Cheesecake s limunom: Lagan i osvježavajuć! Imamo 3 recepta koji će raspametiti vaše okusne pupoljke, za jedan ne trebate ni pećnicu

Cheesecake s limunom

Cheesecake ili volimo ili ne volimo. Mnogima omiljen kolač od sira rado jedemo u raznim varijantama. Iako ljeti preferiramo sladoled, što kažete na lagan i osvježavajuć cheesecake s limunom

Okus i miris limuna poziva na uživanje, osvježenje i ljetne radosti.

Limun cheesecake raspametit će naše okusne pupoljke. Što se tiče kalorija, njih ćemo iskoristiti za plivanje ili jutarnje trčanje

Obično su glavni sastojci cheesecakea podloga od mrvljenih keksa te nadjev od krem sira sa šećerom i odabranim okusima poput vanilije ili limuna.

Znate li da su cheesecake posluživali sportašima za vrijeme prvih Olimpijskih igara 776. g. pr. Kr.? Moderni cheesecake popularizirao se u SAD-u tijekom 19. i 20. stoljeća. Otad postaje omiljeni kolač diljem svijeta te ga se pravi u raznim verzijama. 

Limun cheesecake
FOTO: Shutterstock

Cheesecake s limunom 

Da bismo dobili citrusni ili limunasti okus, u recepturi za cheesecake s limunom koristi se limunov sok ili limunova korica. Ako koristite svoj recept za cheesecake, limunovu koricu možete dodati u podlogu, a limunov sok u nadjev. Ako nemate svoj recept za cheesecake, predlažemo ovaj. 

Sastojci za podlogu:

  • 2 šalice digestive krekera
  • 45 g smeđeg šećera
  • 90 ml maslaca (neslani i otopljeni)
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

Sastojci za ukras:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 160 °C.
  2. Pomiješajte izmrvljene kekse sa šećerom te dodajte otopljeni maslac. Dodajte sol i dobro pomiješajte. 
  3. Utisnite kekse u podlogu kalupa za pečenje. 
  4. Pecite koru oko 10 minuta dok ne dobije boju, a potom je ostavite sa strane da se ohladi.
  5. Pripremite nadjev tako da mikserom sjedinite krem sir, vrhnje i šećer. Potom dodajte preostale sastojke i miksajte. 
  6. Nadjev rasporedite preko kore i pecite oko 20 – 30 minuta. Pazite da nadjev ne dobije boju. 
  7. Kad je pečen, pustite kolač da se ohladi, najbolje u hladnjaku preko noći te ga ukrasite po želji kriškama limuna i mentom. 
Limun cheesecake bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Limun cheesecake bez pečenja 

Ako želite napraviti cheesecake koji se ne peče, onda će dodatak želatine i hlađenje u hladnjaku odraditi ulogu “pečenja”. Prema navedenim količinama za sastojke koristite kalup promjera oko 18 cm. 

Sastojci za koru:

  • pola šalice digestive keksa
  • 1/3 šalice maslaca (otopljenog)
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije

Sastojci za nadjev:

  • 600 g krem sira
  • 300 g kiselog vrhnja
  • pola čajne žličice limunovog soka
  • 3 čajne žličice želatine (jedan listić)
  • 120 g šećera u prahu
  • pola šalice granuliranog šećera 
  • 2 čajne žličice ekstrakta od vanilije 
  • 2 čajne žličice ekstrakta od limuna. 

Sastojci za glazuru:

Priprema

  1. Kekse usitnite, pomiješajte s maslacem i ekstraktom od vanilije te utisnite u podlogu. 
  2. Želatinu pomiješajte s limunovim sokom i ostavite sa strane. 
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir, vrhnje, šećer u prahu te ekstrakte vanilije i limuna. Miksajte do kremaste teksture. 
  4. U lončiću pomiješajte želatinu s limunom i granuliranim šećerom te miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. 
  5. Pustite smjesu sa želatinom oko 15 minuta da se ohladi te povremeno pomiješajte kako se želatina ne bi zgusnula. 
  6. Umiješajte želatinu u nadjev te ga prelijte preko podloge od keksa. 
  7. Prekrijte kolač aluminijskom folijom i ostavite najbolje preko noći u hladnjaku. 
  8. Drugi dan pomiješajte bijelu otopljenu čokoladu s malo limunovog soka te prelijte preko kolača. 
Cheesecake od limuna i mascarponea
FOTO: Shutterstock

Cheesecake od limuna i mascarponea 

Ne morate uvijek koristiti krem sir za pripremu cheesecakea. Odlično će poslužiti i mascarpone. Mi ćemo koristiti kombinaciju mascarponea i krem sira. Za ovaj recept bit će vam dovoljan kalup promjera 20 cm. 

Sastojci za koru:

  • 160 g digestive keksa
  • 10 g granuliranog šećera
  • 3 čajne žličice maslaca (otopljenog)
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 450 g krem sira (sobne temperature)
  • 225 g mascarponea (sobne temperature)
  • 220 g granuliranog šećera
  • 3 jaja (sobne temperature)
  • 1/4 čajne žličice soli
  • pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
  • 1/4 šalice soka od limuna
  • limunova korica.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Sve sastojke za podlogu pomiješajte, utisnite u kalup i pecite oko osam minuta. 
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte i miksajte krem sir, šećer i mascarpone oko dvije minute. 
  4. Mikser stavite na srednje nisku brzinu i dodajte jedno po jedno jaje.
  5. Potom dodajte ekstrakt vanilije i preostale sastojke te sjedinite. 
  6. Nadjev prelijte preko kore. 
  7. Kolač pecite oko sat vremena. 
  8. Kad je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, potom ga ostavite u hladnjaku, najbolje preko noći, te ga ukrasite po želji. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu