Je li giht zarazan? Evo odgovora na česta pitanja

Giht, karakteriziran bolnom upalom koja obično zahvaća jedan zglob prije nego što se potencijalno proširi na druge, obično cilja nožni palac

Giht, karakteriziran bolnom upalom koja obično zahvaća jedan zglob prije nego što se potencijalno proširi na druge, obično cilja nožni palac. Simptomi mogu uključivati intenzivnu bol, oteklinu i vidljivo crvenilo popraćeno toplinom.

S obzirom na simptome, osobito u nožnim prstima, neki se pojedinci mogu zapitati je li giht zarazan ili predstavlja značajan rizik. Bitno je pojasniti da artritis, uključujući giht, nije zarazan. Naime, proizlazi iz unutarnje komplikacije koja uključuje nakupljanje mokraćne kiseline.

Evo odgovora na još neka često postavljana pitanja o gihtu.

Je li giht opasan po život?

Iako neliječeni giht može nepovoljno utjecati na kvalitetu života, nije fatalan. Međutim, određeni čimbenici rizika povezani s gihtom, poput kronične bolesti bubrega, kongestivnog zatajenja srca i dijabetesa, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne liječe.

Giht ne dovodi izravno do smrtnih ishoda, ali može znatno otežati pokretljivost zbog jake boli u zglobovima. Neliječeni giht može dovesti do nepovratnog oštećenja zglobova, što utječe na kvalitetu života.

Što uzrokuje giht?

Giht nastaje zbog viška mokraćne kiseline (hiperurikemija), koja se može kristalizirati u zglobovima, uzrokujući bol i upalu. Čimbenici rizika uključuju prehrambene navike, pretilost, hipertenziju i genetsku predispoziciju.

Ostali čimbenici rizika za hiperurikemiju i posljedični giht uključuju:

Giht nastaje zbog viška mokraćne kiseline (hiperurikemija), koja se može kristalizirati u zglobovima
FOTO: Shutterstock

Koji su simptomi gihta?

Simptomi uključuju jaku bol i oticanje zahvaćenih zglobova, pri čemu je nožni palac najčešće zahvaćen. Druga područja poput gležnjeva i koljena također mogu biti zahvaćena.

Je li giht izlječiv?

Trenutačno ne postoji lijek za giht, ali se njime može učinkovito upravljati kako bi se smanjile upale i spriječilo oštećenje zglobova.

Kako se liječi giht?

Liječenje je usmjereno na ublažavanje simptoma, sprječavanje pogoršanja i smanjenje razine mokraćne kiseline. Opcije uključuju:

  • lijekove protiv bolova
  • steroide
  • kolhicin
  • lijekove za snižavanje mokraćne kiseline
  • liječenje kroničnih bolesti
  • promjenu načina života.

Koliko traje liječenje gihta?

Trajanje liječenja varira ovisno o trajanju pogoršanja, nakon čega slijedi razdoblje remisije. Strategije samokontrole tijekom remisije, kao što su modifikacije prehrane i tjelovježba, ključne su za sprječavanje pogoršanja.

Dakle, iako giht predstavlja značajnu nelagodu i potencijalne dugoročne komplikacije, nije zarazan i može se učinkovito liječiti odgovarajućom medicinskom terapijom i prilagodbom načina života.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Cherney, K. (2024). Can Gout Pass from Person to Person? Common Questions. Healthline.
  2. How Do I Know If I Have Gout? (2023). WebMD.
  3. Gout. (2022). Mayo Clinic.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu