Koliko češnjaka jesti dnevno? Odgovara nutricionistica

Koliko češnjaka jesti dnevno

Češnjak je nezaobilazna namirnica u svakodnevnoj prehrani, a njegova upotreba i u ljekovite svrhe broji i nekoliko stoljeća. Češnjak se naziva i prirodnim antibiotikom zahvaljujući njegovom pozitivnom utjecaju na krvožilni sustav i imunitet.

Zanimljivo je da češnjak ima i višu energetsku vrijednost kada ga razmatramo unutar skupine povrća, pa tako 100 g češnjaka sadrži čak 149 kalorija. Međutim, nitko neće pojesti tu količinu češnjaka, a jedan režanj sadrži oko 10 kalorija.

Bogat je manganom, vitaminom B6, vitaminom C i bakrom, a ono što mu daje karakterističan miris je sumporni spoj alicin. Za češnjakom će posegnuti osobe koje žele sniziti krvni tlak i kolesterol, ali i ublažiti simptome prehlade zahvaljujući blagom antimikrobnom djelovanju.

Ono što je također korisno jest što češnjak djeluje kao prebiotik hraneći dobre crijevne bakterije pridonoseći boljoj probavi. Unatoč svim dobrobitima svejedno treba postaviti pitanje koliko češnjaka jesti dnevno.

Koliko češnjaka jesti dnevno?

Važno je reći da, iako često pripisujemo veliku moć pojedinoj namirnici, pa tako i češnjaku, moramo biti svjesni toga da je na kraju riječ o hrani, a ne o lijeku.

Ako želimo brinuti o zdravlju i poboljšati njegovo stanje, onda puko konzumiranje češnjaka ili bilo koje pojedinačne namirnice u većim količinama neće pomoći.
U pravilu 1 – 2 ili tri režnja češnjaka dnevno bit će dovoljno kako bismo dobili benefite od njegove konzumacije
FOTO: Shutterstock

Tek kada posložimo prehranu koja nam pruža sve potrebne nutrijente i energiju u količini koja je potrebna baš našem tijelu, onda možemo napraviti korak više i fokusirati se na pojedinačne namirnice, posebice s obzirom na vlastite potrebe.

U pravilu 1 – 2 ili tri režnja češnjaka dnevno bit će dovoljno kako bismo dobili benefite od njegove konzumacije. To što neka namirnica, poput češnjaka, pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje ne znači da je možemo jesti u velikim količinama ili neograničeno.

Nuspojave od previše češnjaka

U prehrani, kao i u zdravlju vrijedi da je umjerenost među najvažnijim faktorima. Nuspojave od previše češnjaka mogu uključivati nadutost, proljev, bolove u trbuhu, refluks i žgaravicu, intenzivan miris tijela i zadah te u rijetkim slučajevima alergijske reakcije.

Ako uzimate lijekove, posebice antikoagulanse poput aspirina, češnjak može otežati djelovanje lijeka, odnosno usporiti zgrušavanje krvi. Zato osobe koje uzimaju takve lijekove ne bi ga trebale konzumirati ili u dogovoru sa stručnom osobom moraju vidjeti postoji li prostora za njegovu konzumaciju.

Također, osobe koje su osjetljivog želuca, imaju žgaravicu ili gastritis također će ga izbjegavati. Dojilje će također pripaziti na njegov unos zbog utjecaja na miris mlijeka, a osobe koje unutar tjedan dana imaju zakazane operacije jednako će ga tako izbjegavati.

Dakle, određene skupine s obzirom na zdravstvena stanja, uzimanje lijekova ili dojenje trebaju pripaziti, ograničiti ili na neko vrijeme prestati s konzumacijom češnjaka. Zdrave osobe mogu pojesti 1 – 3 režnja češnjaka dnevno, i to najbolje raspoređeno kroz dan.

Veća konzumacija češnjaka odjednom neće imati bolje prednosti za zdravlje, štoviše, može uzrokovati spomenute nuspojave.

Uključite raznoliko povrće i voće, cjelovite žitarice, mahunarke, razne vrste ribe, nemasnih mliječnih proizvoda i mesa, sjemenke i orašaste plodove. Raznolikošću ćete dobiti sve potrebno.

Nuspojave od previše češnjaka
FOTO: Shutterstock

Kako koristiti češnjak?

Zasigurno ste čuli kako prije konzumacije češnjak treba zgnječiti i ostaviti ga nekoliko minuta. Ovo je način da iz njega izvučemo maksimalnu korist jer drobljenjem češnjaka potičemo stvaranje alicina koji u sebi nosi antibakterijski i antimikrobni potencijal.

Razlog zašto ga trebamo ostaviti nekoliko minuta nakon gnječenja je taj da enzim aliinaza ima vremena pretvoriti aliin u alicin. Ako ga odmah ubacite u lonac, riskirate puni potencijal koji nosi ovaj sastojak češnjaka. Kad ste ga zgnječili, ostavite ga do 10 minuta da odstoji.

Postoje i kapsule s češnjakom kao dodatak prehrani. Prije uzimanja posavjetujte se sa stručnom osobom o načinu i vremenu uzimanja, posebice ako uzimate lijekove. Češnjak se koristi i u narodnoj medicini pa na bazi češnjaka postoje i tinkture za jačanje imuniteta.

Zaključno, češnjak je poželjan u našoj prehrani kao dio raznolike i uravnotežene prehrane s iznimkom za pojedine faze života ili zdravstvena stanja. Dodaci prehrani na bazi češnjaka imaju smisla ako su zaista potrebni i pravilno ih uzimamo.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu