Brzi i jednostavni kolač sa šljivama: Pravi podsjetnik na naše bake! Imamo recept koji će vas oduševiti i topao i hladan

Kolač od šljiva

Jedne godine osmislila sam svoju verziju izokrenutog kolača sa šljivama, a sad sam htjela još jednu verziju kolača sa šljivama koji se brzo priprema, a okusom nekako i dalje podsjeća na te bakine jednostavne kolače.

Mogla sam šljive kombinirati s prhkim tijestom, u nekoj finoj piti ili ih samo uroniti u mekani biskvit, ali odlučila sam sve to spojiti u jedan kolač.

To svakako nije nešto čega sam se prva dosjetila, no svakako ovakvu vegansku verziju niste još imali prilike probati pa toplo preporučujem. Iako, fino je i hladno.

Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 24 x 30 cm.

Kolač od crvenih šljiva
FOTO: Mare

Sastojci za biskvit:

  • 250 g pšeničnog glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 100 g svježeg čvrstog tofua
  • 150 ml veganskog jogurta (u receptu je korišten sojin)
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja (u receptu je korišteno pola suncokretovog/pola maslinovog).
Sastojci za prhki kolač od šljiva
FOTO: Mare

Sastojci za prhko tijesto:

  • 100 g pšeničnog glatkog brašna
  • 120 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g veganskog maslaca ili margarina
  • 90 g šećera
  • 500 g šljiva.
Prhki kolač od šljiva
FOTO: Mare

Priprema

  1. Najprije pripremite prhko tijesto na način da pomiješate brašno, mljevene lješnjake i šećer te unutra naribate margarin ili veganski maslac. Zamijesite rukama dok se sve ne sjedini u kompaktnu masu. Napravite kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku bar 30-ak minuta da se dobro ohladi.
  2. Šljive očistite i izrežite na polovice ili, po želji, na manje komade ako su šljive veće.
  3. Zamijesite biskvit tako da izblendate tofu, jogurt, ulje i šećer, a u dobivenu kremu (koja je jako fina sama po sebi) umiješajte prosijano brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo. Dobivena smjesa će biti izrazito gusta, možete po želji dodati malo biljnog mlijeka ili vode, ali i ne morate.
  4. Raspodijelite tu smjesu u kalup, po papiru za pečenje, po njoj posložite raskomadane šljive, a prhko tijesto naribajte po površini.
  5. Pecite na 180 °C 35 – 40 minuta. Provjerite ubadanjem drvenog štapića u biskvit.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.57 / 5   7

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu