Muffini od borovnica: 6 recepata koji uvijek uspijevaju
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Za sve one koji tek žele početi s pripremom deserata ili slastica, a ne znaju odakle bi krenuli ili što napraviti za početak, a da su relativno sigurni da će uspjeti, preporuka je krenuti od muffina. Jedan od klasika među muffinima su svakako muffini od borovnica.
Iako su idealan desert, ovisno o sastojcima mogu biti i lagani dodatak doručku ili međuobrok, a s obzirom na sve dostupnije nutritivno bogate namirnice, možete napraviti muffine koji će biti i u skladu sa zdravom prehranom.
Evo nekoliko ideja, od jednostavnih i klasičnih do onih fit.

Jednostavni muffini s borovnicama
Krećemo s jednostavnim i klasičnim receptom za muffine od borovnica koji su idealan odabir kada dolaze gosti ili želite nekoga ugodno iznenaditi.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 150 g svježih borovnica
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 100 ml ulja
- 200 ml mlijeka.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Suhe sastojke pomiješajte u jednoj zdjeli, a mokre sastojke u drugoj zdjeli, osim borovnica.
- Potom polako sjedinite suhe i mokre sastojke, a zatim umiješajte borovnice.
- Punite kalupe za muffine do dvije trećine visine i pecite ih oko 20 minuta, a čačkalicom provjerite jesu li pečeni.

Muffini s borovnicama i jogurtom
Kako bi muffini s borovnicama dobili mekoću, sočnost i bili svježi koji dan više, dodajte jogurt. Dodajemo grčki tip jogurta, a ako naiđete na pravi grčki jogurt, to će biti pun pogodak.
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 150 g svježih borovnica
- 150 g grčkog tipa jogurta
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 100 ml ulja.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Ako koristite metalni kalup za muffine, premažite ga uljem ili stavite papirnate košarice.
- U zdjeli razmutite jaja, šećer i vanilin šećer do pjenaste teksture.
- Potom umiješajte jogurt i ulje.
- U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke i polako ih dodajte mokrima te sjedinite smjesu.
- Umiješajte borovnice, a ako koristite smrznute, prije dodavanja ih malo pobrašnite.
- Punite kalupe za muffine do dvije trećine visine i pecite ih oko 20 minuta, a čačkalicom provjerite jesu li pečeni.
- Kada su pečeni, prije vađenja iz kalupa pustite da se malo ohlade.

Muffini s borovnicama i čokoladom
Ako ste veliki ljubitelj čokolade i desert nije desert bez čokoladnih dijelova, onda su ovi muffini za vas.
Ako je ne volite, slobodno dodajte mliječnu čokoladu.
Sastojci:
- 100 g smeđeg šećera
- 100 g otopljenog maslaca
- 180 g kiselog vrhnja
- 220 g glatkog brašna
- 100 g tamne čokolade (grubo sjeckane)
- 80 ml mlijeka
- oko 160 g smrznutih ili svježih borovnica
- 30 g kakaa u prahu
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 jaja.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Ako koristite metalni kalup za muffine, premažite ga uljem ili stavite papirnate košarice.
- U zdjeli razmutite jaja, šećer i vanilin šećer do pjenaste teksture.
- Potom umiješajte maslac, mlijeko i jogurt te sjedinite smjesu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte prašak za pecivo, vanilin šećer, brašno, kakao, sol i sodu bikarbonu.
- Dodajte suhe sastojke mokrima i sjedinite smjesu.
- Umiješajte borovnice i komadiće čokolade.
- Punite kalupe za muffine do tri četvrtine, a po želji na vrh dodajte još koju borovnicu ili komadić čokolade.
- Pecite ih oko 20 minuta, a čačkalicom provjerite jesu li pečeni.

Muffini s borovnicama – recept za fit verziju
Nakon nekoliko klasičnih recepata za muffine bacamo se na one u nutritivno bogatijoj ili fit verziji.
To znači da umjesto šećera koristimo zamjene, kao i za neke druge klasične sastojke kako bismo im smanjili kalorijsku vrijednost ili kako bi imali manji utjecaj na nagli skok šećera u krvi.
Sastojci:
- 100 g zobenog brašna
- 2 jaja
- 2 zrele banane
- 100 g borovnica
- 150 g grčkog tipa jogurta
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Ako koristite metalni kalup za muffine, premažite ga uljem ili stavite papirnate košarice.
- U zdjeli izgnječite banane, a zatim dodajte jogurt, jaja i ulje te sjedinite smjesu.
- Umiješajte zobeno brašno, sol, prašak za pecivo i cimet.
- Lagano umiješajte borovnice.
- Punite kalupe do dvije trećine i pecite oko 20 minuta.

Sočni muffini s borovnicama
Za još sočniju verziju fit muffina dodajemo ribanu jabuku, dok ostale sastojke relativno zadržavamo. Dodajemo i bademovo brašno bogato proteinima, no ne zaboravite da ima više kalorija od običnog brašna.
Sastojci:
- 120 g svježih ili smrznutih borovnica
- 2 jaja
- 1 ribana jabuka
- 120 g grčkog tipa jogurta
- 80 g bademovog brašna
- 50 g zobenog brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola čajne žličice cejlonskog cimeta
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Ako koristite metalni kalup za muffine, premažite ga uljem ili stavite papirnate košarice.
- U zdjeli pomiješajte jaja, jogurt i ribanu jabuku te vaniliju.
- U zasebnoj zdjeli sjedinite suhe sastojke – zobeno i bademovo brašno, cimet, sol i prašak za pecivo.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke te umiješajte borovnice.
- Punite kalupe za muffine do tri četvrtine i pecite oko 22 minute. Čačkalicom provjerite jesu li pečeni.

Čokoladni muffini s borovnicama
Za kraj evo i nutritivno bogatih muffina s borovnicama i čokoladom. Ovi muffini su idealan predah kada se odvažite za polazak u planine ili nakon dugih šetnji za vraćanje energije.
Sastojci:
- 1 zrela banana
- 100 ml grčkog tipa jogurta
- 2 jaja
- 80 g zobenog brašna
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 2 jušne žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 40 g mljevenih badema
- 80 g borovnica
- 30 g sjeckane tamne čokolade
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Ako koristite metalni kalup za muffine, premažite ih uljem ili stavite papirnate košarice.
- U zdjeli izgnječite bananu, a potom umiješajte jaja, jogurt i ulje.
- Umiješajte i suhe sastojke – zobeno brašno, mljevene bademe, sol, sodu bikarbonu i vaniliju.
- Na kraju dodajte tamnu čokoladu i borovnice te lagano sjedinite smjesu.
- Punite kalupe za muffine do tri četvrtine i pecite oko 22 minute. Čačkalicom provjerite jesu li pečeni.
Pročitajte i ove članke:
- Kako jesti borovnice? Nutricionistica otkriva koliko ih na dan trebate pojesti i donosi recepte
- Kolač od sira i borovnica: Prhka kora, fina krema i puuuno bobica u receptu koji pogađa svaki ukus
- Samo tri sastojka: Najbrži recept za džem od borovnica.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Srce i oticanje nogu: Veza koju ne smijete ignorirati
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja