Čaj od kadulje prije spavanja – ljekovitost, priprema i nuspojave

Čaj od kadulje

Čaj od kadulje je aromatičan napitak pripremljen od listova ljekovite kadulje. Budući da ne sadrži kofein, pogodan je kao napitak prije spavanja, osobito ako se pije topao. Osim zbog izostanka kofeina, pretpostavlja se da čaj od kadulje može potaknuti san zbog prisutnosti određenih bioaktivnih spojeva.

Kadulja – općenito

Kadulja ili žalfija (lat. Salvia officinalis) je biljka koja pripada botaničkoj porodici Laminaceae, odnosno porodici metvica. Ona je izrazito aromatična biljka, čiji se listovi suše te se koriste za pripremu čaja ili kao začin u jelima.

Kadulja je rasprostranjena u Europi i Sjevernoj Americi. U Hrvatskoj kadulja je samonikla biljka koja raste osobito u primorju te u Dalmatinskoj zagori, a to je posljedica toga što kadulji odgovara kamenjar, vapneno tlo i izloženost suncu. Berba listova odvija se između travnja i lipnja.

Kadulja – ljekovitost

Kadulja je bogati izvor vitamina A i bioaktivnih spojeva s antioksidacijskim djelovanjem, među kojima se ističe ružmarinska kiselina.

Dalmatinska kadulja je najcjenjenija jer sadrži najviše bioaktivnih spojeva tujona, ali zbog njega i treba ograničiti unos čaja od kadulje. Osim tujona, kadulja sadrži i ružmarinsku kiselinu te upravo zbog svih tih sastojaka kadulja ima antibakterijsko, protuupalno, ali i diuretičko djelovanje.

Čaj od kadulje prije spavanja

Dobar san važan je za ljudsko zdravlje i dobrobit. Ipak, mnogi svakodnevno imaju problema sa zadovoljavanjem svojih potreba za snom. Američka psihološka udruga (engl. American Psychological Association) izvještava da čak 60 % odraslih osoba u SAD-u ima probleme sa spavanjem tijekom barem jedne noći tjedno.

Međutim, za sada još uvijek nije do kraja razjašnjeno može li čaj od kadulje pomoći kod nesanice te koliko se često i u kojoj količini treba unositi.

Čaj od kadulje već se od antičke Grčke koristi za poboljšanje raspoloženja, pamćenja i prevencije bolesti mozga, poput Alzheimerove bolesti.

Čaj od kadulje prije spavanja
Foto: Pexels

Neke od tih upotreba opravdane su i u znanstvenim istraživanjima, što se u većini slučajeva pripisuje prisutnosti ružmarinske kiseline. To potvrđuje i pregledno istraživanje o biljnim ekstraktima i njihovom učinku na ljudski mozak koje je objavljeno 2011. godine u časopisu Advances in Nutrition.

Čaj od kadulje ima smirujuće djelovanje, što može pomoći padanju u san. Međutim, ne postoje istraživanja koja su specifično proučila utjecaj pijenja čaja od kadulje na san. Ipak, s obzirom na dosad provedena istraživanja može se zaključiti da čaj od kadulje ima potencijal za ublažavanje simptoma nesanice.

Istraživanje provedeno među 66 žena u postmenopauzi od kojih su 33 svakodnevno tijekom 3 mjeseca uzimale tablete sa 100 mg ekstrakta kadulje utvrdilo je poboljšanje kvalitete sna, dok se u kontrolnoj skupini koja nije uzimala ekstrakt kadulje kvaliteta sna nije poboljšala. Pri tome se pokazalo da ekstrakt kadulje povoljno djeluje na većinu simptoma postmenopauze.

Istraživanje je objavljeno 2020. godine u časopisu Journal of Family Medicine and Primary Care. Iako su žene u ovom istraživanju unosile dodatke prehrani, čaj je također ekstrakt kadulje pa bi mogao imati jednak učinak, iako je koncentracija aktivnih spojeva u čaju promjenjiva.

Priprema čaja od kadulje

Priprema čaja od kadulje je jednostavna. 1 žličica sušenih listova kadulje treba se preliti s 200 mL proključale vode. Listovi se namaču 10 minuta u otklopljenoj posudi ili šalici. Čaj se potom može profiltrirati i po potrebi zasladiti prije upotrebe.

Prilikom pripreme i upotrebe čaja od kadulje, kao i drugih biljnih pripravaka, pročitajte uputstva na pakiranju proizvoda.

Čaj od kadulje – nuspojave

Čaj od kadulje poznat je po svojim blagotvornim svojstvima. Općenito, čaj od kadulje u upotrebi je od davnina te se smatra sigurnim za konzumaciju.

Ipak, kadulja sadrži kemijski spoj tujon. On u velikim količinama (3 – 7 grama) može imati toksični učinak te uzrokovati srčane probleme, oštećenje bubrega i mučninu. Iz navedenih razloga ne treba pretjerivati s unosom čaja od kadulje.

Čaj od kadulje za spavanje
Foto: Pexels

Međutim, teško je unijeti tako velike količine tujona isključivo pijenjem čaja od kadulje. Lakše je dosegnuti ove količine unošenjem eteričnog ulja kadulje. Stoga, s njim treba biti posebno oprezan.

Na pripravcima od kadulje navedeno je da se ne preporučuje piti čaj od kadulje duže od 2 tjedna, i to do dvije šalice na dan.

Čaj od kadulje ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Dijabetičari skloni hipoglikemijama također trebaju pripaziti na unos čaja od kadulje jer on djeluje upravo tako da smanjuje razinu glukoze u krvi.

Čaj od kadulje može poremetiti učinak nekih lijekova:

 • lijekova za dijabetes,
 • lijekova za epilepsiju,
 • lijekova za smirenje.

Kao i u slučaju drugih biljnih pripravaka, preporučuje se prestati s korištenjem kadulje 2 tjedna prije operacije.

U slučaju bilo kakvih nuspojava ili nejasnoća, savjetujemo Vam da se javite svom liječniku ili ljekarniku.

Čaj od kadulje – cijena

Čaj od kadulje dostupan je u gotovo svim prodavaonicama zdrave i ekološke hrane, kao i u ljekarnama. Cijena čaja od kadulje kreće se 10 – 20 kuna za 30 – 40 grama čaja. Ta bi količina sušenih listova kadulje trebala biti dovoljna za prosječno 30 šalica čaja.

Čaj od kadulje – gdje kupiti?

Čaj od kadulje može se kupiti u trgovinama kao i naručiti online.

Više o kadulji možete pročitati u sljedećim člancima:

Članak uređen:

Izvori:

 1. American Psychological Association. (2008). Why is sleep important. APA.
 2. Shoemaker, S. (2019.) 9 Emerging Benefits and Uses of Sage Tea. Healthline.
 3. Kennedy, D. O., Wightman, E. L. (2011). Herbal Extracts and Phytochemicals: PlantSecondary Metabolites and the Enhancement of Human Brain Function. Advances in Nutrition, 2, 32-50.
 4. Hamidpour, M., Hamidpour, R., Hamidpour, S., Shahlari, M. (2014). Chemistry, Pharmacology, and Medicinal Property of Sage (Salvia) to Prevent and Cure Illnesses such as Obesity, Diabetes, Depression, Dementia, Lupus, Autism, Heart Disease, and Cancer. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 4(2), 82–88.
 5. Zeidabadi, A., Yazdanpanahi, Z., Dabbaghmanesh, M. H., Sasani, M. R., Emamghoreishi, M., Akbarzadeh, M. (2020). The effect of Salvia officinalis extract on symptoms of flushing, night sweat, sleep disorders, and score of forgetfulness in postmenopausal women. Journal of Family Medicine and Primary Care, 9(2), 1086–1092.
 6. WebMD – SAGE. WebMD.

 

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Vodič kroz najbolje čajeve:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: caj od kadulje za piti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Čaj od kadulje prije spavanja – ljekovitost, priprema i nuspojave

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.