno nasjeckajte te ih dodajte preko nadjeva od čokolade.
- Ponovno vratite tart u hladnjak na barem dva sata.
- Prije posluživanja tart možete posipati s još malo organskog kakaa.
Pročitajte i članke:
- Bakin kolač sa šljivama za prste polizati!
- Brzi i jednostavni kolač sa šljivama: Pravi podsjetnik na naše bake! Imamo recept koji će vas oduševiti i topao i hladan
- Riječi su suvišne jer je ovo uvjerljivo najsočniji kolač sa šljivama koji smo isprobali.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja