Torta od jagoda i mascarponea: Iskoristite sezonu jagoda za lagane deserte sa sirom! Imamo 4 osvježavajuća deserta

Torta od jagoda i mascarponea

Kome ne rastu zazubice na spomen jagoda ili torte od jagoda? Omiljene vjesnice proljeća rado jedemo u raznim kombinacijama, a naša posebna želja je torta od jagode i mascarponea

Lagani kolač od jagoda i mascarponea bit će pravi poziv na pauzu uz šalicu kave ili čaja na terasi dok upijamo sunce. Iskoristite sezonu jagoda za lagane deserte sa sirom, a među ponuđenim receptima izaberite onaj koji vam se čini najbolji. 

Torta od jagoda i sira mascarpone
FOTO: Shutterstock

Torta od mascarponea i jagoda 

Svi sastojci su vam već poznati, a količina sastojaka neka vas ne obeshrabri. Isplatit će se uložiti malo truda i iznenaditi ukućane ovom ukusnom tortom. 

Sastojci za biskvit:

  • 2 šalice granuliranog šećera
  • 3 jaja
  • pola šalice ulja
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • dva puta po 350 g višenamjenskog brašna
  • pola šalice kiselog vrhnja
  • 3 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/4 šalice mlijeka.

Sastojci za nadjev:

  • 2 šalice jagoda (pasiranih)
  • 1 čajna žličica soka limuna
  • 2 čajne žličice granuliranog šećera
  • 1 čajna žličica prosijanog brašna

Sastojci za glazuru:

  • 1 šalica vrhnja za šlag
  • 1/4 šalice šećera u prahu 
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • 450 g mascarponea (hladnog). 

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
  2. Pripremite tri kalupa promjera 20 cm, obložite ih papirom za pečenje, a stranice namastite
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte šećer, ulje, jaja i ekstrakt vanilije. Miksajte dok se sastojci ne sjedine, a smjesa postane glatka. 
  4. Umiješajte kiselo vrhnje i miksajte. 
  5. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke. 
  6. Dodajte polovicu suhih sastojaka uz miješanje i dodavanje polovice količine mlijeka. 
  7. Kad se brašno počelo sjedinjavati, dodajte preostalu količinu suhih sastojaka, miksajući i dodajući preostalu količinu mlijeka do glatke smjese. 
  8. Tijesto ravnomjerno rasporedite u kalupe i pecite oko 20 minuta, a na polovici vremena okrenite kalupe. 
  9. Dok se tijesto peče, jagode nasjeckajte i ispasirajte ili ih usitnite u blenderu
  10. U loncu pomiješajte brašno i šećer, sjedinite pa dodajte pasirane jagode i limunov sok.
  11. Kuhajte nadjev na srednje jakoj vatri uz miješanje
  12. Smanjite vatru i kuhajte još 5 – 10 minuta dok se jagode ne počnu zgušnjavati. Ako je smjesa prerijetka, dodajte još malo brašna. 
  13. Prije nego pripremite glazuru, budite sigurni da je mikser hladan ili ga malo ohladite u hladnjaku. 
  14. Na srednje jakoj brzini miksajte polovicu količine šlaga oko tri minute pa dodajte mascarpone i preostali šlag. 
  15. Dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije i miksajte.
  16. Napunite vrećicu nadjevom i na biskvitu ispišite dva kruga, odnosno ruba, a unutrašnjost punite smjesom od jagoda. 
  17. Ponovite postupak te na kraju nadjevom premažite vanjske strane biskvita. 
  18. Možete ostaviti malo smjese od jagoda za ukrašavanje. 
Proljetna torta od jagoda i mascarponea (biskvitna torta od jagoda)
FOTO: Shutterstock

Proljetna torta od jagoda i mascarponea (biskvitna torta od jagoda)

Još jedna torta od jagoda i sira mascarpone lako se pravi s malo manjim brojem sastojaka.

Dodajte i neko drugo voće po želji, poput malina ili borovnica.

Sastojci za biskvit:

  • 150 g višenamjenskog brašna
  • 120 g šećera (možete kombinirati obični i kokosov šećer)
  • 4 jaja
  • 20 g kakaa bez šećera 
  • 2 čajne žličice praška za pecivo

Sastojci za nadjev:

  • 500 g jagoda 
  • 500 g mascarponea
  • 3 omota učvršćivača za šlag
  • 200 g malina ili borovnica
  • 600 ml tučenog vrhnja (hladnog)
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • 1 jušna žlica šećera

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Pripremite kalupe promjera oko 25 cm te ih obložite papirom za pečenje. 
  3. Jaja izmiksajte na najjačoj brzini oko jedne minute. 
  4. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao i šećer te postepeno dodajte jajima miksajući na sporoj brzini. 
  5. Smjesu rasporedite u kalupe i pecite oko 30 minuta. 
  6. Kada je biskvit pečen, pustite ga da se ohladi
  7. Pripremite nadjev tako što ćete dio količine malina i jagoda ili borovnica prepoloviti, a ostatak narezati. 
  8. U zdjeli izmiksajte vrhnje s učvršćivačem za šlag i ekstraktom od vanilije, a potom dodajte mascarpone. 
  9. Smjesu za nadjev stavite u vrećicu za ukrašavanje. 
  10. Napravite valove po jednom biskvitu pa rasporedite prepolovljene jagode i drugo voće po izboru. 
  11. Ponovite postupak s idućim slojem biskvita. 
  12. S preostalim voćem ukrasite tortu.
Torta od jagoda, mascarponea i bijele čokolade 
FOTO: Shutterstock

Torta od jagoda, mascarponea i bijele čokolade 

Torta s mascarponeom i jagodama savršeno se slaže s bijelom čokoladom. Tortu spremite kroz dvije faze – pripremu biskvita i pripremu najfinije kreme od jagoda i bijele čokolade. 

Sastojci za biskvit:

  • 480 g višenamjenskog brašna
  • 6 jaja
  • 1 vrećica praška za pecivo 
  • 120 g čokolade u prahu 
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • 250 g maslaca (sobne temperature)
  • 400 ml mlijeka ili biljnog napitka
  • prstohvat soli

Sastojci za kremu:

  • 500 g mascarponea
  • 200 ml vrhnja za šlag 
  • 200 g bijele čokolade
  • 2 jušne žlice šećera u prahu

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 160 °C.
  2. Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i miksajte oko tri minute.
  3. Prosijajte brašno ako koristite glatko.
  4. Pomiješajte brašno, čokoladu u prahu, prašak za pecivo i sol.
  5. Bjelanjke izmiksajte u snijeg
  6. Smjesi od žumanjka naizmjenično dodajte žlicu smjese s brašnom pa žlicu izmiksanih bjelanjaka. 
  7. Potom izmiksajte sjedinjene smjese na maloj brzini uz dodavanje mlijeka i rastopljenog maslaca. 
  8. Od smjese ispecite dva biskvita oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečen. 
  9. Pripremite kremu tako da najprije bijelu čokoladu otopite na pari. 
  10. Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrstu smjesu. 
  11. Potom u šlag umiješajte mascarpone, preostale sastojke i ohlađenu bijelu čokoladu. 
  12. Kad se biskvit ispekao i ohladio, svaki biskvit podijelite na dva dijela kako biste dobili sveukupno četiri biskvita.
  13. Isto tako kremu podijelite u četiri porcije. 
  14. Na prvi biskvit stavite kremu i ponovite postupak do zadnjeg biskvita. 
  15. Zadnju porciju kreme iskoristite za premazivanje cijele torte
Cheesecake s jagodama i mascarponeom
FOTO: Shutterstock

Cheesecake s jagodama i mascarponeom

Ova brza torta od jagoda i mascarponea se ne peče, a pravi se od nekoliko sastojaka.

Idealna je kada želite nešto osvježavajuće i lagano u ove proljetne dane. 

Sastojci:

  • 250 g digestive keksa
  • 100 g maslaca (otopljenog)
  • 600 g krem sira
  • 250 g mascarponea
  • 350 g šećera u prahu (prosijanog)
  • 400 g jagoda
  • 250 g sjemenki nara.

Priprema

  1. Kalup promjera 25 cm obložite papirom za pečenje. 
  2. Kekse izblendajte ili dodajte u zip vrećicu i usitnite valjkom.
  3. Kekse potom u zdjeli pomiješajte s maslacem
  4. Rasporedite kekse po dnu kalupa, utisnite i ostavite da se hladi u hladnjaku oko jedan sat. 
  5. Pomiješajte krem sir, mascarpone i šećer u prahu. 
  6. U smjesu od sira dodajte jagode, pomiješajte i ostavite sat vremena u hladnjaku. 
  7. Za to vrijeme pripremite sjemenke nara i prosušite ih. 
  8. Smjesu od jagoda i sira rasporedite po biskvitu od keksa, poravnajte lopaticom i na kraju tortu posipajte sjemenkama nara. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu