Čajevi protiv raka: 10 vrsta koje djeluju protuupalno

Čajevi protiv raka

Čajevi protiv raka imaju dugu povijest terapeutske upotrebe, a danas se i moderna medicina oslanja na biljne lijekove jer igraju ključnu ulogu u prevenciji, kao i u liječenju raka.

U raznim studijama i istraživanjima postoji sve više dokaza koji ukazuju na to da rak spada u bolesti koje se mogu spriječiti.

Ljekovite i začinske biljke pružaju podršku zdravlju i pokazuju sposobnost modificiranja nekoliko staničnih procesa koji su povezani s rizikom od raka i/ili ponašanjem tumora.

Dokazano djeluju na višestruke procese, uključujući proliferaciju (umnožavanje stanica), apoptozu (programiranu smrt stanice), angiogenezu (nastanak krvnih žila iz već postojećih) i imunološku sposobnost da pronađu i unište abnormalne stanice, uključujući i tumorske te se na taj način sprječavaju razvoj raka.

Iako je manje poznato, ali upravo je iz ljekovitog bilja identificirano i izolirano nekoliko kemoterapijskih lijekova za liječenje raka. Mnogi prirodni proizvodi i koncentrirani spojevi dobiveni iz njih imaju snažno antikancerogeno djelovanje.

uništavanje raka
FOTO: Shutterstock

Čajevi protiv raka pokazuju svoje zdravstvene dobrobiti zahvaljujući bogatom izvoru antioksidansa. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale u tijelu koji mogu izazvati upalu i poremetiti rad tjelesnih stanica.

Većina istraživanja o čaju i prevenciji raka usredotočena je na prirodni antioksidans epigalokatehin-3-galat, EGCG koji je u određenim studijima pokazao aktivno djelovanje u smanjenju rizika od raka, osobito raka mokraćnog mjehura.

Zeleni čaj sadrži najviše EGCG-a, ali svi čajevi sadrže vrijedne antioksidanse i ljekovite potencijale kojima mogu stimulirati imunološki sustav i spriječiti rak.

Ljekovito djelovanje biljaka pokazalo je u istraživanjima sljedeća svojstva:

 • služe kao inhibitori bioaktivacije karcinogena
 • smanjuju stvaranje slobodnih radikala
 • pojačavaju reakciju imunološkog sustava
 • reguliraju upalu
 • napadaju stanice raka
 • suzbijaju diobu stanica i rast mikroba
 • potiču apoptozu u kancerogenim stanicama
 • usporavaju širenje raka (metastaze)
 • olakšavaju simptome raka
 • smanjuju nuspojave liječenja.
Pretjerana upala povezana je s razvojem raka. Istraživanja su pokazala da pijenje biljnog čaja koji obiluje protuupalnim spojevima smanjuje rizik od razvoja bolesti.

Čajevi protiv raka

Postoji više popularnih biljnih čajeva koji sadrže protuupalna i antikancerogena svojstva. Puni su antioksidansa, a konzumacija 2 – 3 šalice čaja svaki dan pozitivno će utjecati na zdravlje i ojačati imunološki sustav.

Čaj od bosiljka
FOTO: Shutterstock

1. Čaj od bosiljka (Ocimum basilicum)

Čaj od bosiljka se priprema od poznate kulinarske biljke koja je omiljena u talijanskoj kuhinji i kuhinji jugoistočne Azije.

Aromatični bosiljak obiluje aktivnim spojevima poput linalola, 1,8-cineola, estragola i eugenola. Zahvaljujući ovim spojevima nekoliko studija je dokazalo da bosiljak ima antimutageno i antikancerogeno djelovanje na staničnoj razini.

Usto, sadrži antioksidativna, antivirusna i antibakterijska svojstva pa ga, osim u čaju, redovito koristite u prehrani.

Pročitajte članak “Tulsi čaj: Nazivaju ga “eliksirom života” zbog utjecaja kakav ima na zdravlje! Evo gdje ga kupiti i kako ga napraviti kod kuće“.

2. Čaj od origana (Origanum vulgare)

Čaj od origana je još jedna snažna začinska biljka koja je omiljen sastojak u mediteranskoj kuhinji.

Origano ima najbogatiji izvor antioksidansa među začinskim biljkama. Usporava rast stanica raka i potiče apoptozu (smrt stanica). Jača imunološki sustav, podiže razinu energije, ima jaka antibakterijska svojstva i prirodni je dezinficijens.

Pročitajte članak “Čaj od origana: Odličan je za urinarne infekcije i pluća! Evo kako ga pripremiti i koliko ga dugo treba piti“.

3. Infuzija od crvene djeteline (Trifolium pratense)

Crvena djetelina je izvrsna biljka za prevenciju raka. Infuzija napravljena od cvjetova, listova i stabljika crvene djeteline ne samo da ima vrlo visok sadržaj proteina, minerala i vitamina, već je izvrstan izvor fitosterola.

Fitosteroli su tvari slične hormonima koje se nalaze u mnogim biljkama i koje se u ljudskim crijevima mogu biokonvertirati u aktivne estrogene protiv raka i druge korisne hormone protiv stresa.

Priprema biljne infuzije

Kako biste napravili infuziju, navečer u staklenku od litre stavite dvije pune šake odabrane biljke i prelijte je vrućom vodom sve do vrha. Zatvorite staklenku hermetičkim poklopcem i ostavite je tijekom noći.

Sljedeće jutro procijedite gotov čaj u termosicu. Prvu šalicu čaja popijte ujutro natašte i nastavite ga piti tijekom dana, sve dok ne popijete cijelu količinu.

Svaku večer pripremite novu dozu biljnog čaja.

Još jedna odlična infuzija protiv raka je infuzija od koprive (Urtica dioica L.), koja se priprema na jednak način.

Čaj od hibiskusa
FOTO: Shutterstock

4. Čaj od hibiskusa (Hibiscus sabdariffa)

Hibiskus je snažan antioksidans koij ima blagotvoran utjecaj na kardiovaskularni sustav.

Studije su pokazale da ekstrakti ploda i listova hibiskusa, uz antioksidativno, imaju i antitumorsko djelovanje. Štite tjelesne stanice od djelovanja slobodnih radikala koji utječu na starenje na staničnoj razini.

Ujedno pomaže i bori se protiv određenih vrsta leukemije. Prema studiji iz 2015. godine polifenoli u listovima hibiskusa mogu pomoći u induciranju smrti tumorskih stanica kod raka kože. Druga studija iz iste godine također je potvrdila da ekstrakti listova hibiskusa mogu inhibirati djelovanje stanica raka prostate.

5. Čaj od kurkume (Curcuma longa)

Čaj od kurkume priprema se od korijena i praha ove svestrane začinske biljke. Aktivni sastojak, kurkumin, dokazano ima impresivno protuupalno djelovanje.

Pomaže u smanjenju markera upale koji mogu doprinjeti stanjima poput autoimunih bolesti. Upravlja metaboličkim sindromom, ublažava bolove u zglobovima, poboljšava imunološku funkciju, smanjuje tjeskobu i regulira razinu šećera u krvi.

Preporučuje se u čaj dodati prstohvat mljevenog crnog papra jer studije pokazuju da kombinacija piperina (alkaloida prisutnog u crnom papru) i kurkumina može proizvesti bolju apsorpciju i pojačati ljekovito djelovanje.

6. Čaj od korijena čička (Arctium lappa)

Recenzija iz 2011. objavljena u časopisu Inflammopharmacology raspravlja o laboratorijskim studijama korijena čička koje pokazuju da biljka ima protuupalna, antibakterijska i antikancerogena svojstva.

Svojim aktivnim svojstvima djeluje i na zaštitu jetre, a kako smanjuje upalu, često se koristi kao pomoć pacijentima u oporavku od oštećenja jetre nakon tretmana liječenja raka.

Pročitajte članak “Čaj od čička: Potiče rad jetre i lučenje žuči, smiruje upalu, izbacuje višak vode i pomaže kod kožnih tegoba! Donosimo sve što trebate znati“.

Čaj od đumbira
FOTO: Shutterstock

7. Čaj od đumbira (Zingiber officinale)

Đumbir je, uz kurkumu i kardamom, član obitelji Zingiberaceae i naširoko se konzumira ne samo kao začin, već i kao ljekovita biljka.

Glavni sastojci đumbira uključuju [6]-gingerol, [6]-paradol, [6]-shogaol (dehidrirani gingeroli) i zingeron koja mu daju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva koja štite od raka.

U laboratorijskim studijama đumbir pokazuje protuupalne i antikancerogene učinke te pomaže pacijentima smanjiti mučninu i povraćanje povezane s kemoterapijom.

8. Rooibos čaj (vrsta Aspalathus linearis)

Rooibos čaj pruža razne zdravstvene prednosti zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida i polifenola. Bogatiji je s 50 % više antioksidansa od zelenog čaja i ima impresivne protuupalne učinke. Najpoznatiji je po sadržaju kvercetina i aspalatina, koji štite stanice od oštećenja slobodnih radikala.

Studije pokazuju da rooibos pojačava antioksidativni kapacitet tijela i smanjuje štetu uzrokovanu oksidativnim stresom. Također uzrokuje apoptozu, poznatu kao smrt stanica raka.

Čaj od rooibosa je 30 % učinkovitiji u ubijanju stanica raka od drugih vrsta čajeva, sprječavajući njihov rast i razmnožavanje dok podržava zdrave i normalne stanice.

9. Zeleni čaj (Camellia sinensis)

Polifenoli zelenog čaja koji uključuju katehine odgovorni su za njegove velike zdravstvene prednosti kojima jača imunološki sustav.

Polifenoli istovremeno pokreću prirodne detoksikacijske enzime u tijelu kako bi ga zaštitili od mogućeg stvaranja i rasta stanica raka.

Epigalokatehin-3-galat (EGCG) je najzastupljeniji katehin u zelenom čaju, dok je drugi katehin  epigalokatehin (EGC). Oba imaju visoko antioksidativno djelovanje kojima neutraliziraju slobodne radikale u tijelu, ograničavajući štetu koju mogu prouzročiti.

Laboratorijske studije pokazuju da zeleni čaj usporava rast stanica raka ili ga u potpunosti sprječava. Također sprječava stvaranje novih krvnih žila kojima se stanice raka hrane.

Earl Grey čaj
FOTO: Shutterstock

10. Earl Grey čaj

Earl Grey čaj je fini engleski čaj napravljen od infuzije crnog čaja i ulja bergamota koji mu daje cvjetni okus s izrazitim tonovima citrusa i grejpa.

Dokazano je da eterično ulje bergamota sprječava razne vrste raka jetre, debelog crijeva i kože.

Istraživači sa Sveučilišta u Messini u Italiji proučavali su učinke soka bergamota na stanice raka ljudske jetre. Sok bergamota je pokazao snažno antiproliferativno djelovanje u sprječavanju širenja malignih stanica raka na zdrava tkiva. Rezultati su također pokazali da je sok od bergamota uzrokovao apoptozu, tj. samouništenje stanica raka u jetri.

Njihova studija objavljena 2016. u Life Sciences potvrdila je da bi bergamot mogao igrati važnu ulogu u razvoju lijeka protiv raka jer ima sposobnost da uspori rast zloćudnih stanica.

Ako vas rak posebno brine, uključite u svoju rutinu svakodnevno ispijanje tople šalice ovih iznimno ljekovitih biljnih čajeva koji će svojim polifenolima i flavonoidima zaštititi tjelesne organe na staničnom nivou i podržati vaše optimalno zdravlje.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Whitmer, M. (2024). Herbal Medicine and Cancer. Asbestos.com.
 2. Kaefer, C. M. i Milner, J. A. (2011). Herbs and Spices in Cancer Prevention and Treatment. U: Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. CRC Press/Taylor & Francis: Boca Raton (FL).
 3. Weed, S. (2011). Red Clover – Trifolium pratense. Nourishing Herbal Infusions.

 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu