Atkinsova dijeta – popis namirnica, jelovnik, iskustva i gubitak kilograma

Atkinsova dijeta jelovnik

Atkinsova dijeta je jedan od najpopularnijih režima prehrane općenito, a nastala je 60 – ih godina prošlog stoljeća. Otkad ju je dr. Atkins objavio prvi put 1972. godine, postala je međunarodni hit za brz gubitak kilograma.

Atkinsova dijeta se bazira na drastično smanjenom unosu ugljikohidrata, dok se meso i mliječni proizvodu mogu jesti neograničeno. Sastoji se od četiri odvojene faze, od kojih svaka ima posebni režim prehrane.

Atkinsova dijeta – gubitak kilograma

Atkinsova dijeta je zasnovana na smanjenom unosu ugljikohidrata koji kroz tri faze dovode do brzog gubitka kilograma. Naglasak je na unosu proteina kroz meso i mliječne proizvode poput sira. 

Atkinsova dijeta se može podijeliti u 3 faze. To su:

 • Atkinsova dijeta, prva faza – traje dva tjedna kroz koja se maksimalno izbjegavaju ugljikohidrati, pa čak i oni biljnog porijekla. Izbjegavaju se biljna vlakna te škrob. Ovo je faza u kojoj će zbog toga unos vitamina i minerala biti znatno smanjen pa je potrebno uzimati suplemente i dodatke prehrani. Ovo je tzv. faza indukcije u kojoj se metabolizam potiče da umjesto šećera kao izvora energije koristi masti već pohranjene u organizmu. 
 • Atkinsova dijeta, druga faza – bez ograničenja se jedu meso, riba i jaja, a unos ugljikohidrata je ograničen na do 40 grama dnevno, ovisno o tjelesnoj težini osobe, dobi, spolu i hormonalnoj ravnoteži. Počinje se s 25 grama ugljikohidrata dnevno te se taj broj postupno povećava. U drugoj fazi se očekuje najveći gubitak kilograma.
 • Atkinsova dijeta, treća faza – u trećoj fazi se unos ugljikohidrata povećava na 60 grama dnevno, a tu količinu ugljikohidrata bi trebalo nastaviti uzimati i nakon završetka dijete. Treća faza traje dok se ne postigne željena tjelesna težina i dok se ta težina ne sadrži barem mjesec dana. 

Kod Atkinsove dijete ne postoje kalorijska ograničenja jer se meso, sir, jaja i riba mogu jesti neograničeno. Autor ove dijete preporučuje i redovnu tjelovježbu te unos minerala i vitamina putem suplemenata. 

Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta – popis namirnica

Atkinsova dijeta  – dozvoljene namirnice su:

 • prva faza – riba, meso, morski plodovi, jaja, masti i ulja, umjetni zaslađivači, beskofeinska i bezalkoholna pića, razni sirevi, povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, slanina, gljive, 
 • druga faza – meso, riba, morski plodovi, sir, vrhnje, punomasno mlijeko i jogurt, voće s niskim udjelom ugljikohidrata, orašasti plodovi, mahune i grah, 
 • treća faza – povrće, voće, kruh, tjestenina, meso, riba, morski proizvodi i mliječni proizvodi – ali uz odmjereni i kontrolirani unos ugljikohidrata. 

Općenito nema restrikcija za unos mesa i mesnih prerađevina, kao ni masnijih mliječnih proizvoda. Zabranjene namirnice u fazi bez ugljikohidrata su:

 • kruh, tjestenina i brašno,
 • voće,
 • šećeri, slatka jela i deserti,
 • alkoholna pića i kava,
 • žitarice,
 • mlijeko.

Atkinsova dijeta – jelovnik

Mesna dijeta – jelovnik za svaki dan može biti izazov sastaviti jer je u određenoj fazi dijete zabranjen veliki broj namirnica. Međutim, uz malo kreativnosti se sva jela u danu mogu kvalitetno sastaviti. 

Meso i riba

Atkinsova dijeta – recepti mogu varirati od jednostavnih do težih za pripremu, a u nastavku donosimo par prijedloga jelovnika po fazama dijete. 

Prva faza:

 • doručak – omlet od dva jaja s 30 grama punomasnog sira,
 • ručak – salata s kozjim sirom, zelenom salatom, cherry rajčicama, maslinama i svježim krastavcima, 
 • večera – odrezak od lososa pečen na maslacu i maslinovom ulju, a za prilog pečena cvjetača s keljom pripremljenim na maslinovom ulju.

Druga faza:

 • doručak – omlet od jaja, šampinjona, slanine i rajčica,
 • ručak – odrezak od lososa uz salatu od paprika, krastavaca, majoneze i svježeg sira,
 • večera – pečena piletina u umaku od vrhnja i zelena salata kao prilog. 

Treća faza:

 • doručak – zdrave palačinke s jagodama i orašastim plodovima,
 • ručak – odrezak od tune s pečenim krumpirima i salata od rajčice,
 • večera – bijela riba na žaru i manja porcija integralne tjestenine sa šalšom. 

Za užinu možete pojesti šaku orašastih plodova, par jagoda ili kuhano jaje. 

Atkinsova dijeta namirnice

Atkinsova dijeta – iskustva

Atkinsova dijeta je postala megapopularna početkom 21. stoljeća kad je dosta svjetski poznatih zvijezdi isprobalo njene mogućnosti. Nakon što su prošli sve faze Atkinsove dijete uz redovno vježbanje, zamijetili su brz gubitak kilograma.

Atkinsonova dijeta – pozitivna iskustva su i kod velike većine drugih ljudi koji su je isprobali bila vezana uz primjetan gubitak kilograma već nakon par tjedana provođenja dijete. 

Međutim, s Atkinsovom dijetom se ne slažu mnogi liječnici, nutricionisti ni fitness instruktori. Kad je tek izašla u javnost, oštro su ju kritizirale zdravstvene agencije i razni državni zavodi za medicinu. Negativni aspekti Atkinsove dijete su:

 • tijekom prva dva tjedna dijete višestruko se smanjuje unos vitamina i minerala pa se mora pribjeći uzimanju suplemenata,
 • ne postoji kontroliranje veličine porcija ni kalorijskog unosa,
 • dozvoljena prehrana sadrži mnoge životinjske masnoće i transmasti što u velikoj količini može dovesti do povišenja razine lošeg kolesterola i triglicerida u krvi, a posljedično i do srčanih bolesti,
 • restrikcijske dijete utječu na promjene u radu bubrega, jetre i probavnog sustava što može dovesti do bolesti.

Stoga se ovu dijetu ne smije provoditi bez liječničkog nadzora ni savjeta profesionalnog medicinskog osoblja. Atkinsova dijeta se ne preporučuje:

Moguća je vegetarijanska ili veganska Atkinsova dijeta, ali će biti malo teže složiti jelovnik jer se ova dijeta većinom bazira na konzumaciji mesa, ribe i jaja. Može se koristiti soja i tofu te proteinski suplementi. 

Moguće nuspojave Atkinsove dijete su:

Dukan ili Atkins dijeta? Dukan dijeta je različita od Atkins dijete po tome što se bazira na unosu proteina i nije restriktivna za ugljikohidrate kao Atkinsova. Ipak, unos ugljikohidrata je u obje dijete smanjen. Sastoji se od dvije restriktivne faze i dvije faze prilagođavanja.

Restrikcijske faze su kod Dukan dijete kratko te je stoga ona najlakša što se tiče ograničenja. Više se bazira na unosu proteina. Opasnost je kod obje dijete što su restriktivne za neku vrstu namirnica te mogu potaknuti loše razmišljanje o hrani općenito.

Prema mnogim liječnicima, takve ograničavajuće dijete nisu dobre ni za koga. Plan zdrave prehrane ne bi trebao eliminirati nijednu skupinu namirnica jer su sve bitne za dovoljan unos svih potrebnih hranjivih tvari

Nova atkinsonova dijeta

S obzirom na to da je originalna Atkinsova dijeta primila mnoge kritike, stvorena je poboljšana verzija. Nakon više od 150 provedenih istraživanja, liječnici su ustanovili glavne probleme ove dijete te ih pokušali ispraviti.

Princip Atkinsove dijete je zadržan, smanjeni unos ugljikohidrata i povećan unos proteina, posebice iz mesa. Ipak, od prvog dana je uvedena veća količina voća i povrća što je bio glavni nedostatak prvotne verzije Atkinsove dijete.

Nakon prve faze se postupno uvode orašasti plodovi, povrće koje sadrži škrob te integralna tjestenina i kruh. Povećan je postotak ugljikohidrata koji je zastupljen u prehrani pa dijeta više nije restrikcijska. Također je smanjen udio masti što je bolje po zdravlje srčanog i krvožilnog sustava.

Članak objavljen:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.50 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu