Recepti s komoračem: Pet laganih jela s daškom Mediterana

recepti od komorača

Komorač dolazi s Mediterana, a danas je rasprostranjen puno šire. Na 100 g sadrži svega 30 kalorija, od čega tri grama vlakana, jedan gram proteina i sedam grama ugljikohidrata. Glavni dijelovi ove biljke koji se konzumiraju su korijen, listovi i sjemenke

Pritom se korijen konzumira svjež ili termički obrađen kao dodatak salatama, juhama i varivima.

Listovi uglavnom služe u dekorativne svrhe ili kao začin, baš kao i sjemenke koje se koriste i za kruh te deserte. 

Ako volite tradicionalnu medicinu, onda ste vjerojatno naišli i na komorač kao jednu od biljaka za koju se smatra da ima fitoterapijska svojstva. Naime, komorač obiluje važnim mineralima i vitaminima kao što su:

Komorač se ističe svojim protuupalnim svojstvima zahvaljujući antioksidansima, pridonosi boljoj probavi od čega se posebno ističe čaj od komorača, čuva zdrave kosti, pridonosi normalnoj regulaciji tlaka te jača imunološki sustav. 

Recepti s komoračem 

Komorač lako možemo pronaći na odjelu voća i povrća u trgovinama, no pitanje je koliko je popularno povrće. Donosimo nekoliko ideja za jela s komoračem koje možete iskoristiti kada se komorač nađe u vašoj kupovnoj košarici. 

Recepti s komoračem
FOTO: Shutterstock

Salata od naranče i komorača 

Komorač recepti su zapravo jednostavni i svi sastojci koji se koriste su poznati. Za početak napravite ukusnu i laganu salatu od komorača i naranče. 

Sastojci:
Priprema
  1. U zdjeli pomiješajte sve sastojke i začinite. 
Komorač recepti
FOTO: Getty Images

Pohani komorač 

Iako su tikvice najpopularnije kad je u pitanju pohano povrće, pored patlidžana, komorač također možete pripremiti na ovaj način. Naravno, trebali bismo što rjeđe pohati hranu, ali s vremena na vrijeme možemo uživati u ovakvim receptima

Sastojci:
Priprema
  1. Kriške komorača posolite i ostavite sa strane oko 10 minuta. 
  2. U zdjelici umutite jaje, a u druge dvije zdjele rasporedite slanutkovo brašno i krušne mrvice. 
  3. Uvaljajte komorač najprije u jaje, potom u slanutkovo brašno te na kraju u krušne mrvice. 
  4. Pecite komorač na zagrijanom maslinovom ulju dok ne poprime zlatnu boju.
  5. Kad je pečen, stavite komorač na ubrus kako bi se upio višak masnoće.

Poslužite pohani komorač kao prilog glavnom jelu uz zdjelicu svježe salate. 

Juha od komorača i krumpira
FOTO: Shutterstock

Juha od komorača i krumpira

Ovaj recept je idealan kada vam se jede nešto toplo i lagano ili jednostavno želite razbiti rutinu s klasičnim juhama.

Također, dobra je opcija za one koji ne jedu puno povrća, a juhe mogu zamaskirati okuse koji vam ne odgovaraju kod povrća. 
Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak.
  2. Dodajte komorač i krumpir te dinstajte nekoliko minuta. 
  3. Ulijte povrtni temeljac te dodajte crni papar i sol. 
  4. Kuhajte juhu oko 20 minuta. 
  5. Kad je juha kuhana, štapnim mikserom ili u blenderu usitnite sastojke.
  6. Umiješajte zobeno vrhnje te poslužite uz šnitu integralnog kruha. 
jela s komoračem
FOTO: Shutterstock

Tjestenina s komoračem i vege kobasicama

U ovom receptu, ovisno o vlastitom izboru, možete koristiti vege ili mesne kobasice. Kako se u receptu ne koristi neko drugo povrće, poslužite ovu tjesteninu uz veliku zdjelicu sezonskog povrća, odnosno salate. 

Sastojci:
  • 1 komorač (narezan na kockice)
  • 200 g vege kobasica (narezanih na kolutove)
  • 300 g tjestenine
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • pola šalice bijelog vina
  • pola šalice parmezana 
  • crni papar
  • sol
  • svježi peršin.
Priprema
  1. Tjesteninu skuhajte prema uputama.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte kobasice do zlatne boje, a potom dodajte češnjak i komorač i dinstajte dok ne omekšaju.
  3. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok ne ispari. 
  4. Umiješajte tjesteninu.
  5. Začinite, posipajte parmezanom i svježim peršinom. 

Poslužite uz sezonsku salatu. 

riba s komoračem
FOTO: Shutterstock

Riba s komoračem iz pećnice 

Kao što je navedeno u uvodu, komorač je dio mediteranske prehrane pa se odlično slaže s ribom iz pećnice.  

Ovaj recept je za ljubitelje ribe i mediteranske kuhinje koji žele odmoriti od priloga poput blitve.
Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Kriške komorača posolite i popaprite te ih naslažite u jednom sloju na pleh za pečenje.
  3. Na komorač stavite filete ribe, začinite soli, paprom, mediteranskim začinima te prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom.
  4. Dodajte kriške limuna.
  5. Pecite u pećnici oko 25 minuta. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu