Dinstani kiseli kupus bez mesa za zdrava crijeva i imunitet
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Već je poznato kako je kiseli kupus prava riznica zdravlja jer se ubraja u fermentirane proizvode, a upravo takve namirnice vole naše dobre crijevne bakterije. Pored toga, bogat je vitaminom C kojeg u zimskim mjesecima trebamo više, a manje je dostupan.
Sadrži vlakna koja također pridonose zdravlju našeg probavnog sustava, a tu je i vitamin K bitan za pravilno zgrušavanje krvi, ali i za zdravlje kostiju. Pomaže u regulaciji šećera u krvi, kao i u ravnoteži elektrolita, a zahvaljujući antioksidansima bori se protiv slobodnih radikala.
Dinstani kiseli kupus bez mesa – s tofuom i lećom
Iako ga jedemo s mesom, dinstani kiseli kupus bez mesa također neka bude opcija.
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- pola šalice crvene leće
- 200 g tofua
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 lovorov list
- 1 čajna žličica soja sosa
- pola čajne žličice kumina
- pola čajne žličice mljevene paprike
- pola šalice povrtnog temeljca
- crni papar
- sol
- svježe sjeckani peršin.
Priprema
- Leću dobro isperite pod vodom.
- Tofu narežite na kockice i malo prodinstajte na maslinovom ulju.
- Potom u tavi zagrijte još jednu čajnu žličicu maslinovog ulja pa dodajte luk i dinstajte ga nekoliko minuta, a onda i češnjak i dinstajte ga još jednu minutu.
- Dodajte kiseli kupus i dinstajte do 10 minuta.
- Dodajte leću, lovorov list, kumin, povrtni temeljac i mljevenu papriku. Poklopite lonac i pustite da se kuha oko 25 minuta.
- Nakon toga, dodajte tofu i soja sos te dinstajte još oko pet minuta.
Prije posluživanja posipajte peršinom i poslužite uz domaći kruh.
Dinstani kiseli kupus bez mesa – s grahom
Evo još jednog recepta za dinstani kiseli kupus bez mesa s omiljenom zimskom namirnicom – grahom.
Sastojci:
- 1 kg kiselog kupusa
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 mrkve (narezane na kolutove)
- 1 šalica kuhanog ili konzerviranog graha
- 2 čajne žličice maslinovog ulja
- 1 lovorov list
- pola čajne žličice mljevene paprike
- pola čajne žličice sušenog timijana
- pola čajne žličice kumina
- pola šalice povrtnog temeljca
- 1 jušna žlica soja sosa
- crni papar
- sol
- svježi peršin.
Priprema
- U tavi zagrijte jednu čajnu žličicu maslinovog ulja pa dodajte luk i dinstajte ga nekoliko minuta, a onda i češnjak i dinstajte ga još jednu minutu.
- Dodajte mrkvu i dinstajte još tri minute.
- Kiseli kupus malo nasjeckajte i dodajte ga u tavu te dinstajte.
- Dodajte lovorov list, timijan, mljevenu papriku i kumin, a potom i soja sos, papar i sol i pomiješajte.
- Dodajte povrtni temeljac i grah i pustite da se kuha oko pola sata.
Pred kraj kuhanja posipajte peršinom i poslužite uz kukuruzni ili raženi kruh.
Pročitajte i ove članke:
- Varivo od kiselog kupusa: 4 recepta bogata vitaminom C
- Musaka od kiselog kupusa: Korak dalje od sarme! Pripremite složenac koji će oduševiti ukućane
- Zimski ručak koji se radi od “ničega”: Recept za tjesteninu s kiselim kupusom.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja