Datulje i kolesterol: Koliko ih dnevno možete pojesti?

Datulje i kolesterol

Iako na prvi spomen kolesterola pomislimo na “loš” LDL kolesterol, zapravo je riječ o masnoći koja nam je neophodna za funkcioniranje organizma, ali dok je u granicama normale. 

Kolesterol nam je važan za sintezu hormona, vitamina D te žučnih kiselina. No, kada se kolesterol povisi iznad normalnih vrijednosti, povećava se rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca i moždanog udara

Upravo je LDL kolesterol taj koji će se nakupljati u arterijama, dok tzv. “dobar” HDL kolesterol pomaže u uklanjanju viška kolesterola u krvi. Iako prehrana ima individualan utjecaj na povećanje kolesterola u tijelu, postoje određene namirnice koje mogu pomoći smanjiti povišeni kolesterol. 

Previše datulja
FOTO: Shutterstock

Datulje i kolesterol 

Datulje su plodovi palme datulje koje vezujemo uz neke dalje zemlje, no nekako su se udomaćile i kod nas u obliku suhih plodova sa i bez koštica, a dostupne su i kao neki drugi proizvodi. 

Datulje obiluju vlaknima, vitaminima poput onih iz B skupine te mineralima kao što su kalij i magnezij. Bogate su i antioksidansima, ali i prirodno prisutnim šećerima. Upravo je dovoljan unos vlakana, oko 25 g dnevno, važan za smanjenje kolesterola.

Naime, kada jedemo namirnice koje sadrže kolesterol, ali i vlakna, ista će formirati viskoznu masu u probavnom sustavu koja će smanjiti apsorpciju kolesterola iz hrane. Međutim, to nije jedini mehanizam kako vlakna djeluju na smanjenje kolesterola. 

Jetra iz kolesterola proizvodi žučne kiseline potrebne za probavu masti. Gel formiran od pojedenih topljivih vlakana vezuje se za žučne kiseline koje se putem stolice izbacuju iz tijela. 

Kako je dio žučnih kiselina izbačen iz tijela zahvaljujući vlaknima, jetra mora potrošiti više kolesterola iz krvi da bi proizvela nove žučne kiseline, što posljedično dovodi do smanjenja LDL kolesterola. 

Također, datulje sadrže antioksidanse poput flavonoida, karotenoida i fenolnih kiselina, štiteći stijenke krvnih žila, smanjujući upale te sprečavajući oksidaciju LDL kolesterola. Tako se smanjuje rizik od ateroskleroze

U konačnici, konzumacija datulja povezuje se s povećanjem “dobrog” HDL kolesterola.

Međutim, važno je naglasiti da kod povišenog kolesterola treba usvojiti trajne zdrave prehrambene navike s naglaskom na unos vlakana i fizičku aktivnost. 

Koliko datulja dnevno
FOTO: Shutterstock

Koliko datulja dnevno?

Ne nužno, ali osobe koje pate od visokog kolesterola mogu imati povećanu ili prekomjernu tjelesnu masu. U tom je slučaju važno skinuti višak tjelesnih masti. Datulje, iako pogoduju smanjenju kolesterola, sadrže oko 280 kalorija na 100 g

Također, 100 g datulja sadrži čak 63 g prirodno prisutnih šećera. Ako se datulje mogu uklopiti u kalorijski deficit osoba koje uz smanjenje kolesterola trebaju i smanjiti težinu, svakako će se naći prostora za 2 – 3 datulje. 

Previše datulja značit će i prekomjeran unos šećera jer suho voće sadrži više šećera nego svježe. Iako dolazi u paketu s vlaknima i drugim nutrijentima, ne treba pretjerivati, a vlakna valja ponajviše unositi iz svježeg povrća i voća, mahunarki, cjelovitih žitarica

Zaključno, dnevno možete pojesti 3 – 5 datulja. Možete ih iskoristiti kao dodatak u jutarnjoj zobenoj kaši s borovnicama i lanenim sjemenkama. Ovaj spoj namirnica zaista je djelotvoran protiv kolesterola zbog vlakana, antioksidansa i omega-3 masnih kiselina

Generalno, dnevni unos datulja ovisit će o drugim namirnicama, odnosno količini šećera i kalorija iz drugih namirnica, pa ćete vidjeti kako se i datulje uklapaju u dnevni jelovnik. U tome vam može pomoći vaš nutricionist. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu