Stručno odobrava

,

Afte u ustima kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

afte u ustima kod djece

Afte u usnoj šupljini djece jedna su od najčešćih virusnih pojava na sluznici. Istraživanja pokazuju da otprilike 35 % djece povremeno ima afte.

Afte su male, bolne lezije (rane) koje se povremeno mogu pojaviti u usnoj šupljini. Pojavljuju se kao okrugle bijele točke s crvenim rubom.

Većinom se manifestiraju kao sitne, bijele ili žute ranice koje se pojavljuju s unutarnje strane usana, odnosno na sluznici obraza ili na jeziku. Nikada se ne javljaju na koži ili tvrdom nepcu (tako se razlikuju od herpesa).

Afte se većinom javljaju naglo, a mogu biti velike do promjera 1 centimetra, izazivaju nelagodu i bol. Većinom traju oko tjedan dana (male afte – afte minor), no mogu trajati i mjesec dana (velike afte – afte major). Afte koje traju kratko većinom ne ostavljaju nikakav ožiljak

Započinju kao bijela izdignuća sluznice koja postupno prelaze u ranice nalik krateru čiji je središnji dio prekriven žućkastom krastom s uzdignutim crvenim rubovima. Zbog “ogoljenih” živčanih vlakana izrazito su bolne, ali nikada ne krvare. Ovisno o mjestu pojavljivanja, mogu ometati gutanje, žvakanje i govor.

Afte mogu iznimno peći i boljeti u dodiru s hranom, posebno onom koja je ljuta, kisela ili prezačinjena. Na afte u ustima kod djece trebate posumnjati ako dijete odbija hranu ili se žali na neugodnu bol i peckanje u ustima. 

Kako prepoznati aftu u ustima kod djece?

Afte su okrugle, najčešće bijele, male točkice koje se pojavljuju u usnoj šupljini. Međutim, afte na zubnom mesu također nisu neobična pojava. Ako dijete aftu dodirne jezikom, ona će peckati i boljeti, upravo zbog toga dijete može odbijati hranu.

Uglavnom se pojavljuju pojedinačno, tek u rijetkim slučajevima može doći do pojavljivanja više afti

Točan uzrok afti nije poznat, no u njihovu nastanku navode se brojni čimbenici. Među najčešćima su:

 • stres,
 • fizička iscrpljenost,
 • hormonski poremećaji,
 • narušen imunološki sustav osobe,
 • slabokrvnost,
 • bolesti želuca i crijeva te
 • neki lijekovi.

Afte nisu zarazne, već je riječ o specifičnoj imunološkoj reakciji organizma na neki podražaj.

Gljivice u ustima (oralna kandidijaza) kod djece također nisu neuobičajena pojava. Premda nalikuju aftama, gljivice se u velikoj mjeri razlikuju od afti. Gljivice su uzrokovane gljivicom Candidom te se očituju bjelkastim naslagama koje kada se sastružu, mogu lagano krvariti.

U slučaju gljivica, potrebno je konzultirati se s liječnikom koji će odrediti treba li se dijete liječiti ili ne.

Afte na krajnicima su rijetka pojava. One mogu znatno otežati gutanje i govor

Na osnovi veličine dijele se na: male, velike i herpetiformne.

Malene afte ili afte minor pojavljuju se na sluznici obraza ili usana, manje su od 1 cm i traju u prosjeku 7 – 14 dana. Dan ili dva prije izbijanja afti na sluznici se može pojaviti osjećaj peckanja. Područje na kojem izbija najprije je crveno i bolno, a zatim se pojavi okrugla rana sa žućkasto-sivim pokrovom. Može se pojaviti samo jedna ili nekoliko njih.

Velika afta ili afta major (najčešće samo jedna) traje i do 6 tjedana. Sporije cijeli jer je riječ o dubljoj rani koja zacjeljuje ožiljkom.

Afte nalik herpesu ili herpetiformne male su rane koje se najčešće pojavljuju na podjezičnoj sluznici te sluznici obraza i jezika. One zahvaćaju veću površinu sluznice i bolne su.

Afte u ustima kod djece – uzroci

Jedan od glavnih faktora koji utječu na pojavu afti u ustima kod djece je slab imunitet te nedostatak vitamina i minerala. U nekim slučajevima može biti riječ o psihofizičkoj iscrpljenosti, nedostatku željeza ili ozljedama u usnoj šupljini. 

Utvrđeno je da postoji obiteljska sklonost pojavi afti. Ako oba roditelja pate od pojave afti, vjerojatnost da će od istog problema patiti i djeca iznosi 90 %.

Ozljede usne šupljine nisu rijetkost u dječjoj dobi jer većina djece ne zna pravilno četkati zube. Riječ je pregrubom četkanju ili korištenju četkice koja nije namijenjena četkanju dječjih zubi. Isti faktori mogu pogoršati stanje kada su se afte već pojavile. 

Afte se u ustima kod djece pojavljuju često, i to u dobi između 2.4. godine.

Afte tijekom nekoliko dana mogu nabubriti, a potom i puknuti što dovodi do pojave rana. Tijekom nekoliko dana, afte se mogu proširiti na vanjski dio usana i kožu oko njih (rijetko). 

Nerijetko dolazi i do oticanja limfnih čvorova pa se kod djece javlja problem otežanog gutanja. Afte u ustima i povišena tjelesna temperatura nisu neobična pojava. Povišena tjelesna temperatura se uglavnom javlja nekoliko dana nakon pojave afti – uglavnom je uzrok drugih infekcija čiji su simptom afte zbog smanjenog imuniteta djeteta. 

Najčešći uzroci pojavljivanja afti u ustima kod djece su: 

 • prehrana siromašna vitaminima i mineralima, 
 • oslabljen imunitet, 
 • psihofizička iscrpljenost, 
 • stres kod djece, 
 • infekcije (bakterije, gljivice, virusi), 
 • određeni lijekovi.

afte na jeziku

Afte na zubnom mesu kod djece

Afte na desnima mogu biti izrazito neugodna pojava. Vrlo često se javljaju. Smatra se kako su afte na desnima uzrokovane padom imuniteta ili mehaničkim ozljedama koje nastaju kao posljedica neadekvatnog četkanja zubi.

Neadekvatno četkanje zuba većinom je problem djece koja se tek uče kako koristiti četkicu za zube, međutim, afte na desnima se mogu pojaviti kao posljedica nošenja proteze, aparatića ili bravica (neadekvatna higijena).

Koliko traju afte u ustima? 

Afte u ustima kod djece, većinom traju 1 – 2 tjedna i nestaju bez liječenja. Ne postoji lijek koji će izliječiti afte ili ih ukloniti, ali postoje tretmani kojima se djetetu može olakšati period zacjeljivanja. Ako afte traju duže od 2 tjedna, te ako dijete svakodnevno odbija hranu – posjetite liječnika. 

Afte u ustima kod djece – liječenje

Prije bilo kojeg drugog koraka, djetetu je potrebno ublažiti simptome peckanja i boli uz pomoć preparata koji potiču zacjeljivanje. Preparati za liječenje afti kod djece ne sadrže alkohol; većina ih sadrži hijaluronsku kiselinu (tvar koja se prirodno nalazi u našem tijelu). Hijaluronska kiselina djeluje zacjeljujuće.

Prirodno liječenje afti u ustima kod djece

Kao što smo već spomenuli, lijek za uklanjanje afti ne postoji, međutim, postoje razni načini kojima se može olakšati simptome te ubrzati zacjeljivanje afti. 

 • Ispirite usta svog djeteta čajem od kadulje, kamilice ili sljeza – ovi čajevi imaju antiseptičko djelovanje. 
 • Alternativa za ispiranje usta vašeg djeteta je slana voda ili soda bikarbona.
 • Svježi gel Aloe vere se također može koristiti kao lijek za afte. U prošlosti se taj gel koristio za liječenje bolesti usne šupljine.
 • Ulje sjemenki grejpa možete djetetu izravno nanijeti na aftu, a možete ga koristiti i za jačanje imuniteta kod djeteta (prije korištenja konzultirajte se s liječnikom).
 • Djetetu možete dati da uzima vitamine B6 i B12 – oralno.
 • Propolis – mast od propolisa ima antivirusno djelovanje koje može ublažiti tegobe uzrokovane aftama.
 • Kokosovo ulje – zagrabite štapićem za uši i stavite izravno na aftu u debelom sloju; isto možete učiniti s domaćim medom. 
zdrava prehrana djeteta

 

Afte u ustima kod djece – prevencija

Mjere koje mogu imati pozitivan učinak: 

 1. U djetetovoj prehrani smanjite namirnice koje mogu iritirati usnu šupljinu (ananas, nar, naranča, limun).
 2. Izbjegavajte djetetu davati čips, lješnjake te pretjerano začinjenu ili ljutu hranu. 
 3. Upozorite dijete na redovitu oralnu higijenu.
 4. Osigurajte djetetu dovoljno sna i odmora.
 5. Dajte djetetu jogurt jer probiotik ima pozitivno djelovanje na afte.

Ključ prevencije jest u jačanju imuniteta. Pravilnom prehranom, boravkom na svježem zraku i zdravim načinom života možete spriječiti nastanak afti u ustima kod djece. U prehranu uvrstite voće (osim gore navedenog jer sadrže folnu kiselinu). Djeci svakodnevno dajte multivitaminske dodatke, ali se prije konzumacije dodataka posavjetujte s liječnikom.

Afte – slike

Kako biste što lakše razlikovali pojave u ustima, donosimo vam nekoliko fotografija na kojima se nalaze afte. U slučaju bilo koje pojave koja nema izgled afti ili jednostavno ne možete procijeniti – potražite liječničku pomoć.

afte kod djece
Primjer velike afte koja može trajati mjesec dana i duže.
afta na zubnom mesu
Afta na zubnom mesu
afta na gornjoj usnici
Afta na gornjoj usnici
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.07 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu