Kuglof od limuna: Blagdanska delicija uz čaj
- Budite prvi i komentirajte!
 - 5 min čitanja
 
					
				Kuglof je omiljena blagdanska delicija koju rado jedemo baš u prosincu kada se savršeno uklapa na božićno dekoriran stol. Šnita kuglofa uz topli čaj od cimeta ili uz šalicu kakaa zvuči jako primamljivo, a još možemo dodati dekicu i omiljenu knjigu.
Zaista nam za blagdane ne treba puno. Sitnice i trenuci naprave najveću razliku. U skladu s tim, kad već pripremamo slastice povodom blagdana, nema ukusnijeg kuglofa od onog s citrusnim notama.
Kuglof od limuna dat će pravi pečat ostalim blagdanskim slasticama. Možemo ga napraviti u klasičnoj ili nutritivno bogatijoj verziji, ali kalorije ostaju više manje iste. Najbolji limun kuglof je onaj koji objedinjuje vaše omiljene sastojke, a u nizu recepata odaberite onaj koji najbolje odgovara vašoj idealnoj verziji.
Što se tiče dekoracije samog kuglofa, evo nekoliko ideja čime preliti, premazati ili dekorirati kuglof:
- premažite kuglof šlagom i posipajte ribanom limunovom koricom
 - otopite tamnu čokoladu s kokosovim uljem i prelijte preko kuglofa
 - pomiješajte šećer ili beskalorijski zaslađivač u prahu sa sokom od limuna, prelijte kuglof i pustite da se preljev stisne
 - posipajte kuglof šećerom ili zaslađivačem u prahu
 - za posipanje, najbolje na prelivenu otopljenu čokoladu, koristite kokos mrvice, sjeckane orašaste plodove, badem listiće i sl.
 

Kuglof od limuna – recept
Ako želite napraviti brzinski kuglof od limuna, onda slijedite za početak ovaj jednostavan recept s dobro poznatim sastojcima koji su i osnova kod pravljenja slastica.
Sastojci:
- 3 šalice brašna
 - 2 šalice šećera
 - 1 šalica mlijeka
 - 250 g maslaca (omekšalog)
 - 1 čajna žličica praška za pecivo
 - pola čajne žličice soli
 - sok dva limuna
 - korica dva limuna
 - 1 čajna žličica vanilin šećera.
 
Priprema
- Najprije umutite maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu.
 - Potom, dodajte jedno po jedno jaje i sjedinite.
 - Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te pomiješajte, a zatim dodajte i mlijeko te vanilin šećer uz miješanje.
 - Dodajte sok i koricu limuna i sjedinite sastojke.
 - Kalup za kuglof namažite uljem i pobrašnite te u njega ulijte smjesu.
 - Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof između 45 i 60 minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.
 - Kad je pečen, izvadite kuglof iz kalupa i pustite da se ohladi.
 - Kuglof prelijte limun glazurom ili posipajte šećerom u prahu.
 

Kuglof od limuna i čokolade
Ne mogu proći božićni i novogodišnji blagdani, a da barem nešto nije čokoladno.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog pirovog brašna
 - 1 šalica drugog brašna po izboru
 - pola šalice meda
 - pola šalice tamne čokolade (nasjeckane)
 - pola šalice organskog kakaa bez šećera
 - 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
 - 1 čajna žličica praška za pecivo
 - pola čajne žličice sode bikarbone
 - 2 jaja
 - 1 šalica jogurta
 - sok 2 limuna
 - korica 2 limuna
 - prstohvat soli.
 
Priprema
- Sjedinite med, jaja i kokosovo ulje u smjesu.
 - Smjesi dodajte jogurt, limunov sok i koricu te sjedinite.
 - U drugoj posudi pomiješajte brašna, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu.
 - Dodajte suhe sastojke u mokre uz miješanje.
 - U smjesu još dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i pomiješajte.
 - Premažite uljem i pobrašnite kalup za kuglof te u njega ulijte smjesu.
 - Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof između 45 i 55 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Najbolje provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.
 

Kuglof od limuna i jogurta
Ako želite sočan kuglof od limuna onda će dodatak običnog ili grčkog jogurta dati upravo tu sočnost.
Sastojci:
- 2 šalice integralnog brašna
 - pola šalice maslaca (omekšalog)
 - pola šalice javorovog sirupa
 - 1 čajna žličica praška za pecivo
 - pola čajne žličice sode bikarbone
 - 2 jaja
 - 1 šalica grčkog tipa jogurta
 - 1 čajna žličica vanilin šećera
 - sok dva limuna
 - korica dva limuna
 - prstohvat soli.
 
Priprema
- Sjedinite kokosovo ulje, javorov sirup i jaja u smjesu.
 - U smjesu dodajte grčki tip jogurta, vanilin šećer te sok i koricu limuna i sjedinite sastojke.
 - U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, prašak za pecivo, a potom dodajte suhe sastojke mokrim uz miješanje.
 - Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite, a potom u njega ulijte smjesu.
 - Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
 

Kuglof od limuna i maka
U slučaju da želite odmor od klasične gibanice od maka, a ipak želite pojesti neki kolač s makom, napravite ovaj jednostavan kuglof od limuna i maka.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog pirovog brašna
 - 1 šalica zobenog brašna
 - pola šalice maka
 - pola šalice otopljenog kokosovog ulja
 - 2 jaja
 - pola šalice meda
 - 1 šalica jogurta
 - 1 čajna žličica praška za pecivo
 - pola čajne žličice sode bikarbone
 - 1 čajna žličica vanilin šećera
 - sok dva limuna
 - korica dva limuna
 - prstohvat soli.
 
Priprema
- Sjedinite kokosovo ulje, med, jaja, jogurt, sok i koricu limuna i vanilin šećer u glatku smjesu.
 - U drugoj posudi pomiješajte brašna, mak, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
 - Dodajte suhe sastojke mokrim uz miješanje.
 - Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite, a potom u njega ulijte smjesu.
 - Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
 - Dekorirajte kuglof prema želji.
 

Kuglof od limuna i sira
Još jedan sočan kuglof od limuna rezultat je dodatka sira, ali i jogurta. Ovaj prozračan kuglof je dobra opcija kad želite nešto lagano, a opet zasitno.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog pirovog brašna
 - 1 šalica drugog brašna po izboru
 - pola šalice nemasnog sira
 - pola šalice otopljenog maslaca
 - 2 jaja
 - pola šalice javorovog sirupa
 - 1 šalica jogurta
 - 1 čajna žličica praška za pecivo
 - pola čajne žličice sode bikarbone
 - 1 čajna žličica vanilin šećera
 - sok dva limuna
 - korica dva limuna
 - prstohvat soli.
 
Priprema
- Sjedinite maslac, javorov sirup, jaja, jogurt, sir, sok i koricu limuna i vanilin šećer u glatku smjesu.
 - U drugoj posudi pomiješajte brašna, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
 - Dodajte suhe sastojke mokrim uz miješanje.
 - Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite, a potom u njega ulijte smjesu.
 - Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
 - Dekorirajte kuglof prema želji.
 
Pročitajte članak “Kuglof od mandarina: Iskoristite sezonu omiljenog jesenskog voća jer imamo recepte za najsočniji kuglof“.

Kuglof s limunom i grožđicama
Za kraj, donosimo zdravi kuglof od limuna s njegovim poznatim sastojkom – grožđicama. Znamo da se možemo podijeliti na one koji vole i ne vole grožđice, no mi smo tim “grožđica”.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog pirovog brašna
 - 1 šalica zobenog ili rižinog brašna
 - 1 šalica grožđica
 - pola šalice otopljenog kokosovog ulja
 - 2 jaja
 - pola šalice meda
 - 1 šalica grčkog tipa jogurta
 - 1 čajna žličica praška za pecivo
 - pola čajne žličice sode bikarbone
 - 1 čajna žličica vanilin šećera
 - sok dva limuna
 - korica dva limuna
 - prstohvat soli.
 
Priprema
- Najprije potopite grožđice u toplu vodu i pustite da odstoje oko 10 minuta.
 - U zdjeli umutite jaja, med, kokosovo ulje, grčki tip jogurta, sok i koricu limuna te vanilin šećer.
 - U drugoj zdjeli pomiješajte brašna, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
 - Sjedinite mokre i suhe sastojke uz miješanje.
 - U smjesu dodajte ocijeđene grožđice i pomiješajte.
 - U nauljeni i pobrašnjeni kalup za kuglof ulijte smjesu.
 - Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
 - Dekorirajte kuglof prema želji.
 
Pročitajte i ove članke:
- Kuglof od naranče i čokolade brzo se radi i još brže pojede
 - Čokoladni kuglof s jogurtom lako se priprema i tako je sočan
 - Kralj blagdanskog stola: Recept za brzi kuglof s grožđicama bez kvasca i dizanja.
 
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja