Recepti s komoračem: Pet laganih jela s daškom Mediterana
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Komorač dolazi s Mediterana, a danas je rasprostranjen puno šire. Na 100 g sadrži svega 30 kalorija, od čega tri grama vlakana, jedan gram proteina i sedam grama ugljikohidrata. Glavni dijelovi ove biljke koji se konzumiraju su korijen, listovi i sjemenke.
Listovi uglavnom služe u dekorativne svrhe ili kao začin, baš kao i sjemenke koje se koriste i za kruh te deserte.
Ako volite tradicionalnu medicinu, onda ste vjerojatno naišli i na komorač kao jednu od biljaka za koju se smatra da ima fitoterapijska svojstva. Naime, komorač obiluje važnim mineralima i vitaminima kao što su:
Komorač se ističe svojim protuupalnim svojstvima zahvaljujući antioksidansima, pridonosi boljoj probavi od čega se posebno ističe čaj od komorača, čuva zdrave kosti, pridonosi normalnoj regulaciji tlaka te jača imunološki sustav.
Recepti s komoračem
Komorač lako možemo pronaći na odjelu voća i povrća u trgovinama, no pitanje je koliko je popularno povrće. Donosimo nekoliko ideja za jela s komoračem koje možete iskoristiti kada se komorač nađe u vašoj kupovnoj košarici.
Salata od naranče i komorača
Komorač recepti su zapravo jednostavni i svi sastojci koji se koriste su poznati. Za početak napravite ukusnu i laganu salatu od komorača i naranče.
Sastojci:
- 1 svježi komorač (narezan na ploške)
- 2 naranče (oguljene i narezane na ploške)
- 1/4 crvenog luka (narezanog na polumjesece)
- pola šalice maslina
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica limunovog soka
- crni papar
- sol.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke i začinite.
Pohani komorač
Iako su tikvice najpopularnije kad je u pitanju pohano povrće, pored patlidžana, komorač također možete pripremiti na ovaj način. Naravno, trebali bismo što rjeđe pohati hranu, ali s vremena na vrijeme možemo uživati u ovakvim receptima.
Sastojci:
- 1 komorač (narezan na deblje kriške)
- 1 jaje
- 100 g krušnih mrvica
- 50 g slanutkovog brašna
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje.
Priprema
- Kriške komorača posolite i ostavite sa strane oko 10 minuta.
- U zdjelici umutite jaje, a u druge dvije zdjele rasporedite slanutkovo brašno i krušne mrvice.
- Uvaljajte komorač najprije u jaje, potom u slanutkovo brašno te na kraju u krušne mrvice.
- Pecite komorač na zagrijanom maslinovom ulju dok ne poprime zlatnu boju.
- Kad je pečen, stavite komorač na ubrus kako bi se upio višak masnoće.
Poslužite pohani komorač kao prilog glavnom jelu uz zdjelicu svježe salate.
Juha od komorača i krumpira
Ovaj recept je idealan kada vam se jede nešto toplo i lagano ili jednostavno želite razbiti rutinu s klasičnim juhama.
Sastojci:
- 1 komorač (narezan na kockice)
- 2 oguljena krumpira (narezana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 l povrtnog temeljca
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- pola šalice zobenog vrhnja.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
- Dodajte komorač i krumpir te dinstajte nekoliko minuta.
- Ulijte povrtni temeljac te dodajte crni papar i sol.
- Kuhajte juhu oko 20 minuta.
- Kad je juha kuhana, štapnim mikserom ili u blenderu usitnite sastojke.
- Umiješajte zobeno vrhnje te poslužite uz šnitu integralnog kruha.
Tjestenina s komoračem i vege kobasicama
U ovom receptu, ovisno o vlastitom izboru, možete koristiti vege ili mesne kobasice. Kako se u receptu ne koristi neko drugo povrće, poslužite ovu tjesteninu uz veliku zdjelicu sezonskog povrća, odnosno salate.
Sastojci:
- 1 komorač (narezan na kockice)
- 200 g vege kobasica (narezanih na kolutove)
- 300 g tjestenine
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- pola šalice bijelog vina
- pola šalice parmezana
- crni papar
- sol
- svježi peršin.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte kobasice do zlatne boje, a potom dodajte češnjak i komorač i dinstajte dok ne omekšaju.
- Ulijte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari.
- Umiješajte tjesteninu.
- Začinite, posipajte parmezanom i svježim peršinom.
Poslužite uz sezonsku salatu.
Riba s komoračem iz pećnice
Kao što je navedeno u uvodu, komorač je dio mediteranske prehrane pa se odlično slaže s ribom iz pećnice.
Sastojci:
- 2 filea ribe po izboru
- 1 komorač (narezan na kriške)
- maslinovo ulje
- sok jednog limuna
- 3 – 4 kriške limuna
- crni papar
- pola čajne žličice mediteranskih začina
- sol
- svježi peršin za posipanje.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Kriške komorača posolite i popaprite te ih naslažite u jednom sloju na pleh za pečenje.
- Na komorač stavite filete ribe, začinite soli, paprom, mediteranskim začinima te prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom.
- Dodajte kriške limuna.
- Pecite u pećnici oko 25 minuta.
Pročitajte i ove članke:
- Eterično ulje komorača: Tonik za dišni, probavni i živčani sustav, a koristi se i u kozmetici! Evo kako pomaže i kako ga upotrebljavati
- Trik protiv nadutosti i mučnine u želucu koji uvijek pali
- Mediteranski začini: Pridonose boljem okusu jela, ali i zdravlju! Ovo su morski začini koje morate imati u kuhinji.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja