Lazanje sa špinatom koje osvajaju na prvi zalogaj
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja

Lazanje je jedno od omiljenih svakodnevnih jela koje rado jedemo klasično s mesom ili tunom, a ponekad s povrćem. Možemo ga smatrati složencem s kojim rado eksperimentiramo.
Jedna od namirnica idealna za lazanje je špinat koji će dati svježinu, dobro se slagati sa sirom, mesom ili nekim veganskim izvorom proteina.
Donosimo nekoliko recepata za lazanje sa špinatom, što je idealna prilika kako više jesti ovog nutritivnog povrća.
Lazanje sa špinatom i sirom
Za ovaj recept trebat će vam nekoliko sastojaka, brzo se pravi, a kombinacija sireva podignut će lazanje na viši nivo.
U slučaju da želite napraviti lazanje sa smrznutim špinatom, odmrznite ga, dobro ocijedite i dalje termički obradite na tavi kako je napisano u pripremi.
Sastojci:
- 250 g lazanja
- 500 g svježeg špinata
- 250 g ricotta sira
- 200 g ribane mozzarelle
- 100 g ribanog parmezana
- 400 ml bešamel umaka
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1 jaje
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- prstohvat muškatnog oraščića
- crni papar
- sol.
Priprema
- Svježi špinat operite i lagano dinstajte na maslinovom ulju s češnjakom.
- Kad se špinat ohladi, nasjeckajte ga.
- U zdjeli pomiješajte ricotta sir s jajetom, sjeckanim špinatom i začinima, a potom dodajte polovicu parmezana i pomiješajte.
- U vatrostalnu posudu na dno stavite sloj bešamela, potom listove lazanja te smjesu s ricotta sirom, posipajte ribanom mozzarellom i ponovno bešamel umakom. Ponovite postupak.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Lazanje pokrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta.
- Nakon toga maknite foliju i pecite još do 20 minuta dok površina ne pozlati.

Lazanje sa špinatom i gljivama
Obožavamo gljive u lazanjama i općenito su odlična kombinacija s raznim vrstama tjestenine. Niskokalorične su, pa cijelo ovo lazanje broji manje kalorija nego klasično.
Sastojci:
- 250 g lazanja
- 300 g šampinjona
- 400 g špinata
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 500 ml bešamel umaka
- 1 čajna žličica origana
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- crni papar
- sol.
Sastojci za bešamel:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice rižinog brašna
- 500 ml biljnog napitka (rižinog, bademovog…)
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 1 čajna žličica prehrambenog kvasca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte češnjak i gljive.
- Nakon sedam minuta dodajte špinat i začine te dinstajte još oko dvije minute.
- Napravite bešamel umak tako da zagrijete maslinovo ulje, dodajte brašno i miješajte oko dvije minute.
- Postupno dodajte biljni napitak i kuhajte oko sedam minuta dok se umak ne zgusne, a potom dodajte i preostale sastojke i kuhajte uz miješanje još jednu minutu.
- Na dno vatrostalne posude slažite redom – sloj bešamela, sloj listova lazanja, špinat i gljive, ponovno bešamel i ponovite postupak.
- Lazanje pokrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta.
- Nakon toga maknite foliju i pecite još do 20 minuta dok površina ne pozlati.

Vege lazanje sa špinatom
Mnogi se iznenade kada probaju veganske verzije mesnih jela, a jedno od njih se svakako odnosi i na lazanje od špinata. Za proteinski dio možete dodati bilo što – sojine ljuspice, tofu, seitan ili neki veganski oblik mljevenog “mesa”.
Sastojci:
- 250 g lazanja
- 400 g smrznutog špinata
- 200 g tofua ili seitana
- 200 g gljiva
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 400 g konzervirane rajčice
- 1 čajna žličica origana
- pola čajne žličice dimljene paprike
- crni papar
- sol.
Sastojci za bešamel:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice rižinog brašna
- 500 ml biljnog napitka (rižinog, bademovog…)
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 1 čajna žličica prehrambenog kvasca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Odmrznuti špinat ocijedite od viška vode.
- Na tavi dinstajte luk i češnjak, dodajte gljive i dinstajte nekoliko minuta, dodajte začine i špinat te dinstajte kratko.
- Dodajte mljeveni seitan ili tofu zajedno s rajčicom te kuhajte dok se ne zgusne.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Napravite bešamel umak tako da zagrijete maslinovo ulje, dodajte brašno i miješajte oko dvije minute.
- Postupno dodajte biljni napitak i kuhajte oko sedam minuta dok se umak ne zgusne, a potom dodajte i preostale sastojke i kuhajte uz miješanje još jednu minutu.
- Na dno vatrostalne posude slažite redom – sloj bešamela, sloj listova lazanja, špinat i gljive s tofuom ili seitanom, ponovno bešamel i ponovite postupak.
- Lazanje pokrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta.
- Nakon toga maknite foliju i pecite još do 20 minuta dok površina ne pozlati.
- Prije posluživanja pustite da se lazanje malo ohlade kako bi se lakše rezala.

Lazanje sa špinatom i mesom
Za one koji ne odstupaju od klasike, mogu spremiti lazanje s mesom, ali s dodatkom špinata. Koristite malomasno meso poput mljevene puretine.
Sastojci:
- 250 g lazanja
- 500 g mljevene puretine
- 400 g svježeg špinata
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 400 g konzervirane rajčice
- 100 g parmezana
- 1 čajna žličica origana
- pola čajne žličice dimljene paprike
- crni papar
- sol.
Sastojci za bešamel:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice rižinog brašna
- 500 ml biljnog napitka (rižinog, bademovog…)
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 1 čajna žličica prehrambenog kvasca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk dok ne postane staklast, potom dodajte češnjak i puretinu te dinstajte oko 10 minuta.
- Ulijte rajčicu i dodajte sve začine te pustite da se zgusne kroz 10 minuta.
- Umiješajte špinat pred kraj kuhanja.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Napravite bešamel umak tako da zagrijete maslinovo ulje, dodajte brašno i miješajte oko dvije minute.
- Postupno dodajte biljni napitak i kuhajte oko sedam minuta dok se umak ne zgusne, a potom dodajte i preostale sastojke i kuhajte uz miješanje još jednu minutu.
- Na dno vatrostalne posude slažite redom – sloj bešamela, sloj listova lazanja, špinat i puretinu, ponovno bešamel i ponovite postupak. Završite s parmezanom.
- Lazanje pokrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta.
- Nakon toga maknite foliju i pecite još do 20 minuta dok površina ne pozlati.
- Prije posluživanja pustite da se lazanje malo ohlade kako bi se lakše rezala.

Lazanje sa špinatom i tikvicama
Ovo lazanje može biti vizualno zanimljivo, niskokalorično. Sve sastojke imate kod kuće pa je odlična prilika potrošiti tikvice, špinat i luk. Ako su vam ova lazanja prelagana, dodajte sojine ljuspice.
Sastojci:
- 250 g lazanja
- 400 g svježeg špinata
- 2 tikvice (narezane na ploške)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 400 g konzervirane rajčice
- 100 g parmezana
- pola čajne žličice majčine dušice
- 1 čajna žličica origana
- crni papar
- sol.

Sastojci za bešamel:
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice rižinog brašna
- 500 ml biljnog napitka (rižinog, bademovog…)
- pola čajne žličice muškatnog oraščića
- 1 čajna žličica prehrambenog kvasca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Tikvice narežite na ploške, pustite da odstoje 10 minuta, a potom ih ocijedite od viška vode.
- Špinat kratko dinstajte na maslinovom ulju, a potom ga ocijedite od viška vode.
- Na maslinovom ulju dinstajte luk i češnjak, a potom dodajte sve začine i rajčicu i kuhajte oko 10 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Napravite bešamel umak tako da zagrijete maslinovo ulje, dodajte brašno i miješajte oko dvije minute.
- Postupno dodajte biljni napitak i kuhajte oko sedam minuta dok se umak ne zgusne, a potom dodajte i preostale sastojke i kuhajte uz miješanje još jednu minutu.
- Na dno vatrostalne posude slažite redom – sloj bešamela, sloj listova lazanja, sloj tikvica i špinata, ponovno bešamel i ponovite postupak. Završite s parmezanom.
- Lazanje pokrijte aluminijskom folijom i pecite 25 minuta.
- Nakon toga maknite foliju i pecite još do 20 minuta dok površina ne pozlati.
- Prije posluživanja pustite da se lazanje malo ohlade kako bi se lakše rezale.
Pročitajte i ove članke:
- Keto lazanje: Recept za prefinu mesnu fantaziju koja ima 340 kalorija manje nego original
- Lazanje od povrća: Recepti koji će osvojiti i mesojede
- Vege lazanje: Imamo recept koji osvaja hrskavošću i aromatiziranim bešamel umakom, a odlične su i drugi dan.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Tumor hipofize: Kako ga prepoznati na vrijeme?
- Darija Akerman
- 5 min čitanja