Piletina i giht: Savjeti za kuhanje i što izbjegavati

Piletina i giht

Idu li piletina i giht zajedno? Piletina je nemasno meso bogato nutrijentima, no ako imate giht (poznat i kao gihtni artritis), trebate biti oprezni kod sljedećeg:

  • koje dijelove odabirete
  • koliko jedete
  • kakav je način pripreme.

Giht nastaje kada se u tijelu nakuplja mokraćna kiselina koja formira kristale u zglobovima, što uzrokuje jaku bol i upalu. Ovo stanje može biti izuzetno bolno i onesposobljavajuće. Mokraćna kiselina proizlazi iz purina, tvari koje se nalaze u svakoj stanici vašeg tijela i mnogim namirnicama.

Istraživanje sugerira da prekomjerni unos purina dovodi do povećanih razina mokraćne kiseline (hiperuricemije) i gihta.

Nutritivna vrijednost piletine

Obična piletina je visokoproteinska opcija koja je siromašna natrijem, šećerom i ugljikohidratima, te je bogata esencijalnim nutrijentima poput:

Za razliku od crvenog mesa, perad – posebno pileća prsa bez kože i kostiju – često se bira od strane onih koji žele zdraviju prehranu, održavanje tjelesne mase i smanjenje rizika od kroničnih bolesti.

Održavanje zdrave tjelesne mase ključno je za upravljanje gihtom jer se smatra da pretilost povećava rizik od gihta na dva načina – dovodi do veće proizvodnje mokraćne kiseline i bubrezi postaju manje učinkoviti u eliminaciji mokraćne kiseline.

Nutritivni podaci o piletini

Porcija pilećih prsa (85 g) na žaru sadrži:

  • kalorije – 128
  • masnoće – 2,7 g
  • natrij – 44 mg
  • ugljikohidrati – 0 g
  • vlakna – 0 g
  • šećeri – 0 g
  • proteini – 26 g.

Američka udruga za srce (AHA) preporučuje odabir peradi bez kože i pripremu bez dodanih zasićenih ili trans masti i prekomjernog natrija. Namirnice bogate nutrijentima, poput piletine, mogu pomoći u kontroliranju tjelesne mase, kolesterola i krvnog tlaka.

Purini u piletini
FOTO: Shutterstock

Piletina i giht – je li piletina sigurna za osobe s gihtom?

To ovisi o dijelu mesa i njegovom sadržaju purina. Iako je piletina uglavnom umjereno bogata purinima, određeni dijelovi, poput organa (pileća jetra, srce i želudac), sadrže visoke količine purina i trebaju se izbjegavati.

Dijelove mesa s umjerenim sadržajem purina treba konzumirati umjereno.

Preporučuje se da dnevni unos purina ne prelazi 400 mg.

Purini u piletini

Evo sadržaja purina u različitim dijelovima piletine (na 100 g):

  • batak – 68,8 mg (nizak)
  • noga – 122,9 mg (umjeren)
  • krilca – 137,5 mg (umjeren)
  • prsa (bez kože) – 141,2 mg (umjeren)
  • jetra – >300 mg (visok).

Savjeti za kuhanje pogodni za giht

Purine u piletini možete smanjiti ako slijedite nekoliko savjeta:

  • uklonite kožu, jer ona sadrži dodatne purine i nezdrave masti
  • isperite i kuhajte piletinu u vodi, što značajno smanjuje sadržaj purina
  • piletinu roštiljajte umjesto da je pržite ili pohate
  • izbjegavajte serviranje piletine s umacima, juhama ili varivima
  • koristite zdrava ulja poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja i avokadovog ulja za kuhanje.

I mokra toplina (kuhanje) i suha toplina (roštiljanje) imaju sličan učinak na smanjenje sadržaja purina u piletini.

Piletina i giht – što treba izbjegavati?

Ako imate giht, izbjegavajte:

  • alkohol (npr. hrana pržena u pivskom tijestu, vino u umacima)
  • prekomjerno masne mliječne proizvode (npr. kiselo vrhnje, maslac)
  • životinjske masti (npr. svinjska mast).

Kuhanje piletine smanjuje njezin sadržaj purina jer se purini oslobađaju u sokove. Zbog toga se umaci, variva i juhe, koji koriste ove sokove kao osnovu, smatraju bogatim purinima i treba ih izbjegavati.

Vrste ulja, marinada i umaka koje koristite za začinjavanje i kuhanje piletine također imaju važnu ulogu. Odaberite biljna ulja bogata protuupalnim svojstvima, poput maslinovog i avokadovog ulja. Za začinjavanje koristite protuupalne namirnice kao što su:

Također, temperatura skladištenja piletine i trajanje zamrzavanja mogu utjecati na sadržaj purina. Niže temperature i kraće vrijeme u zamrzivaču mogu smanjiti aktivnost enzima, što može smanjiti sadržaj purina. Ovaj princip vjerojatno vrijedi i za piletinu kao što vrijedi za škampe. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pugle, M. (2025). Chicken and Gout: How Much to Eat and Cooking TipsVerywell Health.
  2. Wu, B. i sur. (2019). Availability and quality of published data on the purine content of foods, alcoholic beverages, and dietary supplements. Journal of Food Composition and Analysis, 84: 103281. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu