5 podmuklih znakova da jedete previše zasićenih masnoća
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Možda ne razmišljate o tome koliko zasićenih masti unosite svakodnevno, ali one se često skrivaju u vašoj prehrani.
Od maslaca na kruhu do sira na pizzi, ove masti prisutne su u više namirnica nego što mislite. I dok uživanje u omiljenim jelima nije problem, prekomjeran unos zasićenih masti može negativno utjecati na vaše zdravlje.
Stručnjaci procjenjuju da dvije trećine Amerikanaca unosi više zasićenih masti nego što je preporučeno, što povećava rizik od srčanih bolesti i povišenog “lošeg” LDL kolesterola.
No, tijelo vas može upozoriti suptilnim signalima – a neki vas mogu iznenaditi. Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da biste trebali pripaziti na zasićene masti u prehrani.
1. Osjećate se tromo nakon jela
Ako nakon burgera i pomfrita imate osjećaj da se možete samo srušiti na kauč umjesto da nastavite s obavezama, velika količina zasićenih masti u obroku može biti razlog.
Istraživanja pokazuju da veći unos zasićenih masti može povećati dnevnu pospanost i umor. S druge strane, zamjena crvenog i prerađenog mesa ribom te rafiniranih žitarica cjelovitim žitaricama može poboljšati energiju i smanjiti umor.
Uživajte u omiljenim jelima, ali pazite na učestalost i kvalitetu prehrane. Ograničite zasićene masti na manje od 10 % dnevnog unosa kalorija i birajte cjelovite, nutritivno bogate namirnice.
2. Teško vam je fokusirati se
Ako primijetite da vam koncentracija opada ili zaboravljate stvari, prevelik unos zasićenih masti mogao bi biti jedan od uzroka. Obroci bogati zasićenim mastima povezani su s kratkotrajnim padom pažnje i reakcije, dok dugotrajna prekomjerna konzumacija može utjecati na pamćenje i kognitivne funkcije.
Dobra vijest? Dijete s niskim udjelom zasićenih masti, poput MIND dijete, mogu poboljšati pamćenje i izvršne funkcije već u tri mjeseca.

3. Probavne smetnje
Ako vas često muče nadutost, plinovi ili žgaravica, vaše tijelo može signalizirati da smanjite unos zasićenih masti. Masnoća usporava probavu i opušta mišić između jednjaka i želuca, što može uzrokovati vraćanje želučane kiseline, objašnjavaju nutricionisti.
Česti problemi s probavom mogu se pogoršati konzumacijom pržene hrane, prerađenog mesa ili slastica s puno masnoće. Smanjenje ovih namirnica može pomoći kod probavnih tegoba.
4. Kožne reakcije
Prehrana bogata zasićenim mastima može povećati izbijanje akni. Masne i pržene namirnice mogu potaknuti upalu i povećati proizvodnju sebuma, što doprinosi začepljenim porama. Istraživanja pokazuju povezanost između većeg unosa zasićenih masti i akni, iako je potrebno još istraživanja.
Hrana bogata antioksidansima, poput ribe i lisnatog povrća, može podržati zdravu kožu i poboljšati metabolizam.
5. Povećana tjeskoba
Visok unos zasićenih masti može utjecati i na vaše raspoloženje. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata nezasićenim mastima (poput omega-3 iz ribe) smanjuje razinu tjeskobe, dok veći unos zasićenih masti može povećati osjećaj tjeskobe.
Biranje nutritivno bogatih namirnica može podržati zdravlje mozga i pomoći u regulaciji raspoloženja.
Pročitajte i ove članke:
- Dobre i loše masti: Koje trebate jesti, a koje izbjegavati?
- 25 najboljih visokoproteinskih i niskomasnih namirnica
- Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama: Imamo popis!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Whittington, V. (2025). 5 Sneaky Signs You Might Be Eating Too Much Saturated Fat, According to Dietitians. EatingWell.
- Fatemi, F. i sur. (2020). Higher dietary fat quality is associated with lower anxiety score in women: a cross-sectional study. Ann. Gen. Psychiatry, 19: 14.
- Penso, L. i sur. (2020). Association Between Adult Acne and Dietary Behaviors: Findings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. JAMA Dermatol., 156(8): 854–862.
- Melaku, Y. A. i sur. (2019). Association between Macronutrient Intake and Excessive Daytime Sleepiness: An Iso-Caloric Substitution Analysis from the North West Adelaide Health Study. Nutrients, 11: 2374.