Zdrave grickalice i kako ih napraviti

Zdrave grickalice i kako ih napraviti

Ako ste se odlučili zdravo hraniti, no ne želite odustati od grickalica, slijedite neke od recepata te pronađite novi najdraži “porok”.

Čips od batata

Batat je kvalitetna i visoko nutritivna namirnica. Zato se njime mogu zamijeniti ugljikohidrati iz krumpira. Preporučuje se čak i osobama koje zbog zdravstvenih razloga, poput dijabetesa, moraju izbjegavati šećer ili onima koji žele izgubiti na težini.

Ovaj smo vam put pripremili recept za čips od batata.

Sastojci:

  • 1 batat
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja
  • pola čajne žličice crvene paprike
  • pola čajne žličice curryja
  • pola čajne žličice kurkume
  • pola čajne žličice miješanih začina.
Čips od batata
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Tanko narežite batat na ploškice te ih položite u posudu.
  2. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje i začine te smjesu prelijte ravnomjerno po batatu.
  3. Dehidrirajte smjesu preko noći (ovo možete učiniti u aparatu za dehidratoru ili u pećnici na nižoj temperaturi, tj. na 50˚C).
  4. Čips poslužite uz umak po želji.

Dodatan savjet: pećnicu ostavite poluotvorenu dok se čips peče.

Grickalice od bučinih sjemenki

Bučine sjemenke imaju veliku energetsku vrijednost, ali kao međuobrok donose brojne dobrobiti. Prije svega tu su zdrave masti i fitosteroli koji pomažu kod povišenog kolesterola.

Ovaj recept bučine sjemenke podiže na novi nivo.

Sastojci:

  • 2 šalice bučinih sjemenki (namočite preko noći, osušite i isperite)
  • 1 čajna žličica slatke mljevene paprike
  • 1 jušna žlica agavinog sirupa
  • jedna i pol čajne žličice soli
  • 3 jušne žlice soka od limuna.
Grickalice od bučinih sjemenki
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Pomiješajte sve sastojke u zdjeli i dobro promiješajte žlicom.
  2. Sušite u dehidratoru (12 sati na 42˚C) ili u pećnici na 50˚C.

Čips od kelja

Kelj je idealna namirnica jer našem organizmu osigurava prijeko potrebne vitamine i minerale. Smatra se jednom od najboljih nutritivnih namirnica na svijetu, a bogat je i vlaknima.

I njega možete poslužiti u obliku čipsa.

Sastojci:

Čips od kelja
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Kelj operite i posušite.
  2. Položite ga u zdjelu i posipajte ostalim sastojcima.
  3. Smjesu dobro promiješajte rukama tako da se sve upije u kelj.
  4. Papir za pečenje položite na lim za pečenje.
  5. Rasprostite kelj po njemu te pecite pet minuta na 225˚C.

Izradu možete pogledati i ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=qATP8J-rK28

Kokice od cvjetače

Cvjetača ili karfiol pripada porodici krstašica ili kupusnjača. Sadrži impresivan niz hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale, antioksidanse i druge fitokemikalije, pa je nepravedno zapostavljena u prehrani kod većine ljudi.

Umjesto klasičnih kokica probajte kokice od cvjetače.

Sastojci:

Kokice od cvjetače
FOTO. Shutterstock

Priprema

  1. Glavicu cvjetače razlomite na manje cvjetiće te položite u veliku zdjelu.
  2. Preostale sastojke stavite po vrhu cvjetače i promiješajte.
  3. Ostavite neko vrijeme kako bi cvjetača upila sastojke.
  4. Položite na papir za pečenje u dehidrator (8 – 10 sati) ili u poluotvorenu pećnicu (50˚C).
Granola
FOTO: Shutterstock

Granola

Granola ne bi trebala biti samo dio doručka, već je i sjajna grickalica s kojom možete svašta.

Sve o njoj i recept potražite u članku “Granola – kako i zašto je pripremiti?“.

Salata od dinje

Dinja je niskokalorično voće koje obiluje vitaminima i mineralima te sadrži veliki postotak vode. Zato je i odličan izbor kad vam se nešto gricka.

Za ovu zanimljivu salatu od dinje treba vam tek par namirnica.

Sastojci:

  • 1 dinja
  • pola malog crvenog luka
  • 1/4 limuna ili limete (opcionalno)
  • prstohvat soli
  • nekoliko ukiseljenih krastavaca (ukiselite ih sami ili pri kupovini pripazite da ne sadrže dodane šećere ili konzervanse).
Salata od dinje
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Narežite dinju na četvrtine i odvojite od kore.
  2. Potom je narežite na manje kockice ili šnite te položite na tanjur.
  3. Luk narežite na tanke ploške te raspršite po dinji.
  4. Krastavce narežite i položite na ostale sastojke.
  5. Na kraju iscijedite limun ili limetu za dodatnu svježinu.
  6. Začinite solju i uživajte!

Jabuka s kikirikijem

Nadaleko poznata zdrava jabuka i kikiriki maslac koji će osigurati proteine. Zajedno se sjajno slažu.

Ako još niste, svakako probajte ovaj snack. Oduševit ćete se.

Sastojci:

Jabuka s kikirikijem
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Narežite jabuku na ploške.
  2. Svaku plošku namažite maslacem od kikirikija.
  3. Posipajte cimetom i uživajte!
Savjet za pripremu

Koristite organski maslac od kikirikija (bez dodanih šećera). Možete ga pronaći u specijaliziranim trgovinama. Cijenom se znatno ne razlikuje od maslaca iz supermarketa (po teksturi je više tekući).

Domaći kikiriki maslac
FOTO: Shutterstock

Također, takav maslac možete i sami napraviti. Oljušteni kikiriki (bez dodanih soli) stavite u blender i procesuirajte dok ne dobijete teksturu maslaca (možete dodati 1 – 2 jušne žlice maslinovog ulja za lakše procesuiranje).

Pročitajte članak “Kako napraviti domaći kikiriki maslac?“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu