Tjedni jelovnik za ulcerozni kolitis: Što jesti?

Tjedni jelovnik za ulcerozni kolitis

Upalna bolest crijeva ulcerozni kolitis odnosi se na kroničnu upalu i stvaranje tzv. ulceracija, odnosno na stvaranje rana na sluznici debelog crijeva, posebno u rektumu i donjem dijelu kolona. Točan uzrok ovog upalnog stanja još nije poznat, no postoje određene pretpostavke.

Tako se vjeruje da je uzrok ulceroznog kolitisa autoimune prirode, okolišnih i genetskih čimbenika te stanja crijevne mikrobiotike. Ulcerozni kolitis se sastoji od faza mirovanja ili remisije te faza pogoršanja ili relapsa.

Simptomi ulceroznog kolitisa očituju se grčevima i bolovima u abdomenu, osjećajem hitnosti pražnjenja crijeva, proljevastom stolicom s tragovima krvi i sluzi, a onda posljedično i anemijom. Također, umor, gubitak apetita i smanjenje težine neki su od znakova.

Nažalost, još uvijek ne postoji lijek za ulcerozni kolitis koji bi ga izliječio, ali uz pomoć određenih lijekova, prehranom i u težim slučajevima kirurškim zahvatom ulcerozni kolitis se nastoji držati pod kontrolom. Prehrana se prilagođava s obzirom na spomenute faze relapsa i remisije.

U nastavku predstavljamo tjedni jelovnik za ulcerozni kolitis.

Tjedni jelovnik za ulcerozni kolitis

U fazi mirovanja omogućena je veća raznolikost namirnica, no bez obzira na predloženi jelovnik ili fazu, važno je da prehranu dodatno prilagodite u suradnji sa stručnom osobom.

Primjer jelovnika služi samo kao orijentir, a nutricionist će vam pomoći kreirati jelovnik koji odgovara vama, a da uspijeva zadovoljiti i nutritivne te energetske potrebe organizma.

U fazi mirovanja se nastoji osnažiti crijevna mikroflora pa pored unosa vlakana, što ovisi o njihovoj toleranciji, i nutritivno bogate hrane, obično se preporučuju i dodaci prehrani poput protuupalnih omega-3 masnih kiselina, probiotika te po potrebi drugih vitamina i minerala.

U fazi pogoršanja nastoji se konzumirati hrana koja ne sadrži toliko vlakana kako bi se smanjila mehanička iritacija crijeva. Jede se kuhano, pasirano te hrana bez jakih začina, drugim riječima, lako probavljiva.

Hoće li se kod ulceroznog kolitisa izbaciti određene namirnice ovisi i o drugim stanjima, poput intolerancije na laktozu. U tom se slučaju ne konzumiraju mliječni proizvodi. Baš zbog ograničenog unosa određenih skupina namirnica treba dobro izbalansirati jelovnik kako bi tijelo dobilo što je moguće više potrebnih nutrijenata.

Preporuka je voditi dnevnik prehrane i simptoma, odnosno reakcije na određenu hranu koja se pojede. To je dobar način kako prepoznati eventualne intolerancije i dodatno prilagoditi prehranu.

jelovnik za ulcerozni kolitis u fazi mirovanja
FOTO: Shutterstock

U fazi remisije

Evo kako izgleda tjedni jelovnik za ulcerozni kolitis za fazu remisije.

Ponedjeljak:

  • doručak – čiste zobene pahuljice s chia sjemenkama, borovnicama i mlijekom bez laktoze
  • ručak – losos sa salatom od rikole i maslinovog ulja uz pečeni batat i tikvicu
  • večera – pire od leće s kuhanom mrkvom i kockicama piletine.

Utorak:

  • doručak – kajgana s ribanom tikvicom, kockice feta sira i šnita kruha od pira
  • ručak – riža s mljevenom puretinom i kuhanom blitvom
  • večera – juha od bundeve s dvopekom.

Srijeda:

  • doručak – čiste zobene pahuljice s bananom, mlijekom bez laktoze i orasima ako se dobro podnose
  • ručak – integralna tjestenina s tunom iz salamure, s blitvom i po želji, s kaparima
  • večera – kuhana kvinoja sa svježim sirom i povrćem po izboru.

Četvrtak:

  • doručak smoothie od zobenih pahuljica, špinata, banane i grčkog tipa jogurta
  • ručak – kuhana palenta s dinstanom mrkvom i pilećim zabatkom
  • večera – usitnjen i na tost namazan avokado s kuhanim jajima.

Petak:

  • doručak – kuhana kaša od heljde s ribanom jabukom i cejlonskim cimetom
  • ručak – kus-kus s piletinom i povrćem
  • večera – juha od leće i krumpira s povrćem.

Subota:

  • doručak – palačinke od zobenog ili pirovog brašna s jogurtom i voćem
  • ručak – kuhani file oslića s krumpirom i povrćem
  • večera – tjestenina s ricotta sirom i brokulom.

Nedjelja:

  • doručak – integralni kruh bez sjemenki s avokadom i kuhanim jajima
  • ručak – povrće iz pećnice s crvenim mesom
  • večera – palenta sa svježim sirom i pečenim tikvicama.
jelovnik za ulcerozni kolitis u fazi relapsa
FOTO: Shutterstock

U fazi relapsa

U fazi relapsa, nažalost, prehrana je dodatno ograničena kako bi se što više ublažile iritacije i upale. Za razliku od prijašnjeg jelovnika, izbjegavaju se sjemenke i orašasti plodovi, mahunarke, mliječni proizvodi i cjelovite žitarice.

Ponedjeljak:

  • doručak – bijela riža s bananom
  • ručak – pire krumpir s pasiranom mrkvom i kuhanom piletinom
  • večera – bistra pileća juha s rižom.

Utorak:

  • doručak – tost od bijelog brašna s malo maslaca i kuhanim jajima
  • ručak – kuhani oslić na pari s palentom i tikvicom
  • večera – kuhano pureće meso s pireom od krumpira i mrkve.

Srijeda:

  • doručak – kaša s malo maslaca i kuhanom jabukom
  • ručak – kuhana teletina s tjesteninom i pasiranim povrćem
  • večera – bistra goveđa juha s kuhanom mrkvom.

Četvrtak:

  • doručak – kuhana usitnjena zobena kaša s bananom
  • ručak – kuhani krumpir i pire od tikvica s purećim medaljonima
  • večera – juha od mrkve i bundeve.

Petak:

  • doručak – kuhana jabuka s dvopekom i šalica čaja
  • ručak – bijela riža s kuhanom mrkvom i kuhanim filetom oslića ili druge ribe po izboru
  • večera – pasirana tikvica i mrkva s tjesteninom.

Subota:

  • doručak – griz s čajnom žličicom meda
  • ručak – kuhani batat i bundeva s piletinom
  • večera – pasirana povrtna juha s dvopekom.

Nedjelja:

  • doručak – kuhana jaja s dvopekom
  • ručak – kuhana riža s piletinom i pasiranim krumpirom
  • večera – usitnjena zobena kaša s pasiranim voćem.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu