Propolis – prirodni čuvar vašeg imuniteta i kože

Propolis

Propolis, kojega još i nazivaju “lijekom 21. stoljeća”, predmet je mnogobrojnih medicinskih studija, zahvaljujući svom ljekovitom djelovanju. U medicinske svrhe propolis se koristi još od doba Aristotela (300 godina prije nove ere).

Ovaj dar iz košnice danas ima široku primjenu, kako u izradi biljnih lijekova i melema za raznovrsna oboljenja, tako i u izradi kozmetike. Propolis sadrži više od 300 različitih supstanci (sadrži sve poznate vitamine, osim vitamina K). U nastavku teksta, pročitajte zašto je baš propolis uvršten u super-lijekove!

Propolis štiti od bakterija, virusa i gljivica

Zbog pretjerane upotrebe antibiotika, znatan broj bakterija razvio je rezistenciju na njih. Propolis je prirodni antibiotik, koji je djelotvoran u tretmanu protiv bakterija. Propolis pomaže oporavku nakon bakterijskog trovanja hranom i liječenju upalnih stanja izazvanim bakterijama. Posebno je učinkovit u tretmanu infekcija izazvanih bakterijom Staphylococcus Aureus.

Antimikrobna svojstva proolisa pomažu u tremanu peptičkog ulkusa (djelotvoran je protiv bakterije koja uzrokuje nastanak ulkusa na želucu Helixobacter Pylori).

Propolis je djelotvoran i za treman virusnih oboljenja (poput gripa i prehlade).

Propolis pomaže zacjeljivanju kožnih oboljenja i opekotina

Propolisna mast je odlična za treman rana, kao i za mnoga kožna oboljenja: akne, ekcem, psorijazu, dermatitis te gljivična oboljenja kože, noktiju i vlasišta.

Kada se nanosi izravno na opekotine i rane na koži, propolis pomaže njihovom zacjeljivanju i sprječava nastanak infekcije. Propolisom se mogu tretirati posjekotine, modrice, opekotine, te osipi na koži. Odlicno je sredstvo za smirivanje iritacije na koži nakon uboda insekata. Propolis je učinkovit i za tretman hemoroida.

Propolis je prirodni anestetik. Osim sto pomaže zacjeljivanju rana, propolis umanjuje i bol na oboljelom mjestu, te se može koristiti i za tretman reumatizma i ublažavanje bolova nakon povreda.

Propolis je prirodno sredstvo za njegu desni i zaštitu od karijesa

Propolis zbog svog antimokrobnog djelovanja sprječava razvoj bakterija koje uzrokuju karijes i upale desni te loš zadah.

Možda niste znali? Propolis se koristi u izradi žičanih instrumenata (violina, viola, cello, bas). Antonio Stradivari (legendarni majstor za izradu violine koristio je upravo propolis (kao dio laka za zaštitu jer se brzo suši i ima odlične kvalitete)

OPREZ: Propolis je potpuno prirodni proizvod, no osobe alergične na pčelinje proizvode ne bi ga smjele koristiti!

Članak objavljen:

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Ocijenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: propolis na ranu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu