Lagani ljetni kolač od maka, limuna i kokosa: Tako sočno i aromatično, a ne trebate ni mikser! Imamo neodoljiv recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
![Kolač od maka limuna i kokosa](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2019/06/kolac-od-maka-limuna-i-kokosa.jpg?x38585)
Kombinacija sastojaka ovog kolača čini ga idealnim za ljeto. Biskvit je lagan, aromatičan i sočan. Sprema se jako brzo, trebat će vam svega 15-ak minuta za pripremu, a ne treba vam ni mikser. Peče se 35 – 40 minuta i za to vrijeme vam cijela kuhinja miriše po limunu i kokosu.
Količine iz recepta za ovaj lagani ljetni kolač dostatne su za maleni, uski kalup dimenzija 30 x 11 x 7 cm. Ako možete, koristite nešpricane limune jer je za ovaj kolač, osim soka, potrebna i korica limuna.
Umjesto jaja koristila sam chia sjemenke koje su kratko odstajale u kokosovom mlijeku. Tako nabubrene odlično povežu kolač, a ne osjetite ih dok ga jedete.
![Kolač od maka kokosa i limuna](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2019/06/kolac-od-maka-kokosa-i-limuna.jpg?x38585)
Napravila sam dvije vrste preljeva, jedan s kokosom, a drugi pomalo zaigran crtajući cvjetove maka po površini kolača. Na vama je da odaberete što vam više paše, a kolač je odličan i bez ikakvog preljeva.
Osim ekstra kokos doživljaja u okusu, ta korica daje i jednu pomalo hrskavu teksturu po samom vrhu kolača, što čini odličan kontrast nježnom biskvitu.
Sastojci za biskvit:
- 180 g pšeničnog glatkog brašna
- 20 g kokosovih mrvica
- 15 g maka
- 15 g chia sjemenki
- 2 nešpricana limuna (sok i korica)
- 200 ml kokosovog mlijeka (rijetko, u tetrapaku)
- 90 ml kokosovog maslaca (otopljenog na sobnoj temperaturi)
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 150 g šećera
- 1 limunov šećer
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice soda bikarbone
- pola čajne žličice soli.
Sastojci za premaz:
- 2 jušne žlice šećera u prahu
- pola limuna (sok i korica)
- 1 jušna žlica kokosovih mrvica.
![Kolač od limuna maka i kokosa](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2019/06/kolac-od-limuna-maka-i-kokosa.jpg?x38585)
Priprema
- Naribajte koricu limuna i ocijedite sok.
- Chia sjemenke potopite u kokosovom mlijeku u koje ste dodali ekstrakt vanilije i sok limuna. Ostavite 10 – 15 minuta da nabubri.
- Za to vrijeme prosijajte brašno s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju te umiješajte kokosove mrvice, limunovu koricu i mak.
- U otopljeni kokosov maslac umiješajte limunov šećer i običan šećer.
- Kad su chia sjemenke nabubrile, dodajte u njih mješavinu otopljenog maslaca i šećera. Dobro promiješajte i ulijte u posudu u kojoj se nalazi brašno s ostalim sastojcima. Kratko i dobro pjenjačom promiješajte i ulijte u kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pecite 35 – 40 minuta na 180 °C. Vrijeme pečenja, a i visina kolača će dosta varirati ovisno o tome koju veličinu kalupa koristite. Provjerite je li kolač pečen koristeći drveni štapić za ražnjić ili čačkalicu. Bocnite kolač i, kad izvučete, površina mora biti suha, bez tragova biskvita.
- Premaz pripremite tako da pomiješate limunov sok i šećer u prahu pa s njime premažete površinu kolača čim ga izvadite iz pećnice. Zatim po tome posipajte kokosove mrvice i koricu limuna. To će stvoriti tanku i hrskavu koricu od kokosa.
- Ako želite pristupiti ukrašavanju kolača na pomalo artistički način, pripremite premaz za kolač u većoj količini. Primjerice, na 100 g šećera u prahu dodajte dvije jušne žlice limunovog soka i time prelijte kolač, ali tek kad je hladan. Kad se preljev stvrdne, dobit ćete bijelu čistu površinu po kojoj možete iscrtati crvene makove koristeći prehrambenu boju i za sredinu malo sjemenki maka.
Napomena
Iako ovaj lagani ljetni kolač možete jesti odmah, bit će još ukusniji kada odstoji malo u hladnjaku.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.