Ljetni kolač sa svježim sirom: Bez previše pripreme i kalorija! Imamo 5 laganih i osvježavajućih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
Dok u čokoladnim i malo težim kolačima uživamo tijekom zime, ljeti rado jedemo nešto lagano i osvježavajuće. Osim sladoleda, ponekad želimo pojesti i kolač. Tijekom ljeta je najbolji kolač od sira jer sa sobom nosi i proteine i nije toliko kaloričan.
Donosimo nekoliko recepata za ljetni kolač sa svježim sirom, a vi odaberite onaj za čiji recept imate sastojke kod kuće ili vam se jednostavno jede.
Brzi kolač sa sirom
Za ovaj jednostavni kolač sa svježim sirom ne treba vam nikakvo znanje. Ako ste početnik u pripremi kolača, ovaj recept je idealan za vas.
Kombinacija osnovnih sastojaka za skoro svaki kolač izvući će iz ovog kolača maksimum.
Sastojci:
- 250 g kremastog sira
- 200 g mljevenih keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 g šećera (umjesto šećera možete koristiti eritritol)
- 250 ml vrhnja za šlag
- 2 čajne žličice vanilin šećera
- sezonsko voće za ukrašavanje.
Priprema
- Kekse usitnite u blenderu ili ih stavite u plastičnu zip vrećicu te usitnite valjkom.
- Mljevene kekse pomiješajte s otopljenim maslacem.
- Smjesu od keksa utisnite u kalup promjera oko 20 cm.
- U zdjeli pomiješajte sir, vanilin šećer i šećer do glatke teksture.
- U drugoj zdjeli izmiksajte šlag.
- Šlag lagano umiješajte u smjesu od sira, a potom dobivenu smjesu prelijte preko podloge od keksa.
- Ostavite kolač u hladnjaku oko tri sata da se stisne.
- Kada je kolač ohlađen, ukrasite ga sezonskim voćem po želji.
Biskvitni kolač sa sirom
Za ovaj recept trebat će vam malo više vremena. Sastojci su jednostavni, lako se pravi, a dok se ovaj kolač peče, paralelno stignete napraviti i druge stvari ili odmoriti.
Sastojci za biskvit:
- 150 g glatkog brašna (možete polovicu brašna zamijeniti nutritivno bogatijim brašnom)
- 150 g šećera
- 4 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 50 ml ulja
- 50 ml biljnog napitka ili mlijeka
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 500 g svježeg sira
- 100 g šećera (umjesto šećera možete koristiti eritritol)
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja.
Priprema
- Izmiksajte jaja, šećer ili eritritol i vanilin šećer dok ne dobijete smjesu.
- U smjesu od jaja dodajte mlijeko ili biljni napitak te ulje i sjedinite.
- Brašno prosijajte pa dodajte u smjesu od jaja zajedno s praškom za pecivo i soli. Sjedinite u glatku smjesu.
- Pripremite kalup promjera oko 22 cm, pobrašnite ga i u njega prelijte dobivenu smjesu za biskvit. Poravnajte površinu smjese u kalupu.
- Pripremite nadjev tako da u zdjeli pomiješate sir, šećer ili eritriol i vanilin šećer dok ne dobijete kremastu teksturu.
- Prelijte nadjev preko biskvita i pecite u pećnici na 180 °C oko 45 minuta.
- Kada je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a onda ga izvadite iz kalupa.
Fini kolač od sira i pudinga
Spoj sira, pudinga i najfinijeg bobičastog ljetnog voća zvuči osvježavajuće, a cijeli kolač se brzo priprema bez paljenja pećnice. Osim što se topi u ustima, iznimno je vizualno privlačan i doći će kao pravo iznenađenje nakon ljetnog ručka.
Sastojci:
- 540 g graham keksa
- 225 g krem ili svježeg sira
- 2 paketa pudinga od vanilije
- 1 šalica hladnog mlijeka (podijeljena napola)
- 340 g vrhnja za šlag
- 3 šalice bobičastog voća (možete izabrati samo maline ili jagode)
- pola šalice borovnice
- 60 g bijele čokolade (u komadićima).
Priprema
- U zdjeli sjedinite puding i sir, potom umiješajte mlijeko pa vrhnje za šlag.
- Na dno posude stavite jedan sloj keksa i na rubove posude (izlomite kekse po potrebi).
- Prelijte dio smjese preko keksa pa dodajte voće.
- Ponovite postupak još dva puta tako da dobijete tri sloja.
- Ostavite kolač u hladnjaku da se ohladi.
- Kada je kolač spreman za posluživanje, otopite bijelu čokoladu i prošarajte ga te je vaš ljetni kolač sa svježim sirom spreman za uživanje.
Brzi kolač od sira i griza
Kao djeca rado smo jeli griz, no ova namirnica odlično se uklapa i u recepte sa svježim sirom. Kroz samo nekoliko osnovnih sastojaka spremite kolač i iznenadite svoje ukućane.
Dodatak jogurta učinit će ovaj kolač prozračnim i laganim.
Sastojci:
- 500 g svježeg sira
- 100 g griza
- 100 g šećera ili eritritola
- 1 vanilin šećer
- 250 ml jogurta
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- ribana limunova korica.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte sir, griz, šećer, vanilin šećer, žumanjke i limunovu koricu.
- U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u šlag.
- Polagano dodajte jogurt u smjesu od sira i sjedinite pa dodajte i prašak za pecivo.
- Lagano umiješajte snijeg od bjelanjka u smjesu od sira.
- Pripremite kalup promjera oko 20 cm i pobrašnite ga.
- Izlijte smjesu u kalup.
- Pecite kolač u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta.
Sočni kolač sa sirom i mangom
Ako želite uložiti malo više vremena i truda te dobiti pravi ljetni kolač sa svježim sirom, ovaj recept je za vas. Kombinacija manga i limete bit će neodoljiva i vrlo osvježavajuća.
Sastojci za koru:
- pola šalice izmrvljenih graham keksa
- 2 čajne žličice šećera
- 5 čajnih žličica otopljenog maslaca
- 3/4 šalice sjeckanog kokosa (zaslađenog).
Sastojci za nadjev:
- 1 svježi zreli mango
- 3 čajne žličice soka limete
- 2 čajne žličice kore limete
- 225 g (krem) sira (sobne temperature)
- 1/3 šalice šećera
- 3 jaja (sobne temperature)
- pola šalice kiselog vrhnja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Sastojci za glazuru:
- 1 svježi zreli mango
- 2 čajne žličice soka limete
- 2 čajne žličice soka limuna
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 2 čajne žličice šećera.
Sastojci za šlag:
- 2/3 šalice čvrstog vrhnja za šlag
- 2 čajne žličice šećera u prahu
- pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
- listići kokosa.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Pomiješajte usitnjene kekse i otopljeni maslac i utisnite u kalup.
- Pecite podlogu 10 minuta, a zatim je ostavite sa strane da se ohladi.
- Mango ogulite i narežite ga.
- U blender dodajte mango i sok od limete te izblendajte.
- U zdjeli izmiksajte sir pa dodajte šećer i miksajte, a potom dodajte jedno po jedno jaje i miksajte.
- U smjesu od sira dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije, koricu limete i izblendani mango te sjedinite.
- Prelijte nadjev od manga i sira preko kore.
- Obložite kalup folijom, dno i rubove, te ga stavite u posudu za pečenje u koju ste prethodno ulili vruću vodu.
- Stavite pažljivo kolač u zagrijanu pećnicu na 160 °C i pecite oko 60 minuta.
- Nakon što je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a nakon toga stavite ga u hladnjak na još barem šest sati.
- Pripremite glazuru tako da ogulite mango i dodate ga narezanog u blender sa sokom limuna i limete te izblendajte ga do glatke teksture.
- Po želji dobiveni pire od manga procijedite kroz cjedilo.
- U lončiću pomiješajte šećer i kukuruzni škrob pa dodajte nekoliko jušnih žlica pirea od manga.
- Kuhajte smjesu na laganoj vatri pa dodajte preostali pire od manga. Pojačajte vatru i kuhajte uz miješanje dok smjesa ne počne ključati. Nakon toga smjesu maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Na kraju pripremite šlag tako da u izmiksani šlag dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i izmiksajte.
- Pripremljeni šlag ulijte u vrećicu za ukrašavanje i napravite rub oko kolača.
- U sredinu kolača ulijte nadjev od manga i lopaticom spojite s rubovima šlaga.
- Po želji ukrasite kolač listićima kokosa.
Pročitajte i ove članke:
- Cheesecake s limunom: Lagan i osvježavajuć! Imamo 3 recepta koji će raspametiti vaše okusne pupoljke, za jedan ne trebate ni pećnicu
- Ljetni kolač sa šumskim voćem: Jako jednostavno i bez previše kalorija! Imamo recepte koji neće opteretiti probavu, a osvježit će
- Lagani ljetni kolač od maka, limuna i kokosa: Tako sočno i aromatično, a ne trebate ni mikser! Imamo neodoljiv recept.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Božićni bezglutenski kolači food blogerice Adrijane
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja