Piletina i giht: Savjeti za kuhanje i što izbjegavati
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
![Piletina i giht](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Piletina-i-giht.jpg?x38585)
Idu li piletina i giht zajedno? Piletina je nemasno meso bogato nutrijentima, no ako imate giht (poznat i kao gihtni artritis), trebate biti oprezni kod sljedećeg:
- koje dijelove odabirete
- koliko jedete
- kakav je način pripreme.
Giht nastaje kada se u tijelu nakuplja mokraćna kiselina koja formira kristale u zglobovima, što uzrokuje jaku bol i upalu. Ovo stanje može biti izuzetno bolno i onesposobljavajuće. Mokraćna kiselina proizlazi iz purina, tvari koje se nalaze u svakoj stanici vašeg tijela i mnogim namirnicama.
Istraživanje sugerira da prekomjerni unos purina dovodi do povećanih razina mokraćne kiseline (hiperuricemije) i gihta.
Nutritivna vrijednost piletine
Obična piletina je visokoproteinska opcija koja je siromašna natrijem, šećerom i ugljikohidratima, te je bogata esencijalnim nutrijentima poput:
- antioksidansa
- B vitamina
- minerala poput selena i fosfora.
Za razliku od crvenog mesa, perad – posebno pileća prsa bez kože i kostiju – često se bira od strane onih koji žele zdraviju prehranu, održavanje tjelesne mase i smanjenje rizika od kroničnih bolesti.
Održavanje zdrave tjelesne mase ključno je za upravljanje gihtom jer se smatra da pretilost povećava rizik od gihta na dva načina – dovodi do veće proizvodnje mokraćne kiseline i bubrezi postaju manje učinkoviti u eliminaciji mokraćne kiseline.
Nutritivni podaci o piletini
Porcija pilećih prsa (85 g) na žaru sadrži:
- kalorije – 128
- masnoće – 2,7 g
- natrij – 44 mg
- ugljikohidrati – 0 g
- vlakna – 0 g
- šećeri – 0 g
- proteini – 26 g.
Američka udruga za srce (AHA) preporučuje odabir peradi bez kože i pripremu bez dodanih zasićenih ili trans masti i prekomjernog natrija. Namirnice bogate nutrijentima, poput piletine, mogu pomoći u kontroliranju tjelesne mase, kolesterola i krvnog tlaka.
![Purini u piletini](https://krenizdravo.dnevnik.hr/wp-content/uploads/2025/02/Purini-u-piletini.jpg?x38585)
Piletina i giht – je li piletina sigurna za osobe s gihtom?
To ovisi o dijelu mesa i njegovom sadržaju purina. Iako je piletina uglavnom umjereno bogata purinima, određeni dijelovi, poput organa (pileća jetra, srce i želudac), sadrže visoke količine purina i trebaju se izbjegavati.
Dijelove mesa s umjerenim sadržajem purina treba konzumirati umjereno.
Purini u piletini
Evo sadržaja purina u različitim dijelovima piletine (na 100 g):
- batak – 68,8 mg (nizak)
- noga – 122,9 mg (umjeren)
- krilca – 137,5 mg (umjeren)
- prsa (bez kože) – 141,2 mg (umjeren)
- jetra – >300 mg (visok).
Savjeti za kuhanje pogodni za giht
Purine u piletini možete smanjiti ako slijedite nekoliko savjeta:
- uklonite kožu, jer ona sadrži dodatne purine i nezdrave masti
- isperite i kuhajte piletinu u vodi, što značajno smanjuje sadržaj purina
- piletinu roštiljajte umjesto da je pržite ili pohate
- izbjegavajte serviranje piletine s umacima, juhama ili varivima
- koristite zdrava ulja poput ekstra djevičanskog maslinovog ulja i avokadovog ulja za kuhanje.
I mokra toplina (kuhanje) i suha toplina (roštiljanje) imaju sličan učinak na smanjenje sadržaja purina u piletini.
Piletina i giht – što treba izbjegavati?
Ako imate giht, izbjegavajte:
- alkohol (npr. hrana pržena u pivskom tijestu, vino u umacima)
- prekomjerno masne mliječne proizvode (npr. kiselo vrhnje, maslac)
- životinjske masti (npr. svinjska mast).
Kuhanje piletine smanjuje njezin sadržaj purina jer se purini oslobađaju u sokove. Zbog toga se umaci, variva i juhe, koji koriste ove sokove kao osnovu, smatraju bogatim purinima i treba ih izbjegavati.
Vrste ulja, marinada i umaka koje koristite za začinjavanje i kuhanje piletine također imaju važnu ulogu. Odaberite biljna ulja bogata protuupalnim svojstvima, poput maslinovog i avokadovog ulja. Za začinjavanje koristite protuupalne namirnice kao što su:
- ljute papričice
- rajčice
- kurkuma.
Također, temperatura skladištenja piletine i trajanje zamrzavanja mogu utjecati na sadržaj purina. Niže temperature i kraće vrijeme u zamrzivaču mogu smanjiti aktivnost enzima, što može smanjiti sadržaj purina. Ovaj princip vjerojatno vrijedi i za piletinu kao što vrijedi za škampe.
Pročitajte i ove članke:
- Ovo su najzdraviji načini pripreme piletine
- Kako znati je li piletina pokvarena? Tri su glavna pravila
- Je li giht zarazan? Evo odgovora na česta pitanja.
- Pugle, M. (2025). Chicken and Gout: How Much to Eat and Cooking Tips. Verywell Health.
- Wu, B. i sur. (2019). Availability and quality of published data on the purine content of foods, alcoholic beverages, and dietary supplements. Journal of Food Composition and Analysis, 84: 103281.