Tart od šljiva: Iskoristite ovo ljetno-jesensko voće za pravu deliciju! Imamo tri recepta, a za jedan ne trebate ni pećnicu

Tart od šljiva

Šljive su voće koje zaslužuje punu pozornost s obzirom na nutritivan sastav i slasnost koju daju brojnim receptima, ali i nusproizvodima. Osim u svježem obliku, rado ih jedemo suhe, u obliku pekmeza ili džema, ali i u domaćim knedlama. 

Šljive su bogate vlaknima te su izvrsne za probavu. Sadrže antioksidans vitamin C, ali i vitamine A i K. Bogate su i mineralom kalijem koji je ujedno i važan elektrolit. Tamno ljubičasta boja šljiva ukazuje i na to da sadrže flavonoide i polifenole koji se bore protiv oksidativnog stresa. 

Pored svih dobrobiti koje nam šljive daju, zašto ne bismo napravili ukusan tart od šljiva?  

Savršeno će se uklopiti uz šalicu toplog čaja dok s terase ili balkona promatramo ples lišća na laganom jesenskom vjetru.
tart sa šljivama
FOTO: Shutterstock

Tart od šljiva – recept sa zobenim pahuljicama i bademovim brašnom

Jednostavan recept za tart sa šljivama lako se pravi od poznatih zamjena za klasičan šećer, a dodatak vanilije, cimeta i meda rastopit će nas i uvesti u jesensku čaroliju. 

Sastojci za koru:

Sastojci za nadjev:

  • 500 g svježih šljiva
  • 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • 2 jušne žlice meda
  • sok polovice limuna.

Priprema

  1. Šljive operite, prepolovite i odstranite koštice.
  2. U blender dodajte zobene pahuljice, bademovo i pirovo brašno, med, kokosovo ulje i sol i izblendajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  3. Pripremite kalup promjera oko 22 cm te ga obložite papirom za pečenje. 
  4. Smjesu za koru prebacite u kalup te je ravnomjerno rasporedite i utisnite u kalup. Ostavite koru u hladnjaku.
  5. Potom pripremite nadjev tako da u zdjeli dobro pomiješate sve sastojke za nadjev. 
  6. Nadjev prelijte preko ohlađene kore.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite oko pola sata, dok rubovi tarta ne porumene. 
  8. Prije posluživanja ostavite tart od šljiva da se malo ohladi, a dodatno ga ukrasite po želji listićima badema. 
Tart od šljiva i čokolade
FOTO: Shutterstock

Tart od šljiva i čokolade 

Možda spoj šljiva i čokolade ne zvuči sjajno, ali dajte šansu ovom receptu. U svega nekoliko sastojaka dobit ćete sočan tart posebnog okusa.

Sastojci:

  • 550 g šljiva
  • 110 g običnog brašna
  • 110 g integralnog pirovog brašna
  • 110 g hladnog maslaca (narezanog na kockice)
  • 1 jaje  
  • 50 g šećera u prahu (umjesto šećera može i eritritol)
  • 100 g šećera (ili eritritola)
  • 40 g kukuruznog škroba ili tapioka škroba
  • 200 g tamne čokolade (idealno s 80 % i više kakaa)
  • 4 jušne žlice kokosovog ulja (otopljenog)
  • pola šalice sjeckanih lješnjaka ili badema
  • prstohvat soli.  

Priprema

  1. Šljive operite, narežite na sitne kockice te pomiješajte sa šećerom i ostavite ih da odstoje nekoliko sati. 
  2. Pripremite kalup promjera 28 cm s dnom koje se može izdvojiti. 
  3. Prosijajte brašno pa mu dodajte šećer i sol. 
  4. Zatim brašnu dodajte maslac i jaje te oblikujte tijesto.
  5. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena. 
  6. U smjesu od šljiva dodajte škrob ili tapioku te dobro promiješajte. 
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  8. Razvaljajte tijesto te ga stavite na papir za pečenje i utisnite u kalup.
  9. Nadjev od šljiva dodajte preko tijesta.
  10. Pecite tart sa šljivama oko 40 minuta. 
  11. Dok se tart peče, pripremite glazuru od čokolade. Otopite čokoladu na pari te joj dodajte kokosovo ulje. 
  12. Prelijte čokoladu po vrhu tarta od šljiva.
  13. Posipajte nasjeckanim bademima ili lješnjacima.
  14. Stavite tart u hladnjak da se ohladi.
Tart od šljiva i badema
FOTO: Shutterstock

Tart od šljiva i badema 

Ako volite kupovati hranu iz specijaliziranih trgovina zdrave hrane, onda je ovaj recept za vas. Naravno, ove sastojke možete nabaviti i u svakoj bolje opremljenoj trgovini. Ljubitelji badema doći će na svoje kad iskombiniraju ovaj orašasti okus sa suhim i svježim šljivama.

Sastojci za koru:

  • 1 šalica badema 
  • 1 šalica suhih šljiva bez koštica 
  • 2 jušne žlice organskog kakaa bez šećera 
  • prstohvat soli
  • 1 jušna žlica vode (po potrebi). 

Sastojci za nadjev:

  • 500 g svježih šljiva 
  • 100 g tamne čokolade
  • 1 jušna žlica meda
  • 1 jušna žlica maslaca od badema
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • prstohvat soli

Priprema

  1. U blenderu usitnite bademe pa im dodajte suhe šljive, kakao i prstohvat soli. Izblendajte sve sastojke u kompaktnu smjesu. Po potrebi dodajte vode kako biste postigli kompaktnost smjese. 
  2. Pripremite kalup za pečenje promjera oko 20 cm i obložite ga papirom za pečenje. 
  3. Utisnite smjesu u kalup, a potom je stavite u hladnjak na hlađenje. 
  4. Dok se kora hladi, pripremite nadjev. Otopite tamnu čokoladu pa joj dodajte maslac od badema, med i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte. 
  5. Izvadite koru iz hladnjaka i preko nje prelijte nadjev od čokolade. 
  6. Svježe šljive operite i sitno nasjeckajte te ih dodajte preko nadjeva od čokolade. 
  7. Ponovno vratite tart u hladnjak na barem dva sata.
  8. Prije posluživanja tart možete posipati s još malo organskog kakaa.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu