Kuglof od limuna: Blagdanska delicija uz čaj

Kuglof od limuna

Kuglof je omiljena blagdanska delicija koju rado jedemo baš u prosincu kada se savršeno uklapa na božićno dekoriran stol. Šnita kuglofa uz topli čaj od cimeta ili uz šalicu kakaa zvuči jako primamljivo, a još možemo dodati dekicu i omiljenu knjigu. 

Zaista nam za blagdane ne treba puno. Sitnice i trenuci naprave najveću razliku. U skladu s tim, kad već pripremamo slastice povodom blagdana, nema ukusnijeg kuglofa od onog s citrusnim notama. 

Kuglof od limuna dat će pravi pečat ostalim blagdanskim slasticama. Možemo ga napraviti u klasičnoj ili nutritivno bogatijoj verziji, ali kalorije ostaju više manje iste. Najbolji limun kuglof je onaj koji objedinjuje vaše omiljene sastojke, a u nizu recepata odaberite onaj koji najbolje odgovara vašoj idealnoj verziji. 

Što se tiče dekoracije samog kuglofa, evo nekoliko ideja čime preliti, premazati ili dekorirati kuglof:

  • premažite kuglof šlagom i posipajte ribanom limunovom koricom
  • otopite tamnu čokoladu s kokosovim uljem i prelijte preko kuglofa
  • pomiješajte šećer ili beskalorijski zaslađivač u prahu sa sokom od limuna, prelijte kuglof i pustite da se preljev stisne
  • posipajte kuglof šećerom ili zaslađivačem u prahu 
  • za posipanje, najbolje na prelivenu otopljenu čokoladu, koristite kokos mrvice, sjeckane orašaste plodove, badem listiće i sl. 
Kuglof od limuna - recept 
FOTO: Shutterstock

Kuglof od limuna – recept 

Ako želite napraviti brzinski kuglof od limuna, onda slijedite za početak ovaj jednostavan recept s dobro poznatim sastojcima koji su i osnova kod pravljenja slastica. 

Sastojci:

  • 3 šalice brašna
  • 2 šalice šećera
  • 1 šalica mlijeka
  • 250 g maslaca (omekšalog)
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • pola čajne žličice soli
  • sok dva limuna
  • korica dva limuna
  • 1 čajna žličica vanilin šećera

Priprema

  1. Najprije umutite maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu. 
  2. Potom, dodajte jedno po jedno jaje i sjedinite
  3. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te pomiješajte, a zatim dodajte i mlijeko te vanilin šećer uz miješanje
  4. Dodajte sok i koricu limuna i sjedinite sastojke. 
  5. Kalup za kuglof namažite uljem i pobrašnite te u njega ulijte smjesu
  6. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof između 45 i 60 minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen. 
  7. Kad je pečen, izvadite kuglof iz kalupa i pustite da se ohladi
  8. Kuglof prelijte limun glazurom ili posipajte šećerom u prahu
Kuglof od limuna i čokolade 
FOTO: Shutterstock

Kuglof od limuna i čokolade 

Ne mogu proći božićni i novogodišnji blagdani, a da barem nešto nije čokoladno.

Spoj limuna i čokolade nikad nije pogrešna kombinacija. 

Sastojci:

Priprema

  1. Sjedinite med, jaja i kokosovo ulje u smjesu. 
  2. Smjesi dodajte jogurt, limunov sok i koricu te sjedinite
  3. U drugoj posudi pomiješajte brašna, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu
  4. Dodajte suhe sastojke u mokre uz miješanje
  5. U smjesu još dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i pomiješajte
  6. Premažite uljem i pobrašnite kalup za kuglof te u njega ulijte smjesu
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof između 45 i 55 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Najbolje provjerite čačkalicom je li kuglof pečen. 
Kuglof od limuna i jogurta 
FOTO: Shutterstock

Kuglof od limuna i jogurta 

Ako želite sočan kuglof od limuna onda će dodatak običnog ili grčkog jogurta dati upravo tu sočnost. 

Sastojci:

Priprema

  1. Sjedinite kokosovo ulje, javorov sirup i jaja u smjesu. 
  2. U smjesu dodajte grčki tip jogurta, vanilin šećer te sok i koricu limuna i sjedinite sastojke. 
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, prašak za pecivo, a potom dodajte suhe sastojke mokrim uz miješanje.
  4. Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite, a potom u njega ulijte smjesu.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen. 
Kuglof od limuna i maka
FOTO: Shutterstock

Kuglof od limuna i maka

U slučaju da želite odmor od klasične gibanice od maka, a ipak želite pojesti neki kolač s makom, napravite ovaj jednostavan kuglof od limuna i maka

Sastojci:

Priprema

  1. Sjedinite kokosovo ulje, med, jaja, jogurt, sok i koricu limuna i vanilin šećer u glatku smjesu.
  2. U drugoj posudi pomiješajte brašna, mak, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol
  3. Dodajte suhe sastojke mokrim uz miješanje
  4. Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite, a potom u njega ulijte smjesu.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen. 
  6. Dekorirajte kuglof prema želji. 
Kuglof od limuna i sira 
FOTO: Shutterstock

Kuglof od limuna i sira 

Još jedan sočan kuglof od limuna rezultat je dodatka sira, ali i jogurta. Ovaj prozračan kuglof je dobra opcija kad želite nešto lagano, a opet zasitno. 

Sastojci:

  • 1 šalica integralnog pirovog brašna
  • 1 šalica drugog brašna po izboru
  • pola šalice nemasnog sira
  • pola šalice otopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • pola šalice javorovog sirupa
  • 1 šalica jogurta
  • 1 čajna žličica praška za pecivo 
  • pola čajne žličice sode bikarbone
  • 1 čajna žličica vanilin šećera 
  • sok dva limuna
  • korica dva limuna
  • prstohvat soli.

Priprema

  1. Sjedinite maslac, javorov sirup, jaja, jogurt, sir, sok i koricu limuna i vanilin šećer u glatku smjesu.
  2. U drugoj posudi pomiješajte brašna, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol
  3. Dodajte suhe sastojke mokrim uz miješanje
  4. Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite, a potom u njega ulijte smjesu.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen. 
  6. Dekorirajte kuglof prema želji. 

Pročitajte članak “Kuglof od mandarina: Iskoristite sezonu omiljenog jesenskog voća jer imamo recepte za najsočniji kuglof“.

Kuglof s limunom i grožđicama
FOTO: Shutterstock

Kuglof s limunom i grožđicama

Za kraj, donosimo zdravi kuglof od limuna s njegovim poznatim sastojkom – grožđicama. Znamo da se možemo podijeliti na one koji vole i ne vole grožđice, no mi smo tim “grožđica”. 

Sastojci:

Priprema

  1. Najprije potopite grožđice u toplu vodu i pustite da odstoje oko 10 minuta.
  2. U zdjeli umutite jaja, med, kokosovo ulje, grčki tip jogurta, sok i koricu limuna te vanilin šećer
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašna, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo
  4. Sjedinite mokre i suhe sastojke uz miješanje.
  5. U smjesu dodajte ocijeđene grožđice i pomiješajte
  6. U nauljeni i pobrašnjeni kalup za kuglof ulijte smjesu.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen. 
  8. Dekorirajte kuglof prema želji.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu