Ljetni kolač sa svježim sirom: Bez previše pripreme i kalorija! Imamo 5 laganih i osvježavajućih recepata
- Budite prvi i komentirajte!
- 6 min čitanja
![Ljetni kolač sa svježim sirom](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Ljetni-kolac-sa-svjezim-sirom.jpg?x60603)
Dok u čokoladnim i malo težim kolačima uživamo tijekom zime, ljeti rado jedemo nešto lagano i osvježavajuće. Osim sladoleda, ponekad želimo pojesti i kolač. Tijekom ljeta je najbolji kolač od sira jer sa sobom nosi i proteine i nije toliko kaloričan.
Donosimo nekoliko recepata za ljetni kolač sa svježim sirom, a vi odaberite onaj za čiji recept imate sastojke kod kuće ili vam se jednostavno jede.
![Brzi kolač sa sirom](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Brzi-kolac-sa-sirom.jpg?x60603)
Brzi kolač sa sirom
Za ovaj jednostavni kolač sa svježim sirom ne treba vam nikakvo znanje. Ako ste početnik u pripremi kolača, ovaj recept je idealan za vas.
Kombinacija osnovnih sastojaka za skoro svaki kolač izvući će iz ovog kolača maksimum.
Sastojci:
- 250 g kremastog sira
- 200 g mljevenih keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 100 g šećera (umjesto šećera možete koristiti eritritol)
- 250 ml vrhnja za šlag
- 2 čajne žličice vanilin šećera
- sezonsko voće za ukrašavanje.
Priprema
- Kekse usitnite u blenderu ili ih stavite u plastičnu zip vrećicu te usitnite valjkom.
- Mljevene kekse pomiješajte s otopljenim maslacem.
- Smjesu od keksa utisnite u kalup promjera oko 20 cm.
- U zdjeli pomiješajte sir, vanilin šećer i šećer do glatke teksture.
- U drugoj zdjeli izmiksajte šlag.
- Šlag lagano umiješajte u smjesu od sira, a potom dobivenu smjesu prelijte preko podloge od keksa.
- Ostavite kolač u hladnjaku oko tri sata da se stisne.
- Kada je kolač ohlađen, ukrasite ga sezonskim voćem po želji.
![Biskvitni kolač sa sirom](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Biskvitni-kolac-sa-sirom.jpg?x60603)
Biskvitni kolač sa sirom
Za ovaj recept trebat će vam malo više vremena. Sastojci su jednostavni, lako se pravi, a dok se ovaj kolač peče, paralelno stignete napraviti i druge stvari ili odmoriti.
Sastojci za biskvit:
- 150 g glatkog brašna (možete polovicu brašna zamijeniti nutritivno bogatijim brašnom)
- 150 g šećera
- 4 jaja
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 50 ml ulja
- 50 ml biljnog napitka ili mlijeka
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 500 g svježeg sira
- 100 g šećera (umjesto šećera možete koristiti eritritol)
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja.
Priprema
- Izmiksajte jaja, šećer ili eritritol i vanilin šećer dok ne dobijete smjesu.
- U smjesu od jaja dodajte mlijeko ili biljni napitak te ulje i sjedinite.
- Brašno prosijajte pa dodajte u smjesu od jaja zajedno s praškom za pecivo i soli. Sjedinite u glatku smjesu.
- Pripremite kalup promjera oko 22 cm, pobrašnite ga i u njega prelijte dobivenu smjesu za biskvit. Poravnajte površinu smjese u kalupu.
- Pripremite nadjev tako da u zdjeli pomiješate sir, šećer ili eritriol i vanilin šećer dok ne dobijete kremastu teksturu.
- Prelijte nadjev preko biskvita i pecite u pećnici na 180 °C oko 45 minuta.
- Kada je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a onda ga izvadite iz kalupa.
![Fini kolač od sira i pudinga](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Fini-kolac-od-sira-i-pudinga.jpg?x60603)
Fini kolač od sira i pudinga
Spoj sira, pudinga i najfinijeg bobičastog ljetnog voća zvuči osvježavajuće, a cijeli kolač se brzo priprema bez paljenja pećnice. Osim što se topi u ustima, iznimno je vizualno privlačan i doći će kao pravo iznenađenje nakon ljetnog ručka.
Sastojci:
- 540 g graham keksa
- 225 g krem ili svježeg sira
- 2 paketa pudinga od vanilije
- 1 šalica hladnog mlijeka (podijeljena napola)
- 340 g vrhnja za šlag
- 3 šalice bobičastog voća (možete izabrati samo maline ili jagode)
- pola šalice borovnice
- 60 g bijele čokolade (u komadićima).
Priprema
- U zdjeli sjedinite puding i sir, potom umiješajte mlijeko pa vrhnje za šlag.
- Na dno posude stavite jedan sloj keksa i na rubove posude (izlomite kekse po potrebi).
- Prelijte dio smjese preko keksa pa dodajte voće.
- Ponovite postupak još dva puta tako da dobijete tri sloja.
- Ostavite kolač u hladnjaku da se ohladi.
- Kada je kolač spreman za posluživanje, otopite bijelu čokoladu i prošarajte ga te je vaš ljetni kolač sa svježim sirom spreman za uživanje.
![Brzi kolač od sira i griza](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Brzi-kolac-od-sira-i-griza.jpg?x60603)
Brzi kolač od sira i griza
Kao djeca rado smo jeli griz, no ova namirnica odlično se uklapa i u recepte sa svježim sirom. Kroz samo nekoliko osnovnih sastojaka spremite kolač i iznenadite svoje ukućane.
Dodatak jogurta učinit će ovaj kolač prozračnim i laganim.
Sastojci:
- 500 g svježeg sira
- 100 g griza
- 100 g šećera ili eritritola
- 1 vanilin šećer
- 250 ml jogurta
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- ribana limunova korica.
Priprema
- U zdjeli pomiješajte sir, griz, šećer, vanilin šećer, žumanjke i limunovu koricu.
- U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u šlag.
- Polagano dodajte jogurt u smjesu od sira i sjedinite pa dodajte i prašak za pecivo.
- Lagano umiješajte snijeg od bjelanjka u smjesu od sira.
- Pripremite kalup promjera oko 20 cm i pobrašnite ga.
- Izlijte smjesu u kalup.
- Pecite kolač u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta.
![Sočni kolač sa sirom i mangom](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2023/08/Socni-kolac-sa-sirom-i-mangom.jpg?x60603)
Sočni kolač sa sirom i mangom
Ako želite uložiti malo više vremena i truda te dobiti pravi ljetni kolač sa svježim sirom, ovaj recept je za vas. Kombinacija manga i limete bit će neodoljiva i vrlo osvježavajuća.
Sastojci za koru:
- pola šalice izmrvljenih graham keksa
- 2 čajne žličice šećera
- 5 čajnih žličica otopljenog maslaca
- 3/4 šalice sjeckanog kokosa (zaslađenog).
Sastojci za nadjev:
- 1 svježi zreli mango
- 3 čajne žličice soka limete
- 2 čajne žličice kore limete
- 225 g (krem) sira (sobne temperature)
- 1/3 šalice šećera
- 3 jaja (sobne temperature)
- pola šalice kiselog vrhnja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Sastojci za glazuru:
- 1 svježi zreli mango
- 2 čajne žličice soka limete
- 2 čajne žličice soka limuna
- 2 čajne žličice kukuruznog škroba
- 2 čajne žličice šećera.
Sastojci za šlag:
- 2/3 šalice čvrstog vrhnja za šlag
- 2 čajne žličice šećera u prahu
- pola čajne žličice ekstrakta od vanilije
- listići kokosa.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Pomiješajte usitnjene kekse i otopljeni maslac i utisnite u kalup.
- Pecite podlogu 10 minuta, a zatim je ostavite sa strane da se ohladi.
- Mango ogulite i narežite ga.
- U blender dodajte mango i sok od limete te izblendajte.
- U zdjeli izmiksajte sir pa dodajte šećer i miksajte, a potom dodajte jedno po jedno jaje i miksajte.
- U smjesu od sira dodajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije, koricu limete i izblendani mango te sjedinite.
- Prelijte nadjev od manga i sira preko kore.
- Obložite kalup folijom, dno i rubove, te ga stavite u posudu za pečenje u koju ste prethodno ulili vruću vodu.
- Stavite pažljivo kolač u zagrijanu pećnicu na 160 °C i pecite oko 60 minuta.
- Nakon što je kolač pečen, pustite ga da se ohladi, a nakon toga stavite ga u hladnjak na još barem šest sati.
- Pripremite glazuru tako da ogulite mango i dodate ga narezanog u blender sa sokom limuna i limete te izblendajte ga do glatke teksture.
- Po želji dobiveni pire od manga procijedite kroz cjedilo.
- U lončiću pomiješajte šećer i kukuruzni škrob pa dodajte nekoliko jušnih žlica pirea od manga.
- Kuhajte smjesu na laganoj vatri pa dodajte preostali pire od manga. Pojačajte vatru i kuhajte uz miješanje dok smjesa ne počne ključati. Nakon toga smjesu maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Na kraju pripremite šlag tako da u izmiksani šlag dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i izmiksajte.
- Pripremljeni šlag ulijte u vrećicu za ukrašavanje i napravite rub oko kolača.
- U sredinu kolača ulijte nadjev od manga i lopaticom spojite s rubovima šlaga.
- Po želji ukrasite kolač listićima kokosa.
Pročitajte i ove članke:
- Cheesecake s limunom: Lagan i osvježavajuć! Imamo 3 recepta koji će raspametiti vaše okusne pupoljke, za jedan ne trebate ni pećnicu
- Ljetni kolač sa šumskim voćem: Jako jednostavno i bez previše kalorija! Imamo recepte koji neće opteretiti probavu, a osvježit će
- Lagani ljetni kolač od maka, limuna i kokosa: Tako sočno i aromatično, a ne trebate ni mikser! Imamo neodoljiv recept.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
![ljetni obrok za laganu probavu](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2024/06/ljetni-obrok-za-laganu-probavu-360x220.jpg?x60603)
Pobijedite nadutost: Lagani i osvježavajući ljetni obroci za zdravu probavu
- Nova Studio
- 4 min čitanja