Osam ukusnih načina da jedemo zdrave sjemenke
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Sjemenke sadrže obilje vitamina i minerala, poput cinka, vitamina E, esencijalnih omega-kiselina i biljnih proteina, kao i vlakna. Redovita konzumacija sjemenki može pomoći očuvanju dobrog zdravlja i prevenirati nastanak krvožilnih bolesti, te pomoći da naša koža bude pravilno nahranjena i hidratizirana iznutra.
Naši preci su tijekom zime pekli ili jeli sirove sjemenke bundeve kao grickalice, a sjemenke poput sezama koristili prilikom pravljenja deserta poput orašnica.
Sjemenke su zdravi snack, koji neće naštetiti našem zdravlju (poput čipsa i drugih prženih i presoljenih grickalica). Nažalost, danas mnogi ljudi zanemaruju sjemenke u prehrani i ne unose ih u dovoljnoj količini.
Pročitajte članak “Sjemenke koje biste trebali dodati u vašu prehranu“.
Donosimo vam osam jednostavnih i ukusnih načina kojima možete povećati unos sjemenki u prehrani, čak i ako ih ne volite, budući da ih gotovo nećete ni primijetiti na vašem tanjuru.
1. Dekorirajte sjemenkama kruh i peciva
Kruh i peciva u pekarama često izgledaju neodoljivo, s malo propečenih sjemenki. Isto možete primijeniti i vi u vašoj kuhinji, kada pripremate domaći kruh i peciva (poput kiflica, lepinja i uštipaka).
Osim što će izgledati “kao iz pekarnice”, domaći kruh i peciva bit će i zdraviji. Sjemenkama bundeve možete dekorirati i kolače i druge deserte (za više ideja za zdrave i prirodne dekoracije za kolače iz vaše kuhinje pročitajte “Prirodne dekoracije za torte i kolače iz vaše kuhinje“).
2. Poslužite sjemenke kao snack tijekom gledanja televizije
U večernjim satima, tijekom gledanja televizije, servirajte sjemenke i orašaste plodove (poput badema i oraha), kao zdravi snack za cijelu obitelj. Nećete ni primijetiti tijekom gledanja omiljene televizijske serije ili emisije da se posudica sa sjemenkama – ispraznila.
Više ideja potražite u članku “Zdrave grickalice za cijelu obitelj“.
3. Dodajte sjemenke u sendviče
Prilikom pravljenja sendviča ubacite i čajnu žličicu sjemenki sezama ili lana u njih. Osim okusa, dodat ćete malo zdravih minerala i zdravih omega-kiselina u vaš sendvič.
Još više zdravstvenih dobrobiti dobit ćete ukoliko u sendviče dodate samljevene sjemenke, budući da se one lakše probavljaju, što povećava apsorpciju vitamina i minerala.
4. Jedite sjemenke s jogurtom
Bilo da volite voćni jogurt ili obični, dodajte žlicu mljevenih ili cijelih sjemenki u vaš jogurt. Ukoliko pomiješate jogurt s malo tahinija (namaza od sezamovih sjemenki), dobit ćete fantastičan dresing za salatu.
5. Sjemenkama dekorirajte salate
Sjemenke su prelijepa dekoracija na salatama, a uz primamne salate ujedno ćete tokom jela “pojesti” i njihove hranjive sastojke.
6. Jedite tahini
Tahini osim što je bogat izvor omega-3 kiselina, jedan je od najboljih biljnih izvora kalcija, tako da, ako ste vegan, ovaj namaz (ili barem sezam) biste trebali jesti svakodnevno.
Tahini možete koristiti kao biljni namaz, kao dresing za salatu, te kao umak. Najukusniji način za konzumiranje tahinija je da napravite hummus (namaz od kuhanog slanutka i tahinija).
Pročitajte i “9 razloga zašto trebate konzumirati tahini“.
7. Pomiješajte sjemenke crnog kima s medom
Ljekovitost sjemenki crnog kima spominje se u Bibliji, kao i u Kur’anu, gdje je zabilježena izjava proroka Muhameda da je “crni kim lijek za sve osim smrti“.
Ove super zdrave sjemenke su poprilično gorkog okusa, a koji možete neutralizirati ako ih pomiješate s malo meda. Više o ljekovitim i nutritivnim svojstvima sjemenki crnog kima možete pročitati u članku “Sjemenke crnog kima – zašto su dobre za zdravlje?“.
8. Dodajte sjemenke u muesli za doručak
Mljevene ili cijele sjemenke možete dodati u mješavinu žitarica za doručak te obogatiti svoj jutarnji obrok obiljem vitamina, zdravih masnoća i vlakana. Recept za domaći muesli bez glutena možete pronaći u članku “Musli bez glutena – recept za zdrav doručak“.
Ukoliko vam se sviđa ovaj tekst, pročitajte i “Kako se motivirati da jedemo više salate od svježeg povrća?“.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja