Kuglof od limuna: Blagdanska delicija uz čaj
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Kuglof je omiljena blagdanska delicija koju rado jedemo baš u prosincu kada se savršeno uklapa na božićno dekoriran stol. Šnita kuglofa uz topli čaj od cimeta ili uz šalicu kakaa zvuči jako primamljivo, a još možemo dodati dekicu i omiljenu knjigu.
Zaista nam za blagdane ne treba puno. Sitnice i trenuci naprave najveću razliku. U skladu s tim, kad već pripremamo slastice povodom blagdana, nema ukusnijeg kuglofa od onog s citrusnim notama.
Kuglof od limuna dat će pravi pečat ostalim blagdanskim slasticama. Možemo ga napraviti u klasičnoj ili nutritivno bogatijoj verziji, ali kalorije ostaju više manje iste. Najbolji limun kuglof je onaj koji objedinjuje vaše omiljene sastojke, a u nizu recepata odaberite onaj koji najbolje odgovara vašoj idealnoj verziji.
Što se tiče dekoracije samog kuglofa, evo nekoliko ideja čime preliti, premazati ili dekorirati kuglof:
- premažite kuglof šlagom i posipajte ribanom limunovom koricom
- otopite tamnu čokoladu s kokosovim uljem i prelijte preko kuglofa
- pomiješajte šećer ili beskalorijski zaslađivač u prahu sa sokom od limuna, prelijte kuglof i pustite da se preljev stisne
- posipajte kuglof šećerom ili zaslađivačem u prahu
- za posipanje, najbolje na prelivenu otopljenu čokoladu, koristite kokos mrvice, sjeckane orašaste plodove, badem listiće i sl.
Kuglof od limuna – recept
Ako želite napraviti brzinski kuglof od limuna, onda slijedite za početak ovaj jednostavan recept s dobro poznatim sastojcima koji su i osnova kod pravljenja slastica.
Sastojci:
- 3 šalice brašna
- 2 šalice šećera
- 1 šalica mlijeka
- 250 g maslaca (omekšalog)
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice soli
- sok dva limuna
- korica dva limuna
- 1 čajna žličica vanilin šećera.
Priprema
- Najprije umutite maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu.
- Potom, dodajte jedno po jedno jaje i sjedinite.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te pomiješajte, a zatim dodajte i mlijeko te vanilin šećer uz miješanje.
- Dodajte sok i koricu limuna i sjedinite sastojke.
- Kalup za kuglof namažite uljem i pobrašnite te u njega ulijte smjesu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof između 45 i 60 minuta. Provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.
- Kad je pečen, izvadite kuglof iz kalupa i pustite da se ohladi.
- Kuglof prelijte limun glazurom ili posipajte šećerom u prahu.
Kuglof od limuna i čokolade
Ne mogu proći božićni i novogodišnji blagdani, a da barem nešto nije čokoladno.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog pirovog brašna
- 1 šalica drugog brašna po izboru
- pola šalice meda
- pola šalice tamne čokolade (nasjeckane)
- pola šalice organskog kakaa bez šećera
- 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 2 jaja
- 1 šalica jogurta
- sok 2 limuna
- korica 2 limuna
- prstohvat soli.
Priprema
- Sjedinite med, jaja i kokosovo ulje u smjesu.
- Smjesi dodajte jogurt, limunov sok i koricu te sjedinite.
- U drugoj posudi pomiješajte brašna, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu.
- Dodajte suhe sastojke u mokre uz miješanje.
- U smjesu još dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i pomiješajte.
- Premažite uljem i pobrašnite kalup za kuglof te u njega ulijte smjesu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof između 45 i 55 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Najbolje provjerite čačkalicom je li kuglof pečen.
Kuglof od limuna i jogurta
Ako želite sočan kuglof od limuna onda će dodatak običnog ili grčkog jogurta dati upravo tu sočnost.
Sastojci:
- 2 šalice integralnog brašna
- pola šalice maslaca (omekšalog)
- pola šalice javorovog sirupa
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 2 jaja
- 1 šalica grčkog tipa jogurta
- 1 čajna žličica vanilin šećera
- sok dva limuna
- korica dva limuna
- prstohvat soli.
Priprema
- Sjedinite kokosovo ulje, javorov sirup i jaja u smjesu.
- U smjesu dodajte grčki tip jogurta, vanilin šećer te sok i koricu limuna i sjedinite sastojke.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol, prašak za pecivo, a potom dodajte suhe sastojke mokrim uz miješanje.
- Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite, a potom u njega ulijte smjesu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
Kuglof od limuna i maka
U slučaju da želite odmor od klasične gibanice od maka, a ipak želite pojesti neki kolač s makom, napravite ovaj jednostavan kuglof od limuna i maka.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog pirovog brašna
- 1 šalica zobenog brašna
- pola šalice maka
- pola šalice otopljenog kokosovog ulja
- 2 jaja
- pola šalice meda
- 1 šalica jogurta
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica vanilin šećera
- sok dva limuna
- korica dva limuna
- prstohvat soli.
Priprema
- Sjedinite kokosovo ulje, med, jaja, jogurt, sok i koricu limuna i vanilin šećer u glatku smjesu.
- U drugoj posudi pomiješajte brašna, mak, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte suhe sastojke mokrim uz miješanje.
- Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite, a potom u njega ulijte smjesu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
- Dekorirajte kuglof prema želji.
Kuglof od limuna i sira
Još jedan sočan kuglof od limuna rezultat je dodatka sira, ali i jogurta. Ovaj prozračan kuglof je dobra opcija kad želite nešto lagano, a opet zasitno.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog pirovog brašna
- 1 šalica drugog brašna po izboru
- pola šalice nemasnog sira
- pola šalice otopljenog maslaca
- 2 jaja
- pola šalice javorovog sirupa
- 1 šalica jogurta
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica vanilin šećera
- sok dva limuna
- korica dva limuna
- prstohvat soli.
Priprema
- Sjedinite maslac, javorov sirup, jaja, jogurt, sir, sok i koricu limuna i vanilin šećer u glatku smjesu.
- U drugoj posudi pomiješajte brašna, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte suhe sastojke mokrim uz miješanje.
- Premažite kalup za kuglof uljem i pobrašnite, a potom u njega ulijte smjesu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
- Dekorirajte kuglof prema želji.
Pročitajte članak “Kuglof od mandarina: Iskoristite sezonu omiljenog jesenskog voća jer imamo recepte za najsočniji kuglof“.
Kuglof s limunom i grožđicama
Za kraj, donosimo zdravi kuglof od limuna s njegovim poznatim sastojkom – grožđicama. Znamo da se možemo podijeliti na one koji vole i ne vole grožđice, no mi smo tim “grožđica”.
Sastojci:
- 1 šalica integralnog pirovog brašna
- 1 šalica zobenog ili rižinog brašna
- 1 šalica grožđica
- pola šalice otopljenog kokosovog ulja
- 2 jaja
- pola šalice meda
- 1 šalica grčkog tipa jogurta
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica vanilin šećera
- sok dva limuna
- korica dva limuna
- prstohvat soli.
Priprema
- Najprije potopite grožđice u toplu vodu i pustite da odstoje oko 10 minuta.
- U zdjeli umutite jaja, med, kokosovo ulje, grčki tip jogurta, sok i koricu limuna te vanilin šećer.
- U drugoj zdjeli pomiješajte brašna, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
- Sjedinite mokre i suhe sastojke uz miješanje.
- U smjesu dodajte ocijeđene grožđice i pomiješajte.
- U nauljeni i pobrašnjeni kalup za kuglof ulijte smjesu.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite kuglof oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen.
- Dekorirajte kuglof prema želji.
Pročitajte i ove članke:
- Kuglof od naranče i čokolade brzo se radi i još brže pojede
- Čokoladni kuglof s jogurtom lako se priprema i tako je sočan
- Kralj blagdanskog stola: Recept za brzi kuglof s grožđicama bez kvasca i dizanja.