Brzi i jednostavni kolač sa šljivama

Kolač od šljiva

Jedne godine osmislila sam svoju verziju izokrenutog kolača sa šljivama, pa sam sada htjela još jednu verziju kolača sa šljivama koji se brzo priprema, a okusom nekako i dalje podsjeća na te bakine jednostavne kolače.

Mogla sam šljive kombinirati s prhkim tijestom, u nekoj finoj piti ili ih samo uroniti u mekani biskvit, ali odlučila sam sve to spojiti u jedan kolač. To svakako nije nešto čega sam se prva dosjetila, no svakako ovakvu vegansku verziju niste još imali prilike probati, pa toplo preporučujem. Iako, fino je i hladno.

Sastojci su dostatni za kalup dimenzija 24 x 30 cm.

Kolač od crvenih šljiva
FOTO: Mare

Sastojci za biskvit:

  • 250 g pšeničnog glatkog brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 100 g svježeg čvrstog tofua
  • 150 ml veganskog jogurta (u receptu je korišten sojin)
  • 150 g šećera
  • 100 ml ulja (u receptu je korišteno pola suncokretovog/pola maslinovog).
Sastojci za prhki kolač od šljiva
FOTO: Mare

Sastojci za prhko tijesto:

  • 100 g pšeničnog glatkog brašna
  • 120 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g veganskog maslaca ili margarina
  • 90 g šećera
  • 500 g šljiva.
Prhki kolač od šljiva
FOTO: Mare

Priprema

  1. Najprije pripremite prhko tijesto na način da pomiješate brašno, mljevene lješnjake i šećer te unutra naribate margarin ili veganski maslac. Zamijesite rukama dok se sve ne sjedini u kompaktnu masu. Napravite kuglu, zamotajte je u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku bar 30-ak minuta da se dobro ohladi.
  2. Šljive očistite i izrežite na polovice ili, po želji, na manje komade ako su šljive veće.
  3. Zamijesite biskvit tako da izblendate tofu, jogurt, ulje i šećer, a u dobivenu kremu (koja je jako fina sama po sebi) umiješajte prosijano brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo. Dobivena smjesa će biti izrazito gusta, možete po želji dodati malo biljnog mlijeka ili vode, ali i ne morate.
  4. Raspodijelite tu smjesu u kalup, po papiru za pečenje, po njoj posložite raskomadane šljive, a prhko tijesto naribajte po površini.
  5. Pecite na 180 °C 35 – 40 minuta. Provjerite ubadanjem drvenog štapića u biskvit.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   6

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu