Cheesecake od jagoda bez pečenja: 4 osvježavajuća recepta

Cheesecake od jagoda bez pečenja Osvježavajući recepti

Već smo dobro zakoračili u proljeće, a osim uživanja u više sunca, jedva smo dočekali sezonsko povrće i voće. Omiljena sezona s bogatstvom ukusnog i šarenog, ali i iznimno zdravog voća je počela, a to je idealna prilika da maksimalno iskoristimo i bobičasto voće poput jagoda za zdravije verzije deserta. 

Ako pri tome ne moramo upaliti pećnicu, vrlo rado ćemo se baciti na izradu slastica, a mi predlažemo cheesecake od jagoda bez pečenja.

Cheesecake od jagoda bez pečenja

U nastavku donosimo nekoliko varijanti omiljenog cheesecakea s jagodama, od onih s klasičnim krem sirom i podlogom od keksa, do verzija s mascarponeom koje podsjećaju na tiramisu. Sve su jednostavne za pripremu, a rezultat je pravi proljetni užitak na tanjuru.

Cheesecake od jagoda bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Cheesecake s jagodama bez pečenja

Za prvi recept trebat će vam sastojci koji zaista podsjećaju na pravi pečeni cheesecake, ali su svi lako dostupni, a cijeli proces je prilično jednostavan.

Bez obzira na zdraviju verziju deserta, budite umjereni jer i ovaj desert nije baš siromašan kalorijama.
Sastojci za podlogu:
  • 200 g integralnih keksa
  • 80 g otopljenog maslaca.
Sastojci za kremu:
  • 400 g krem sira 
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 3 jušne žlice meda
  • sok polovice limuna.
Sastojci za preljev:
  • 250 g svježih jagoda
  • 1 jušna žlica meda 
  • 1 čajna žličica limunovog soka
  • 1 čajna žličica gustina (pomiješana s malo vode).
Priprema
  1. Ako nemate blender, onda kekse stavite u plastičnu vrećicu sa zipom i usitnite ih valjkom. Premjestite izmrvljene kekse u posudu, a potom dodajte otopljeni maslac i sjedinite smjesu
  2. Podlogu utisnite u kalup za pečenje promjera oko 20 cm, a prethodno ga obložite papirom za pečenje. Stavite podlogu u hladnjak da se stisne.
  3. Pripremite kremu tako da izmiksajte krem sir s medom, ekstraktom vanilije i limunovim sokom
  4. Zasebno izmiksajte šlag, a potom ga sjedinite sa smjesom od krem sira
  5. Izvadite podlogu iz hladnjaka, ravnomjerno rasporedite kremu i vratite u hladnjak na dva sata.
  6. Za to vrijeme narežite jagode na sitno te ih kuhajte u lončiću s medom i limunom dok ne omekšaju. 
  7. Dodajte jagodama gustin koji ste prije pomiješali s malo vode te kuhajte dok se smjesa ne zgusne
  8. Kada se preljev od jagoda ohladio, prelijte ga preko kreme i vratite cheesecake u hladnjak, a najbolje je da ga ostavite preko noći. 
  9. Po želji, ukrasite cheesecake s nekoliko svježih jagoda. 
Cheesecake s jagodama bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Jednostavni cheesecake s jagodama

Ako želite brzinski cheesecake od jagoda bez pečenja, ali i bez toga da mora puno stajati u hladnjaku, slijedite recept za ovaj jednostavni cheesecake s jagodama u čašama gotov za 15 minuta. Idealno kada vam ubrzo dolaze gosti ili jednostavno želite sada odmah nešto lagano i osvježavajuće. 

Sastojci:
  • 200 g svježih jagoda
  • 250 g krem sira 
  • 150 ml grčkog tipa jogurta 
  • 2 – 3 jušne žlice meda
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g zobenih ili integralnih keksa 
  • 2 jušne žlice otopljenog kokosovog ulja
Priprema
  1. Odvojite polovicu jagoda. Pola ostavite cijele za ukrašavanje, a drugu polovicu izblendajte blenderom, vilicom ili štapnim mikserom u pire. 
  2. U zdjeli pomiješajte krem sir, jogurt, med i vaniliju. Sve izmiksajte dok ne dobijete glatku i prozračnu kremu
  3. Ako nemate blender, onda kekse stavite u plastičnu vrećicu sa zipom i usitnite ih valjkom. Premjestite izmrvljene kekse u posudu, a potom dodajte otopljeno kokosovo ulje i sjedinite smjesu
  4. U čaše najprije utisnite podlogu od keksa, dodajte red kreme, potom red pirea od jagode i završite sa svježim jagodama. 
  5. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak na 20 minuta prije posluživanja. 
Cheesecake s jagodama i mascarponeom
FOTO: Shutterstock

Cheesecake s jagodama i mascarponeom

Vraćamo se nešto većem broju sastojaka za tri različita procesa – podlogu, kremu i preljev. Ako volite kolače i slastice s mascarponeom, onda je ovo recept za vas. U ovom receptu snaći će se i početnici. 

Sastojci za podlogu:
  • 250 g integralnih keksa 
  • 100 g otopljenog maslaca.
Sastojci za kremu:
  • 250 g mascarpone sira
  • 200 g krem sira
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 2 čajne žličice vanilija ekstrakta
  • 5 jušnih žlica eritritola u prahu (ili običnog šećera)
  • korica jednog limuna.
Sastojci za preljev:
  • 300 g svježih jagoda
  • 1 jušne žlica meda 
  • sok polovice limuna
  • 1 čajna žličica gustina (razmućena u malo vode).
Priprema
  1. Ako nemate blender, onda kekse stavite u plastičnu vrećicu sa zipom i usitnite ih valjkom. Premjestite izmrvljene kekse u posudu, a potom dodajte otopljeni maslac i sjedinite smjesu
  2. Podlogu utisnite u kalup za pečenje promjera oko 20 cm, a prethodno ga obložite papirom za pečenje. Stavite podlogu u hladnjak da se stisne.
  3. U većoj zdjeli izmiksajte mascarpone, krem sir, šećer i vaniliju
  4. U drugoj zdjeli izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti šlag pa ga lagano umiješajte u kremu.
  5. Dodajte i limunovu koricu. Smjesu ravnomjerno rasporedite po ohlađenoj podlozi, a potom je vratite u hladnjak.
  6. Nasjeckajte jagode i kuhajte ih na laganoj vatri s medom i limunovim sokom dok ne puste sok.
  7. Dodajte gustin razmućen u malo vode i kuhajte par minuta dok se smjesa ne zgusne. Pustite da se ohladi pa prelijte preko kreme.
  8. Vratite cheesecake u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći, a prije posluživanja ukrasite ga svježim jagodama i listićima mente
Torta od sira i jagoda bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Torta od sira i jagoda bez pečenja

Ova lagana, osvježavajuća torta ne sadrži rafinirani šećer ni vrhnje, a baza joj je od orašastih plodova i zobenih pahuljica.

Idealna je za tople dane i organizirana slavlja ili jednostavno za malo ljepši obiteljski ručak s nutritivno bogatijim desertom. 

Sastojci za podlogu:
Sastojci za kremu:
Sastojci za preljev:
  • 300 g svježih jagoda
  • 1 čajna žličica agar praha
  • 2 čajne žličice javorovog sirupa
  • sok polovice limuna.
Priprema
  1. U blenderu usitnite orašaste plodove, zobene pahuljice, natopljene datulje, kokosovo ulje i prstohvat soli. Miksajte dok ne dobijete ljepljivu smjesu. 
  2. Utisnite smjesu u kalup promjera oko 20 cm obloženog papirom, a potom podlogu stavite u hladnjak.
  3. U posudi izmiješajte svježi sir, jogurt, vaniliju, med i limunov sok
  4. U maloj tavi zagrijte 3 – 4 jušne žlice vode i dodajte agar, miješajte dok se ne otopi. 
  5. Ujednačeno umiješajte agar u kremu i sve dobro sjedinite
  6. Prelijte kremu preko ohlađene podloge i vratite u hladnjak na barem dva sata da se stisne.
  7. Zatim, pripremite preljev. Nasjeckajte jagode i stavite ih kuhati s medom i limunovim sokom.
  8.  Kad omekšaju, dodajte agar prah razmućen u malo vode. Kuhajte dok se ne zgusne u voćni preljev. 
  9. Pustite da se malo ohladi pa prelijte preko kreme, a potom vratite tortu u hladnjak na hlađenje
  10. Prije posluživanja ukrasite tortu svježim jagodama i listićima kokosa po želji

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu